Pisałem maturę z informatyki w tym roku, więc mogę podzielić się doświadczeniem 
Częśćpraktyczna:
- Na pewno musisz znac: C++, Exel, Acces, - Warto robić zadania maturalne z poprzednich lat. Nauczysz się odpowiednio podchodzić do zadań, ponieważ ich ogólna forma jest podobna i sposoby rozwiązania dwóch rożnych zadań z innych lat się mogą powtórzyć, a przynajmniej sam zamysł jak do problemu podejśc, na co zwrócić uwagę.
- W C++ obowązkowo musisz opanować wczytywanie/zapisywanie danych z/do pliku
- W Accesie - różne rodzaje kwerend, odpowiednie relacje - do nauczenia :)
- Exel raczej nic wyjątkowego. musisz po prostu znac wile funkcji i wiedziec kiedy je wykorzysta
Część teoretyczna (wg mnie trudniejsza)
- W częsci teoretycznej wymagana jest podstawowa wiedza na tematy bardzo ogólnie związane z komputerami. Zobacz zadania maturalne z poprzednich lat, zrozumiesz o jaki mi chodzi. Są tam pytania o sieci, staandardowe algorytmy, typy licencji, mogą byc nawet pytania o prawa autorskie
- Bardzo ważna jest umiejętnośc rozwiązywania problemów w głowie, myślenia abstrakcyjnego. My musielismy ułożyc odpowiednio program telewizyjny, aby filmy ze sobą nie kolidowały + żeby spełnione było jeszcze kilka warunków - zadanie wydawało by sie nie majace nic wspolnego z informatyką - po raz kolejny radze zerknąc na arkusze z poprzednich lat
- Programowanie na kartce. bez kompliatora oczywiście

- Na to wszystko jest wbrew pozorom mało czasu. Zadań nie jest dużo, ale czasami minie kilkanascie minut zanim wpadnie się na rozwiązanie
- Ciężko okreslic trudność: niektóre problemy dla ciebie będą wydawać sie banalne, bo odrazu wpadniesz na pomysł, a dla kogoś innego będą nie do przejscia
Podsumowując, jeśi naprawdę słabo czujesz sie z fizyki, to skup sie informatyce. (Ja pisałem oprocz matmy i fizyki też infe bo wydawało mi sie ze pojdzie mi lepiej niz fizyka - stało się odwrotnie
)
Zobacz jakie były w poprzednich latach zadania, a szczególnie ostatnią maturę, to którą ja pisalem, (nowa reforma czy coś) . Jakby co to pytaj :)