• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem ze stroną internetową

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
342 wizyt
pytanie zadane 19 września 2015 w HTML i CSS przez Mariusz Szczerbal Użytkownik (580 p.)
zmienione kategorie 19 września 2015 przez Arkadiusz Waluk

Witam!

​Po udostępnieniu strony w Internecie na moim komputerze jest wszystko w porządku.

​Problem jest gdy ktoś chce wejść na moją stronę z innego komputera. Nie ma zdjęć w sliderze, a gdy ktoś chce np: wejść do zakładki "Kontakt", to wyświetla się brak strony oraz w pasku adresu jest coś w rodzaju http://127.0.0.1/wordpress/portfolio/. Czy jest jakiś sposób na to ?

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 września 2015 przez Mariusz Szczerbal Użytkownik (580 p.)
wybrane 20 września 2015 przez Mariusz Szczerbal
 
Najlepsza
http://szczerbal-mariusz.pl/

 

Tak dokładnie. To Wordpress. Przeniosłem wszystkie pliki na serwer. To gdzie mógłbym zmienić ścieżkę dostępu z localhosta na swoją ?
komentarz 19 września 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Sprawdź w panelu administracyjnym. Zaloguj się i wejdź na zakładkę Ustawienia > Ogólne. Zobacz tam co masz wpisane w adres Wordpressa i adres witryny.
komentarz 19 września 2015 przez Mariusz Szczerbal Użytkownik (580 p.)
komentarz 19 września 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
No to w takim razie znaczy, że po prostu masz w kodzie źle wpisane odnośniki - tak jak kolega Muminek napisał. Popraw wszędzie w kodzie tak, aby ścieżki do obrazków i linki były albo z podaną domeną http://szczerbal-mariusz.pl albo całkowicie bez domeny.
komentarz 19 września 2015 przez Mariusz Szczerbal Użytkownik (580 p.)
A w Wordpressie w jakim pliku można takie odnośniki poprawić, bo nie ma takowego index.html ? :)
komentarz 19 września 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Nie wiem jak masz zrobioną stronę główną - czy na stałe jest wpisana gdzieś w szablonie czy może jest w bazie danych. Sprawdź na zakładce Wpisy albo na zakładce Strony w panelu administracyjnym czy nie masz tam kodu tych podstron - jeśli masz to edytuj a jak nie to musisz gdzieś w szablonie szukać.
komentarz 19 września 2015 przez Mariusz Szczerbal Użytkownik (580 p.)

Ok, sprawdziłem cały kod i wszystkie odnośniki są w porządku. Nie wiem co teraz robić. Tutaj daje screena z Duplicatora podczas instalacji witryny. Tam gdzie jest wpisane "localhost" to tak zostawiłem. To może mieć wpływ na to ?

komentarz 19 września 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Nie, to nie może mieć wpływu bo to dotyczy tylko bazy danych.

Nie mogą być wszystkie odnośniki w porządku bo w źródle strony takie nie są. Masz kod strony głównej? Zajmijmy się chociażby tym przyciskiem Kontakt pod tekstem "Brak pomysłu na stronę internetową Proszę o kontakt! Z chęcią pomogę."

W źródle strony jest coś takiego:

<a class="read-more" href="http://127.0.0.1/wordpress/?p=18" title="Kontakt">Kontakt</a>

I tu właśnie jest problem - bo powinno być:

<a class="read-more" href="?p=18" title="Kontakt">Kontakt</a>

A właściwie to powinno być nawet tak, bo masz przyjazne linki:

<a class="read-more" href="/kontakt" title="Kontakt">Kontakt</a>

komentarz 19 września 2015 przez Mariusz Szczerbal Użytkownik (580 p.)
Ok. A jaki jest sposób na to, żeby w przyszłości tego nie poprawiać ?
komentarz 19 września 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Żeby w przyszłości tego nie poprawiać tzn? Jak już poprawisz raz to tak będzie i powinno być dobrze, a prościej wcale nie podawać w adresie domeny - czyli nie stosować linków bezwzględnych czyli dla przykładu

<a class="read-more" href="http://szczerbal-mariusz.pl/kontakt/" title="Kontakt">Kontakt</a>

A dać link względny:

<a class="read-more" href="/kontakt/" title="Kontakt">Kontakt</a>

Stosując rozwiązanie jak powyżej nawet po zmianie domeny linków zmieniać nie będzie trzeba.
+2 głosów
odpowiedź 19 września 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Podaj linka do tej strony to może coś więcej zobaczymy.

Skoro to Wordpress to w ciemno mogę obstawiać, że gdzieś w konfiguracji masz wpisaną ścieżkę na localhost. Przenosiłeś wszystkie pliki i bazę z komputera na serwer?
+1 głos
odpowiedź 19 września 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)
Wróżenie z fusuów, podaj adres Mariusz :)
+1 głos
odpowiedź 19 września 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)

Przy tworzeniu strony źle robiłeś odnośniki. Pisałeś je bezpośrednio razem z adresem serwera lokalnego (http://127.0.0.1) i strona próbuje przejść właśnie na ten adres. Bo wchodząc na http://szczerbal-mariusz.pl/portfolio/ strona wyświetla się bez problemu.

Popraw odnośniki.

komentarz 19 września 2015 przez Mariusz Szczerbal Użytkownik (580 p.)

A w którym miejscu w panelu administracyjnym mogę te odnośniki poprawić ? Bo w zakładce Strony -> i np: Kontakt mam w polu Bezpośredni odnośnik http://szczerbal-mariusz.pl/kontakt/

+1 głos
odpowiedź 19 września 2015 przez Charmind Obywatel (1,020 p.)
a pamiętałeś o daniu WZGLĘDNEJ ścieżki dostępu do zdjęć?
+1 głos
odpowiedź 19 września 2015 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)

Nie może zrobić takiego linku w kodzie jak podał Arek (My się za to rozliczymy :D), ponieważ w wordpressie tworzy się autmatyczne menu przez:

  <nav>
  <?php wp_nav_menu( array( 'theme_location' => 'primary' ) ); ?>
  </nav><!--/nav-->

A co do samego pytania, nigdy nie podawaj takiej ścieżki z adresem w localhoscie czy normalnym linkiem do czegoś co masz w templatce - zapewne zrobiłeś to dlatego bo samego folderu Ci nie czytało, nic dziwnego bo w worpdressie link do folderu powinien wyglądać tak:

<img src="<?php echo get_template_directory_uri(); ?>/images/menu.png" alt="menu">

Ten kawałek kodu

<?php echo get_template_directory_uri(); ?>

daje do zrozumienia Wordpressowi, że ma szukać pliku w plikach szablonu. Oczywiście nie powinno to być stosowane w menu, a w wykrawaniu obrazów etc.

Jeżeli chodzi o pojedynczą stronę, wordpress odczytuje takie strony jak :

post.php - odpowiada za strony

single.php - odpowiada z wpis

Warto poczytać codex wordpressa

https://codex.wordpress.org/

 

komentarz 19 września 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Nie może zrobić takiego linku w kodzie jak podał Arek (My się za to rozliczymy :D), ponieważ w wordpressie tworzy się autmatyczne menu

Panie, a kto tu mówił o jakimś menu? To był jeden luźny przycisk z linkiem w treści strony, w menu wszystko było dobrze :P Teraz jak widzę strona się zmieniła i już tego przycisku nie ma więc nie zobaczysz.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 303 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 387 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 242 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...