• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Gra tekstowa - Historia

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
2,010 wizyt
pytanie zadane 20 września 2015 w Offtop przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 18 stycznia 2016 przez b00ny

Witam!

Mam przyjemność ogłosić wydanie alphy mojej gry tekstowej nazwanej - Historia.

Grę możesz pobrać stąd:

http://www.speedyshare.com/Hn7SA/historia-0.4.rar

Aktualna wersja: Alpha 0.4

Po grze napisz co ci się podobało a co ma się zmienić.

komentarz zamknięcia: Projekt zamknięty, będzie inna tego typu gra.

11 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
wybrane 16 października 2015 przez b00ny
 
Najlepsza

Bardzo fajna tekstówka, zapowiada się świetna produkcja. Kilka słów ode mnie:

  • Błędy w tekście (tam, gdzie są polskie znaki)
  • Tekst na początku zbyt szybko znika i nie można przeczytać, co tam jest napisane
  • Ogólnie świetne animacje, bardzo dynamiczne i profesjonalne
  • Ciekawi mnie, jak zrobiłeś, że nie miga ekran przy tych animacjach? Czy to zasługa tego BAT to EXE Converter?
komentarz 20 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Dzięki za opinie. Bugi naprawię jak najszybciej.

Konwertowałem Advanced BAT to EXE converter.
komentarz 20 września 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
edycja 21 września 2015 przez Eryk Andrzejewski

Wiesz co, ja chyba zrobię własny kurs batcha, w którym omówię każdy szczególik :D Wiesz czemu? Podstawa podstaw - nie ma najmniejszego sensu używać tego typu programów. Wiesz dlaczego? Zaraz wyślę Ci na PW kod twojej gry. Tak na prawdę zamiast chronić swój kod, tylko zwiększasz objętość pliku :D

Albo i nie, chyba trafiłeś na dobry konwenter :)

komentarz 20 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Haha, Eryk, dobiłeś mnie ostatnią linijką laugh Tyle o tym, jaki to konwerter jest zły, a tu klops...

komentarz 21 września 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Wiem, wiem. Generalnie to odradzam używania czegoś takiego, ponieważ w 90% przypadków bardzo łatwo można odnaleźć kod w katalogu temp, ale tu mu się poszczęściło :D Chociaż mimo wszystko nie zachęcam do używania czegoś takiego, zwiększasz objętość pliku, gra włącza się pół minuty dłużej, a kod w batchu to i tak żadne cudo :)
0 głosów
odpowiedź 20 września 2015 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
edycja 16 stycznia 2016 przez Patryk Krajewski
Wzorowałeś się na otchłani?

Piszesz ze jest juz 0.3 ale opis w cmd jest Historia Open Alpha 0.1 popraw to
komentarz 20 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Tak :D

Grałem w nią kiedyś i wczoraj mi się przypomniała.
komentarz 20 września 2015 przez nkuc82 Nowicjusz (100 p.)
Widać inspiracje :) spoko rzecz.
komentarz 21 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Mała pomyłka przy aktualizcjach. Dzięki że napisałeś :)
0 głosów
odpowiedź 20 września 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)

Tekst strasznie się zlewa, mgółbyś zmienić kolory. Porównaj te dwa okienka, które jest czytelniejsze?

http://i.imgur.com/e8y7i48.png

Ciągle źielony tekst bez wcięć strasznie się zlewa w jedną masę. Niestety nie wyświetlają się też polskie znaki. Gdy prosi o wpisanie/wybranie można wpisać co się chce a i tak akceptuję. Nawet nie zdazylem nic zrobic i nagle koniec :o.

Pomysł moze i fajny, gry tekstowe są spoko na początek można się sporo nauczyć sam taką robiłem. Możesz dodawać opcje zapisu, zdobywania doświadczenia, przedmiotów, ataku rozbudować fabułe. Mi się podobało jak to pisałem, że mogłem w praktyce użyć rzeczy które się nauczyłem :)

komentarz 20 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Bugi alphy. Staram się naprawiać bugi jak tylko mogę.

A polskie znaki to nie problem , będą w wersji 0.5.

Nie potrafię NA RAZIE robić multi kolorowych linijek w batchu.

Opcje zapisu? Da się w ogóle? :O
komentarz 20 września 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Pewne, że się da :) I multikolorowe linijki, a zapis to podstawowa wiedza :) Skąd się uczysz batcha?
komentarz 20 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Sam. Z konsoli dokładniej mówiąc :D

Otwierasz cmd wpisujesz help i już.
komentarz 20 września 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Wiem, wiem :) I dobrze, bo poziom "kursów bacza" w tym kraju jest zerowy, więc zastanawiam się, czy nie napisać by takiego :)
0 głosów
odpowiedź 20 września 2015 przez kmieciak_m Mądrala (7,450 p.)

Tyle razy mama mi mówiła nigdy nie skacz nad drzewem. sad The End.

PS Napewno ogram w wolnym czasie.

komentarz 20 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Można ją przejść w jedną minutę, więc możesz to zrobić kiedykolwiek wink

0 głosów
odpowiedź 20 września 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
Odrazu po uruchomieniu gry spodobaly mi sie te efekty :D ja takich rzeczy nie robilem jak zaczynalem sie uczyc tylko po zrobieniu paru programow i gier (bez takich efektow) odrazu przenioslem sie na winapi w ktorym zaczolem juz robic tego typu ozdoby :3

Popraw pare zadan bo np skad ja kurde mam wiedziec czy isc w lewo czy w prawo? Mozesz tez dodac czyszczenie ekranu po wykonanym zadaniu. I sformatuj tekst tak jak juz kolega mowil
komentarz 20 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
To jest twoja decyzja , czy pójdziesz w lewo czy prawo.

W wersji 0.2 wiekszosc bugow zostanie naprawiona.
komentarz 21 września 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
jak wybralem odpowiedz "prawo" to przegralem ;c

ale zobacze jak jest w 2 czesci :D
komentarz 21 września 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
dodaj wiecej zadan i popraw te ostatnie zadanie bo w nim jest 50% szans ze przegram a sama stesc nic mi nie podpowiada czy wybrac prawo czy lewo ;c
komentarz 21 września 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
a bedze tryb multiplayer?
komentarz 21 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
To jest gra fabularna. Polega na wyobraźni gracza , zagraj w otchłań i zobacz.

W batch tryb MultiPlayer jest nie możliwy , w c++ jeszcze uciągnie , w batch nie ma sznas na starcie.
komentarz 21 września 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
rozumiem :D

to rozwin ta gra fabularnie i bedze cool :3
0 głosów
odpowiedź 20 września 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
Była już chyba tutaj na forum gra oparta na otchłani. Napewno bardzo rozwija tworzenie takiej gry.Życzę sukcesu. Fajny projekt
komentarz 20 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
I właśnie takie komentarze dają mi motywację :D

Dzięki za opinie.
0 głosów
odpowiedź 20 września 2015 przez s92 Bywalec (2,300 p.)
W jakim języku została napisana Twoja gra bo nie wyłapałem informacji żadne ?
komentarz 20 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)

W batch :)

(12 znaków zawsze jest xd lol omfg)

0 głosów
odpowiedź 20 września 2015 przez niezalogowany
Jak powiedziałeś, tak zrobiłeś, wersja Alpha wydana ;) Fajnie, że ktoś jeszcze lubi gry tekstowe :) Ja o takim gatunku, jak też o Otchłani, dowiedziałem się parę miesięcy temu i całkiem mi się spodobała. Nie ma żadnego samouczka, więc jak zabił mnie jakiś menel i odrodziłem się w jakiejś komnacie bez wyjścia, to byłem zmuszony do wpisania w Google'a ,,otchłań komendy" ;) Potem się dowiedziałem, że ten menel mnie zabił, bo nie miałem sztyleta w dłoni :| Musiałem użyć komendy ,,dobadz sztylet" :D Ale tak poza tym to gra super ;)

A jeśli chodzi o twoją grę, to zobaczę ją jak będę na kompie ;) I jeszcze coś: Otchłań robiono w jakimś "silniku", za to ty robisz w w Batchu. Hm, wygodnie się to robi? Nie lepiej to w jakimś konsolkowym C++ albo Pythonie zrobić? Żeby zrobić grę w Batchu: nigdy bym nie uwierzył ;) I to wszystko w jednym pliku tekstowym ;D
komentarz 21 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Grałeś tylko w 0.1? :D

No nieźle :DD
komentarz 21 września 2015 przez niezalogowany
W OGÓLE NIE GRAŁEM! HAAAAAAAAAAA!! ;D
komentarz 21 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Całe życie poszło się kochać z kochanowskim...
komentarz 21 września 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Łał, żart stulecia normalnie :]
komentarz 21 września 2015 przez niezalogowany
Raczej suchar stulecia ;)
0 głosów
odpowiedź 20 września 2015 przez Quiku Obywatel (1,370 p.)
Jak to ktoś wcześniej napisał - efekty na początku wyszły świetnie :D
Też myślałem o napisaniu gry, pewnie się za to wezmę jak się trochę poduczę, ale zobaczymy jak wyjdzie.
Ja bym pomyślał o większej czytelności, może konsola powinna się czyścić co jakiś czas?
Powodzenia
komentarz 21 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Dzięki

Co do odświeżania mam coraz więcej uwag więc w wersji 0.4 będzie sie odświezała.
0 głosów
odpowiedź 21 września 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
Nawet ciekawe, ale powiedz mi: jak można wśliznąć się pod drzewem?
komentarz 21 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Wyobraźnia :)
komentarz 21 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Chyba chodziło o powalone drzewo wink

0 głosów
odpowiedź 24 września 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
[UPDATE]

Wersja 0.4! Jest jedna nie działająca opcja "zapisy" więc jej nie włączajcie :)

http://www.speedyshare.com/Hn7SA/historia-0.4.rar

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 466 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2022 w Python przez TerryLocks Użytkownik (590 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 261 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2021 w JavaScript przez Markko Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 289 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2019 w C i C++ przez Karol Barczak Początkujący (440 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...