Witam serdecznie. Jak wszyscy wiemy coraz więcej ludzi mimo młodego popada w pasję programowania. (Dobra robota Panie Mirosławie :)). Co za tym idzie, także powstaje coraz więcej tematów na tym forum o tytułach: "mój kod robi coś innego niż chcę, kod nie działa, program źle działa od pewnego zakresu...".
Wszystko w porządku, pod pewnym względem ten serwis powstał, by bardziej doświadczeni ludzie mogli pomagać tym ciągle rozwijającym się. Aczkolwiek zastanawiam się ilu z Was jeszcze korzysta z "programowania na kartce", i czy wg Was ma to w dzisiejszych czasach jeszcze sens.
Jak wiadomo, każdy kto zacznie programować chce jak najwięcej czasu spędzać przed kompilatorem i "kodzić i kodzić". Z czasem jednak zadania przestają być na tyle łatwe i nie da się ich napisać praktycznie na bieżąco. Albo jak nasz algorytm źle działa, co wtedy ? Wydaje mi się, że duża część osób zakłada temat na forum.
Kiedy osobiście uczyłem się programowania, kompilator służył mi zazwyczaj tylko za narzędzie do końcowej implementacji. Większość swoich pomysłów i algorytmów analizowałem i bazgrałem na papierze. Kiedy algorytm był gotowy, dopiero sprawdzałem czy to się trzyma kupy. A jeżeli tak to szukałem mozliwych usprawnień.
Ok, tak może i robi większość, ale przechodzimy do najpiękniejszej dyscypliny w programowaniu: debuggowanie :D
Jeżeli program się nie kompiluje to pół biedy, wklepiemy w google treść błędu i rozwiązanie na pewno się znajdzie, gorzej kiedy program działa tylko dla pewnego zestawu danych. A najgorzej kiedy napiszemy algorytm do większego programu, sprawdzimy go dla pewnych zestawów które przejdą, a w rzeczywistości liczy on źle dla innch zestawów danychm to dopiero mamy zabawy potem jak już złożylismy resztę projektu do kupy :D.
Tutaj dochodzę do sedna po swojej wypowiedzi i zapytania: Zakładanie tematu na forum z zapytaniem czemu algorytm nie działa ? A może rozpisanie na kartce linijka po linijce całego algorytmu, (schematu blokowego, pseudokodu nvm) czasem może głębokiej rekurencji, i może stracić na to kilka godzin, żeby rozwiązać problem ?
Ze swojego doświadczenia wiem, że jak znalazłem nawet mały błąd w algorytmie, osobiście to wiem, że już go nigdy więcej nie zrobię, (nie mówię to o nienapisanie inkrementacji i++ w pętli while bo to raz w roku i zawodowemu programiście może się zdarzyć :P) ,a jak ktoś z zewnątrz wskaże błąd, to różnie bywa z tym.
Zapraszam do dyskusji: zakłądanie tematu na forum, czy nawet mozolne debuggowanie i samodzielne znalezienie rozwiązania ?
Pozdrawiam.