• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odpowiednia tablica

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
191 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2015 w C i C++ przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Witam, mam pewnien problem :

Chciałbym posortować pewne dane w tabeli,chciałbym aby znajdowały się w niej różne typy zmiennych, może być float  i string.

Przykład :  Hula 211.6 p; Zyła 217.6 p ; Stoch 228.5 p
Tak więc chiałbym wybierając najwyższą punktację, (228,5) jendocześnie wybrać nazwisko skoczka , który ją otrzymał.

moje pytanie dotyczy metody, jaka w tym przypadku byłaby najlepsza. Vector ? Czy może jakaś iinna o której nie wiem :)

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez bossik21 Mądrala (5,750 p.)
wybrane 10 kwietnia 2015 przez Dragonet.17
 
Najlepsza

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

1. Tablica Struktur

struct Foo //struktura o nazwie Foo
{
  string  nazwisko;
   float dlugosc
}

 

2. Robisz tablice dwuwymiarową Stringów  i potem rzutujesz stringa na floata albo cokolwiek chcesz.

 

komentarz 10 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Próbowałem właśnie w ten sposób, widocznie musiałem coś zrąbać w tej 2 wym tablicy
komentarz 10 kwietnia 2015 przez bossik21 Mądrala (5,750 p.)
A jakie dokładnie miałęś błędy/ rezultaty?
komentarz 10 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
ewentualnie tez klasa, jesem bardziej do niej sklonny.

struktura jest ograniczona
komentarz 10 kwietnia 2015 przez daan Pasjonat (17,640 p.)
w c++ struktura i klasa to już praktycznie te same pojęcia z tą różnicą że struktura domyślnie ma specyfikator dostępu ustawiony na public a klasa na private :P
komentarz 10 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
wlasnie doczytalem i w zupelnosci masz racje, wydawalo mi sie ze rozni sie przy tworzeniu konstruktorow i destruktorow :)
+1 głos
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
Moim zdaniem najlepszą strukturą do przechowywania danych z wieloma typami jest lista jedno lub dwukierunkowa :)
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez daan Pasjonat (17,640 p.)

Moim zdaniem najlepszym wyborem byłby vector zawierający strukture (która może mieć dowolne zmienne) :D wtedy można pięknie go posortować używając std::sort z biblioteki algorithm, która pozwala samemu określić "zasady" według jakiej wartości ma sortować taki vector wink

0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Zależy mi na tym, aby było kilka możliwości :)
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Polecalbym typ strukturalny struct - kodujesz taki typ danych a w nim np. 3 zmienne różnego typu i tworzysz tablice złożoną z tych typów.

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 293 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 382 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2020 w Grafika i multimedia przez Materson Początkujący (280 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 114 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2020 w C# przez dawid2002 Mądrala (5,190 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...