• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie domowe - Obiektowy 5 - Kula

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
414 wizyt
pytanie zadane 23 września 2015 w C i C++ przez Mir000 Nowicjusz (160 p.)
edycja 23 września 2015 przez Mir000

witam, czy moglby mi ktos sprawdzic czy to zadanie domowe jest poprawnie zrobione? jakos szybko mi to poszlo az mam wrazenie ze za szybko a spodziewam sie jakiegos kruczka ;)

 

 

#include <iostream>
#include <math.h>
using namespace std;
class Punkt
{
    float x,y;
    string nazwa;
public:
    void wyswietl()
    {
        cout<<nazwa<<"("<<x<<","<<y<<")"<<endl;
    }
    Punkt(string n="s", float a=0,float b=0)
    {
        nazwa=n;
        x=a;
        y=b;
    }
};
class Kolo :public Punkt //klasa kolo dziedziczy z klasy punkt
{

    string nazwa;
protected:
    float r;
public:
    void wyswietl()
    {
        cout<<"Kolo o nazwie "<<nazwa<<endl;
        cout<<"Srodek kola ";
        Punkt::wyswietl();
        cout<<"Promien "<<r<<endl;
        cout<<"Pole kola "<<M_PI*r*r<<endl;
    }
    Kolo(string nk="Kolko", string np="s", float a=0,float b=0, float pr=1)
    :Punkt(np,a,b)
    {
        nazwa=nk;
        r=pr;

    }
};
class Kula :protected Kolo
{
    string nazwa;
public:
    void wyswietl()
    {
        cout<<"kula o nazwie "<<nazwa<<endl;
        cout<<nazwa<<" ma objetosc "<<4.0/3.0*M_PI*r*r*r;
    }
    Kula(string nku="Kulka",float pr=1)

    {
        nazwa=nku;
        r=pr;
    }
};

int main()
{

    Kula ku1;
    ku1.wyswietl();
    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
Wrrr... ludzie, czy trzeba wam napisać DUŻYMI LITERAMI na głównej stronie forum, że kod umieszcza się w ramcę koloryzującej składnie! (ta uwaga nie jest tylko do ciebie, lecz do wszystkich, co tak robią)

A po drugie, to w czym problem? Kod ci się nie kompiluje, czy dałeś go tylko do sprawdzenia? Jeśli wartości wychodzą ci poprawne, to znaczy, że kod działa poprawnie i nie ma zbytnio co sprawdzać.
komentarz 23 września 2015 przez Mir000 Nowicjusz (160 p.)
juz poprawione, jakos wczesniej nie znalazlem

EDIT: tak komplikuje i wyswietla 2 linijki a sie zastanawiam czy wiecej nie powinien wyswietlac, dlatego tez chcialem sie dowiedziec tylko czy to tak ma byc czy nie
komentarz 23 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Przecież tak sobie to zdefiniowałeś w metodzie wyświetl (klasa Kula).

komentarz 23 września 2015 przez Mir000 Nowicjusz (160 p.)
a ok wlasciwie chyba taki komentarz potrzebowalem... czyli ze po prostu nie wiem co to jest ta "lista inicjalizacyjna" ale to juz sobie doczytam. Dzieki.
komentarz 23 września 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

Cóż, u ciebie nie ma żadnej listy inicjalizacyjnej. Jest konstruktor z domyslnymi wartosciami arg. Liista inicjalizacyjna wyglada tak: 

Kula(string nku,float pr): nazwa(nku),  r(pr)
{}

Konstruktor z domyslnymi argumentami po prstu.. no wstawia domyslne wartosci tam gdzie ich nie ma. Lista inicjalizacyjna nadaje wartości atrybutom jeszcze przed stworzeniem obiektu. Tutaj mały artykuł, bo raczej  nie ma sie nad czym rozwodzić: http://www.p-programowanie.pl/cpp/lista-inicjalizacyjna/

Akurat w tym przypadku to nie będzie dzialać bo r  jest dziedziczone (dowiesz sie z artykułu o co chodzi), ale chcialem pokazac jak wygląda :P

komentarz 24 września 2015 przez Mir000 Nowicjusz (160 p.)
ok. wielkie dzieki
–1 głos
odpowiedź 23 września 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
To napisz jeszcze jakie bylo zadanie.
komentarz 23 września 2015 przez Mir000 Nowicjusz (160 p.)
glownie chodzi mi o konstruktor do kuli z wykorzystaniem listy inicjalizacyjnej.

nie wiem czy dobrze to zobilem czy nie, niby dziala ale nie wiem czy tak ma dzialac

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 810 wizyt
pytanie zadane 21 września 2015 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 296 wizyt
pytanie zadane 12 października 2015 w C i C++ przez TenTakiTam Bywalec (2,460 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 283 wizyt
pytanie zadane 19 października 2015 w C i C++ przez Marcin Broź Użytkownik (550 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...