• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[JAVA]Pomoc przy programie (nie mam pomysłu! :/)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,658 wizyt
pytanie zadane 15 września 2015 w Java przez Patryk Walczak Początkujący (280 p.)

Cześć ludzie. Mam problem przy zadaniu domowym z Javy. Zadanie jest banalne, ale nie wiem jak się do tego zabrać, nie mam do tego głowy (jak w ogóle do programowania). Mam napisać program, który po wczytaniu z klawiatury przez usera imiona męskiego będzie zwracał komunikat "[tu wpisane przez usera imie męskie, które jest przechowane w zmiennej w programie, tych imion ma być 5], jesteś mężczyzną"/ [analogicznie wpisane przez usera jedno z 5 imion żeńskich przechowanych w zmiennych], jesteś kobietą" ). Dodatkowo mam zapętlić działanie programu, by nie zatrzymywał się i działał w kółko, po wpisaniu imion i wyświetleniu stosownych komunikatów.

Narazie mam tyle, ale nie mam pomysłu na instrukcję warunkową (if/switch) i to, jak zapisać imiona do zmiennych. Mam zapisać imiona w 10 zmiennych typu String? (5 męskich i 5 żeńskich?)

import java.util.Scanner;
public class Imiona {
		public static void main(String[] args) {
			String damskie, meskie;
			Scanner odczyt= new Scanner (System.in);
			
			System.out.println("Podaj imię damskie: ");
			damskie=odczyt.nextLine();
			
			System.out.println("Podaj imię męskie: ");
			meskie=odczyt.nextLine();
			
		}
}

Proszę, pomocy! Wiem że to może głupie pytanie, że program jest banalny, ale ja nie mam głowy do programowania. Inne programy jak wyświetlanie czy kalkulator potrafię, ale tu nie wiem, co wymyśleć. Pozdrawiam was wszystkich.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 15 września 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
wybrane 16 września 2015 przez Patryk Walczak
 
Najlepsza
Zadanie faktycznie jest bardzo proste najprościej zrobić to według takiego schematu:

1. Tworzymy dwie tablice typu String, o wielkości 5 (bo do każdej ma być przypisane 5 imion damskie/męskie)
2. Tworzymy pętle for/while, która wykona się 5 razy.
3. W pętli poprosimy te 5 razy o podanie imion damskie/męskie.
4. Po każdym podaniu imienia String zwracany przez terminal zapisujemy do kolejnego elementu w tablicy.
5 Po zakończeniu się pętli wyświetlamy zawartość całych tablicy.

To by było na tyle, kodu raczej ode mnie nie dostaniesz, bo uważam, że to już byłoby przegięcie i byś się niczego nie nauczył ;)
komentarz 16 września 2015 przez Patryk Walczak Początkujący (280 p.)
Dobrze, też wydaje mi się, że tak myślę. Znajdę w necie, jak się definiuje tablice ;) A to, co mi napisałeś, przeanalizuję. Dzięki! ;)
komentarz 16 września 2015 przez Patryk Walczak Początkujący (280 p.)

Udało mi się. Dowiedziałem się, jak się robi tablice i jak się przypisuje do niej elementy. Ale trochę głupio wyszło, bo znalazłem przypadkiem rozwiązanie zadania, które jednak dostosowałem do swoich potrzeb. Zrobiłem to tak:

import java.util.Scanner;
public class Imiona {
		public static void main(String[] args) {
			String[] imionameskie= new String[5];
			imionameskie[0]= "Patryk";
			imionameskie[1]= "Ernest";
			imionameskie[2]= "Eryk";
			imionameskie[3]= "Kamil";
			imionameskie[4]= "Marcin";
			
			String[] imionazenskie= new String[5];
			imionazenskie[0]= "Daria";
			imionazenskie[1]= "Ola";
			imionazenskie[2]= "Kornela";
			imionazenskie[3]= "Kasia";
			imionazenskie[4]= "Małgosia";
			
			Scanner odczyt= new Scanner (System.in);
			
			for (int i=0; i<1; i++)
			{
				System.out.println("Witaj użytkowniku, podaj imię męskie: ");
				imionameskie[i]=odczyt.nextLine();
				System.out.println("Jesteś mężczyzną, "+imionameskie[i]);
			}
			System.out.println("");
			
			for (int i=0; i<1; i++)
			{
				System.out.println("Witaj użytkowniczko, podaj imię żeńskie: ");
				imionazenskie[i]=odczyt.nextLine();
				System.out.println("Jesteś kobietą, "+imionazenskie[i]);
			}
			
		}
}

Trochę jednak głupio, że nie doszedłem do tego sam z małą podpowiedzią jak się robi tablice, nawet jeśli programowanie to nie moja działka i chciałem te zadanie szybko odbębnić ;( ...

komentarz 16 września 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Może to i jest rozwiązanie, ale po mojemu nie rozwiązuje do końca Twojego problemu.

1. Po co zaraz na początku przypisujesz do każdego elementu w tablicy jakieś imie? Imie ma być wczytane z klawiatury i następnie przypisane do kolejnego elementu w tablicy.
2. Program tylko raz poprosi o podanie imienia męskiego i żeńskiego, a ma poprosić 5 razy.
3. Na końcu fajnie by było jakbyś wyświetlił wszystkie imiona, a nie tylko 2, które wyświetlają się zaraz po podaniu z klawiatury.

Jeżeli program faktycznie działa tak jak chcesz to najwidoczniej źle zrozumiałem to o co Ci chodziło, albo przeoczyłem coś w tym kodzie, który podałeś, albo jednak nie do końca działa tak jak chciałeś ;)
0 głosów
odpowiedź 15 września 2015 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)
Nie wiem czy Ci chodzi, że imię ma być rozpoznawane czy to męskie czy żeńskie czy nie. No i czy potrzebujesz później tych zmiennych po wyjściu z pętli. Jeżeli oba warunki mają być spełnione to:

Robisz sobie dwie tablice lub listy (co chcesz) jedną na żeńskie imiona a drugą na męskie i potem robisz pętlę while gdzie warunkiem zakończenia jest w przypadku tablicy by indeksy obu tablic były równe 5, a dla listy rozmiar obu list równy 5.

Następnie wczytujesz jakiegoś Stringa z imieniem i jeżeli kończy się na literę 'a' to wpisujesz/dodajesz go do prawidlowej tablicy/listy. W przypadku tablicy zwiekszasz dodatkowo indeks. Wiem, że to rozwiązanie nie zadziała do wszystkich imion, bo imię Maria może mieć mężczyzna jak i kobieta ale możesz sobie osobne warunki dodać dla takich sytuacji.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 381 wizyt
+1 głos
5 odpowiedzi 249 wizyt
pytanie zadane 26 września 2015 w HTML i CSS przez verlix6 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 10,386 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...