• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[jQuery/ajax] Switch case

Object Storage Arubacloud
+1 głos
229 wizyt
pytanie zadane 26 września 2015 w JavaScript przez niezalogowany

Dobry, jak w temacie - parę pytań. Mam zbiór 10 opcji i każda opcja jest w takim stylu

$('.class1').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #id');
    });

1. Czy zestawienie takich 10 jQuer'owych opcji wpłynie na szybkość ładowania ajax'u?
2. Jak można skleić 

$('.class1').click..
$('.class2').click..

w switch case?

3. Podobno lepiej jest używać $.ajax ze względu na większą kontrolę, aczkolwiek nie rozumiem mechanizmu wpisywania rzeczy do tego. Mógłby ktoś zaprezentować jakiś prosty przykład użyćia $.ajax przy pomocy kodu z pytania es numero 1?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 września 2015 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
wybrane 26 września 2015
 
Najlepsza

Hi, fajną opcją tutaj będzie dodanie do wszystkich opcji jednej klasy, załóżmy clickable oraz id, które się miało postać clickable:ID, gdzie zamiast :ID dajesz sobie kolejno ID. Wtedy pod .clickable podpinasz event click i robisz coś takiego:

$('.clickable').click(function(){
	/*
		e.g. #clickable3 => .load('main.php?id=3');
	*/
	
	$('#box').load('main.php?id=' + $(this).attr('id').substr(9));
});

Tak, $.ajax ma większą kontrolę przez opcje, które możesz ustawiać przy ładowaniu zawartości, po więcej odsyłam tutaj: http://api.jquery.com/jquery.ajax/

0 głosów
odpowiedź 26 września 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
1. Nie powinno to na nic wpłynąć. Tylko po co ci ten Switch case?

2. Kleić możesz kartki papieru. Nie wiem o co ci chodzi. Po co ci ten Switch case?

3. Jak chcesz po prostu pobrać inną stronę funkcja load wystarczy. Przykład użycia $.ajax masz w dokumentacji.

Po coc zdarzenia chcesz ustawiać w Switch Case?
komentarz 26 września 2015 przez niezalogowany
Switch case dla czytelności kodu głównie.
komentarz 26 września 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Heee? Że co kurde?

Ustawiasz zdarzenia w Switch Case dla czytelności kodu?
komentarz 26 września 2015 przez niezalogowany

Jop. 

$('.class1').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #id1');
    });

$('.class2').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #id2');
    });

$('.class3').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #id3');
    });

$('.class4').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #id4');
    });
$('.class5').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #i5');
    });

$('.class6').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #id6');
    });

$('.class7').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #id7');
    });

$('.class8').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #id8');
    });

$('.class9').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #id9');
    });
$('.class10').click(function(){
        $('.box').load('plik.html #id10');
    });

Strasznie mnie głowa boli od takiego patrzenia.

komentarz 26 września 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
edycja 26 września 2015 przez writen
A w czym ci Switch pomaga?

Zrób tak jak podał w odpowiedzi Magicone. I zostaw instruckję Switch Case do celów, do których jest przeznaczona.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 99 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Colossus Mądrala (6,410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 163 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2020 w JavaScript przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...