• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

matura z informatyki - wideo kurs

42 Warsaw Coding Academy
+15 głosów
5,220 wizyt
pytanie zadane 16 września 2015 w Nasze projekty przez najlepszamatura Nowicjusz (220 p.)

Tworzę wideo kurs matura z informatyki. Jest to matura o której się zapomina. A obecnie jest ona uwzględniana przez uczelnie wyższe na równi z fizyką. Biorąc pod uwagę obecne zapotrzebowanie na rynku pracy jest to przedmiot warty spopularyzowania, zwłaszcza, że sama matura jest chwalona przez ekspertów. Sprawdza istotne umiejętności algorytmicznego myślenia w praktyce, nie zapominając jednak o szerokiej wiedzy ogólnej i teorii.
   Gdy sam przygotowywałem się do matury z informatyki odkryłem, że w internecie nie ma praktycznie żadnych materiałów na ten temat. Kupiłem też kompendium do matury z informatyki i to co tam zobaczyłem sprawiło, że zrobiło mi się wręcz smutno. Nie było tam niczego co w prawdziwym kompendium maturalnym powinno się znajdować. Można było odnieść wrażenie, że autor nie widział tej matury na oczy.
   Moim marzeniem jest przybliżyć ten egzamin uczniom, którzy mają talent i pasję w tej dziedzinie, a nikt nie daje im informacji jak ten egzamin wygląda i nie próbuje ich do niego przygotować.

• rozwiazania całych egzaminów maturalnych
  • któtkie porady
  • lekcje wprowadzajace

https://www.youtube.com/channel/UCvYGnBvCHhwaGMQWBpxqhGQ/featured

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 16 września 2015 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
edycja 16 września 2015 przez Mateusz Analityk
Wielkie dzięki właśnie czegoś takiego szukałem. Dzikęki takim osobom jak ty można obyć się bez inforatyki w szkole i uczyć się samemu w domu. Podałeś jak na tacy to co myślę większości z nas jest aktualnie potrzebne.

Oczywiście są to proste zagadnienia na jedno obejżenie. Nie wszystko jest dla wszystkich oczuwyste jeśli czegoś nigdy się nie robiło. Także jestem ci niezmiernie wdzięczny za podjęcie właśnie tego tematu.
komentarz 16 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Proponuję nauczyć się pisać poprawnie, albo odstawić alkohol...
komentarz 16 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Dałem +1 ale że nie mogłem Boshi'emu to na handlerze posta :P
komentarz 17 września 2015 przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)
wyczuwam alkohol albo "wyczówam alkochol" :D
+1 głos
odpowiedź 16 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Mam wrażenie, że te zadania są dla ? hmm nie wiem, finansistów? sekretarek czy kogo? niech mi ktoś logicznie wyjaśni na co programiście, grafikowi, sieciowcowi posługiwanie się Exelem?  Przejrzałem też zadanie na znalezienie najmniejszej liczby spośród podanego zestawu binarnego... niby trochę algorytmki w tym jest, ale to zad jest też proste... zamieniasz liczby na odpowiedniki dziesiętne, wrzucasz w tablicę, porównujesz wszystkie, albo sortujesz i masz wynik.

Jeżeli matura ma opierać się na pakiecie biurowym office, to się nie dziwię, że jest bezużyteczna...
komentarz 17 września 2015 przez Ehlert Ekspert (215,010 p.)

@shadou102 Mądrze powiedziane. Ja o tyle mam dobrze, że ZUT w Szczecinie nie wymaga matury z informatyki. laugh

komentarz 17 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

ZUT laugh praktycznie wszyscy moi znajomi z technikum poszli albo do ZUTu albo do Koszalińskiej.

komentarz 17 września 2015 przez Ehlert Ekspert (215,010 p.)

ZUT! nie Koszalin devil

komentarz 26 września 2015 przez najlepszamatura Nowicjusz (220 p.)
edycja 26 września 2015 przez najlepszamatura
Wywiązała się tu konstruktywna debata o stanie polskiegoi szkolnictwa i trudno nie uronić nad tym łezki.

Natomiast zdecydowanie denerwują mnie takie opinnie, jak powyższa. Mam wrażenie, że ludzie nie spróbują rozwiązać nawet jednego arkusza, a już szufladkują tę maturę.

Zadania na arkusz kalkulacyjny, wymagają przede wszystkim zrozumienia adresowania wzglednego i bezwzglednego komórek arkusza. Oraz tak naprawdę znajomosci dwóch formuł, suma() i jeżeli(). A cała reszta to umiejetne wykorzystanie tej wiedzy, aby wydobyć odpowiednie dane. "Informatyk" całe życie musi się uczyć, nowych programów, bibliotek, rozwiazań. Jeżeli nauczenie się tego, takiego "informatyka" przerasta, to wątpie żeby był dobry w innych dziedzinach.

Jeżeli chodzi o programowanie to zależy jak zdefiniujemy "proste". "Trudność" tej matury nie odstaje od trudności pozostałych. Gdyby była taka łatwa, to każdy by ją pisał. Bo jak ktoś wyżej słusznie zauważył jest tylko liczbą punktów do konkursu swiadectw. Obecnie wybierają ją tylko Ci zdeterminowani (wnioskuje po ilosci piszacych), a wyniki nie są wcale wysokie. Weźmy też poprawkę na poziom nauczania informatyki w szkołach. Samodzielne napisanie algorytmu na zamianę systemów pod presją czasu nie jest wcale takie proste. Zwłaszcza, gdy ma się z programowaniem styczność 2 razy w tygodniu na lekcji + praca domowa. Bo rozumiem, że nie mówisz o tym, że jest to proste jak masz już gotową funkcje która to za Ciebiue robi.

Warto też zauważyć, że zamiana każdej z liczb na inny system liczbowy nie jest optymalnym pod wzgledem wydajnosci rozwiazaniem tego zadania, a pokusze się wręcz o podkreslenie faktu, że jest to bardzo zły pomysł.

Potrafię zrozumieć, że zadania na arkusz kalkulacyjny mogą być kontrowersyjne, choć jak pisałem bardzo je lubię, ale chciał bym też przeczytać wasze recenzje zadań na bazy danych, które jako żywo są częścią pakietu office. Czy uważacie, że to również nie dla informatyków.

Ciekaw też jestem opińni o cześci teoretycznej egzaminu.

Przedmiot szkolny informatyka popełnie właśnie swoje błędy mlodości, ale bez tego nigdy nie dorośnie do matematyki, czy fizyki, a ma ogromny potencjał.
komentarz 15 listopada 2015 przez AnkaT Nowicjusz (180 p.)

A powiedzcie mi jeśli chciałabym przygotować się do matury to lepiej spróbować korepetycji, jakichś repetytoriów czy może kursów przygotowujacych do matury, jakie taki tutaj znalazłam http://zdasz.to/kursy/oferta jak uważacie?

0 głosów
odpowiedź 16 września 2015 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
Napewano skorzystam dzięki ,chociaż matura za 5/6 lat. Pozdrawiam :)
0 głosów
odpowiedź 16 września 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Jutro zobaczę filmy, ale na pewno skorzystam, bo w końcu do matury trzeba przygotowywać się całą szkołę średnią a nie ostatnia klasę :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 508 wizyt
pytanie zadane 14 października 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Tajemniczy59 Nowicjusz (160 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 357 wizyt
pytanie zadane 16 września 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Farezowsky Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,227 wizyt

93,377 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,532 komentarzy

62,727 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...