• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Powerbanki. Co sądzicie?

0 głosów
396 wizyt
pytanie zadane 16 września 2015 w Offtop przez Szahid Pasjonat (20,970 p.)
Zamierzam kupić Powerbanik od firmy TP Link o pojemności 10 000 mAh za 150 zł.

Co sądzicie o moim zakupie. Ta wysoką cene wpływa pewnie to że jest tam bareria litowo-polimerowa. Opłaca mi się ten zakup? Na ile ładowań telefonu ( ze standardową baterią) starczy mi ten powerbank i czy moge go podłączyć do laptopa.

I ostatnie pytanie. Co sądzicie o powerbankach. Jakie są ich wady i zalety?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Ja podpowiem, że jeszcze nie wymyślono takiej technologii w ogniwach, która by nie marniała z biegiem czasu.

Chodzi o to, że każde ogniwo traci swoje właściwości, gdy się z niego nie korzysta. W środku znajduje się substancja, która utrzymuje swoje właściwości gdy jest w ruchu (znaczy elektrony). Jeżeli ktoś kupuje zapasową baterię i zamierza jej używać raz na tydzień czy miesiąc to mija się to z celem
komentarz 16 września 2015 przez Szahid Pasjonat (20,970 p.)
A czy tego problemu nie załatwiają baterie litowo- polimerowe ?
komentarz 16 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Załatwiać to nie, ale trochę go zmniejszają.

Na rynku dostępne są także akumulatory litowo-polimerowe, które niekiedy reklamuje się jako znacznie lepsze od litowo-jonowych. W rzeczywistości różnica między nimi jest bardzo niewielka, gdyż ogniwa Li-Poly są w istocie ogniwami litowo-jonowymi, w których elektrolit to nie ciecz, a polimer. Dzięki temu takie ogniwa łatwiej jest dowolnie kształtować, a ponadto cechują się odrobinę większą gęstością mocy i zazwyczaj mają nieco wyższe napięcie znamionowe (3,7 V). Bardzo wolno ulegają samorozładowywaniu i są dosyć trwałe. Proces ładowania i związane z tym ograniczenia są praktycznie identyczne jak w przypadku ogniw Li-Ion.

http://pclab.pl/art48537-7.html

komentarz 17 września 2015 przez Szahid Pasjonat (20,970 p.)
dziękuje za odpowiedz

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 330 wizyt
pytanie zadane 12 października 2020 w Offtop przez Ktoś nie wiem kto Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 347 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2017 w Offtop przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,074 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2016 w Offtop przez Szymon Lisowiec Mądrala (7,150 p.)

93,731 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...