• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak podpiąć bazę danych do witryny?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
5,564 wizyt
pytanie zadane 17 września 2015 w SQL, bazy danych przez StefS Początkujący (260 p.)

W prostych stronach przejście do innej strony lub podstrony ładowanej w całości odbywa się za pomocą linku:

<a href="adres pliku">nazwa na stronie</a>

Jak wygląda wywołanie z bazy danych? Z kursu pana Mirosława to za bardzo nie wynika. Stosuje swój skrypt i skupia się na zapytaniach, wyszukiwaniu i sortowaniu rekordów gotowej bazy. Ja chcę aby moją bazą były podstrony, które ładuję do niej jako tekst z kodem *.html lub *.php. Wie ktoś jak to zrobić? To moje początki z bazami więc proszę o najprostrzy przykład. Jak zrobić odwołanie do bazy i wywołanie pojedynczego rekordu, który przeładuje mi całą witrynę?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
0 głosów
odpowiedź 17 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Ale bezpośrednio poprzez URL nie odwołasz się do bazy i nie wyciągniesz z niej PHP'a. Tak własnie zrozumiałem

Baza danych potrzebna jest żeby przetrzymywać w wygodny sposób dużą ilość danych na stronie. Nie całą stronę. Możesz oczywiście wstawić całego HTML'a do rekordu bazy ale jakoś dziwne rozwiązanie wg mnie. Część strony pozostaje niezmienna. Do tego używa się template'ów a resztę treści "dynamicznej" bierzesz z bazy. Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłe.

Pozdrawiam wink

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 1,288 wizyt
pytanie zadane 9 września 2015 w HTML i CSS przez Duduś Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 752 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,896 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2019 w Python przez WojcraftPL Początkujący (340 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...