Cześć ludzie. Mam problem przy zadaniu domowym z Javy. Zadanie jest banalne, ale nie wiem jak się do tego zabrać, nie mam do tego głowy (jak w ogóle do programowania). Mam napisać program, który po wczytaniu z klawiatury przez usera imiona męskiego będzie zwracał komunikat "[tu wpisane przez usera imie męskie, które jest przechowane w zmiennej w programie, tych imion ma być 5], jesteś mężczyzną"/ [analogicznie wpisane przez usera jedno z 5 imion żeńskich przechowanych w zmiennych], jesteś kobietą" ). Dodatkowo mam zapętlić działanie programu, by nie zatrzymywał się i działał w kółko, po wpisaniu imion i wyświetleniu stosownych komunikatów.
Narazie mam tyle, ale nie mam pomysłu na instrukcję warunkową (if/switch) i to, jak zapisać imiona do zmiennych. Mam zapisać imiona w 10 zmiennych typu String? (5 męskich i 5 żeńskich?)
import java.util.Scanner;
public class Imiona {
public static void main(String[] args) {
String damskie, meskie;
Scanner odczyt= new Scanner (System.in);
System.out.println("Podaj imię damskie: ");
damskie=odczyt.nextLine();
System.out.println("Podaj imię męskie: ");
meskie=odczyt.nextLine();
}
}
Proszę, pomocy! Wiem że to może głupie pytanie, że program jest banalny, ale ja nie mam głowy do programowania. Inne programy jak wyświetlanie czy kalkulator potrafię, ale tu nie wiem, co wymyśleć. Pozdrawiam was wszystkich.