• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odczepianie się stopki

Object Storage Arubacloud
0 głosów
368 wizyt
pytanie zadane 15 września 2015 w HTML i CSS przez Arkam Nowicjusz (170 p.)

Witam, mam problem z layoutem strony www, ponieważ po zakodowaniu go pod mój portal część podstron działa prawidłowo a część ma rozjechaną stopke. 

Tak wygląda prawidłowo załadowana stopka:

 

a tak wygląda błędnie załadowana:

Jak widać na załączonych obrazkach stopka odkleja się od dołu strony + jej bordery wyjeżdżają poza swoje granice. Szczerze próbowałem już wielu rzeczy, ale najdziwniejsze jest to, że gdy przykładowo kod podstrony jest taki:

$main_content .= 'przykladowa tresc strony';

stopka się psuje, jednak gdy jest np. taki:

$main_content .= '
	<table class="table table-bordered">	
		<tr>
		<td colspan="2"><center><b>Commands Help</b></center></td>
		</tr>
		
		<tr>
		<td style="width:50%"><center>Command</center></td>
		<td style="width:50%"><center>Action</center></td>
		</tr>
		
		<tr>
		<td height="60" style="width:50%"><center><b>!tag</b></center></td>
		<td height="60" style="width:50%"><center>Only guild leader can use this command, for example if you want to use it: "!tag abc", if you do this, all players from you guild will have tag in brackets after the nick.<br><br> <img border="1" src="images/tag.png"></center></td>
		</tr>
		
		<tr>
		<td height="60" style="width:50%"><center><b>!spells</b></center></td>
		<td height="60" style="width:50%"><center>With this command you can check all spells for your vocation. Also remember that you can find a list with all spells on our website! <a href="index.php?subtopic=guides">Click here</a>.<br><br> <img border="1" src="images/spells.png"></center></td>
		</tr>		
		</table>		
';

Wtedy wszystko jest ok, jednak tu jest kolejna dziwna zależność. Gdy powyższy działający kod lekko edytuje usuwając częśc tekstu z tabelki w taki sposób:

 

$main_content .= '
	<table class="table table-bordered">	
		<tr>
		<td colspan="2"><center><b>Commands Help</b></center></td>
		</tr>
		
		<tr>
		<td style="width:50%"><center>Command</center></td>
		<td style="width:50%"><center>Action</center></td>
		</tr>
		
		<tr>
		<td height="60" style="width:50%"><center><b>!tag</b></center></td>
		<td height="60" style="width:50%"><center>Tutaj edytowalem tresc<br><br> <img border="1" src="images/tag.png"></center></td>
		</tr>
		
		<tr>
		<td height="60" style="width:50%"><center><b>!spells</b></center></td>
		<td height="60" style="width:50%"><center>With this command you can check all spells for your vocation. Also remember that you can find a list with all spells on our website! <a href="index.php?subtopic=guides">Click here</a>.<br><br> <img border="1" src="images/spells.png"></center></td>
		</tr>		
		</table>		
';

Problem znów się powtarza tj. stopka się psuje. Proszę przynajmniej o nakierowanie gdzie powinienem szukać źródła problemu. 

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 września 2015 przez rquadratis Użytkownik (960 p.)
edycja 15 września 2015 przez rquadratis
Ta strona jest zbudowana na tabelkach? Czy to jakiś cms wymusza taką konstrukcję?
komentarz 15 września 2015 przez Arkam Nowicjusz (170 p.)
<!DOCTYPE html>
<html>

<head>
    <meta name="description" content="">
    <meta name="keywords" content="">
    <meta name="author" content="">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
    <meta charset="UTF-8" />
    <title><?php echo $title; ?></title>
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,600,300,700,800&subset=latin,latin-ext" rel="stylesheet" type="text/css">
    <link href="<?php echo $layout_name; ?>/css/normalize.css" rel="stylesheet" type="text/css">
    <link href="<?php echo $layout_name; ?>/css/style.css" rel="stylesheet" type="text/css">
</head>

<body>
    <div class="wrapper">
        <nav>
            <ul>
                <li class="home"><a href="?subtopic=latestnews"><div class="home_icon"></div></a></li>
                <li><a href="?subtopic=latestnews">HOME</a></li>
                <li><a href="?subtopic=createaccount">REGISTER</a></li>
                <li><a href="?subtopic=download">DOWNLOAD</a></li>
                <li><a href="?subtopic=buypoints">DONATE</a></li>
                <li><a href="#">FORUM</a></li>
                <li><a href="?subtopic=highscores">RANKING</a></li>
                <li><a href="?subtopic=fraggers">TOP FRAGGERS</a></li>
            </ul>
        </nav>

        <div id="stock"></div>

        <div id="slider">
            <div id="slider_arrows">
                <div class="left_arrow"></div>
                <div class="right_arrow"></div>
            </div>
            <div id="slides">
                <div class="slide"><img src="<?php echo $layout_name; ?>/images/logo.png" alt="slide"></div>
                <div class="slide"><img src="<?php echo $layout_name; ?>/images/slide-2.png" alt="slide"></div>
                <div class="slide"><img src="<?php echo $layout_name; ?>/images/slide-3.png" alt="slide"></div>
                <div class="slide"><img src="<?php echo $layout_name; ?>/images/slide-4.png" alt="slide"></div>
            </div>
        </div>

        <div class="clearfix"></div>

        <div id="left_content_stock"></div>
        <div id="right_content_stock"></div>

        <div id="content">
            <div id="left_side">
                <ul>
                    <li><a href="?subtopic=createaccount"><div id="register"></div></a></li>
                    <li><a href="?subtopic=accountmanagement"><div id="login"></div></a></li>
                    <li><a href="?subtopic=buypoints"><div id="donate"></div></a></li>
                    <li><a href="?subtopic=buypoints"><div id="shop"></div></a></li>
                    <li><a href="?subtopic=highscores"><div id="ranking"></div></a></li>
                    <li><a href="#"><div id="server_status_online"></div></a></li>
                    <li>
                        <div id="top_players">
                            <ul>
                                //kod php wyciagajacy top players
                            </ul>
                        </div>
                    </li>
                </ul>
            </div>

            <div id="center_side">
                <div id="slider_pagination">
                    <ul>
                        <li class="active"><div class="point"></div></li>
                        <li><div class="point"></div></li>
                        <li><div class="point"></div></li>
                        <li><div class="point"></div></li>
                    </ul>
                </div>

                <div id="news_box">
                    <div id="news_content">
						<?php echo $main_content; ?>
                    </div>
                </div>
            </div>

            <div id="right_side">
                <ul>
                    <li><a href="?subtopic=download"><div id="download"></div></a></li>
                    <li><a href="?subtopic=guides"><div id="game_guide"></div></a></li>
                    <li><a href="?subtopic=commandshelp"><div id="commands"></div></a></li>
                    <li><a href="?subtopic=serverinfo"><div id="server_info"></div></a></li>
                    <li><a href="?subtopic=characters"><div id="characters"></div></a></li>
                    <li><a href="http://forum.dbns.eu/"><div id="forum"></div></a></li>
                    <li><a href="?subtopic=guilds"><div id="guilds"></div></a></li>
                    <li><a href="?subtopic=leaguehighscores"><div id="dbns_league"></div></a></li>
                </ul>
            </div>
        </div>

        <div class="clearfix"></div>

        <footer>
            <div id="copyright">COPYRIGHT © <b>/b>, ALL RIGHTS RESERVED</div>
            <div id="author">DESIGN: <b>SPRITE</b></div>
        </footer>
    </div>

    <script type="text/javascript" src="<?php echo $layout_name; ?>/js/jquery-2.1.4.min.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="<?php echo $layout_name; ?>/js/slick.min.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="<?php echo $layout_name; ?>/js/theme.js"></script>
</body>

</html>

 

Tutaj kod templatki, mogę jeszcze wrzucić css jeźeli jest potrzebny.

komentarz 15 września 2015 przez rquadratis Użytkownik (960 p.)
wrzuć ten css
komentarz 15 września 2015 przez Arkam Nowicjusz (170 p.)
style.css
http://wklej.org/hash/c1449f5c6f4/

normalize.css
http://wklej.org/hash/7d45cafe66e/

Nie mogłem wrzucić bezpośrednio tutaj, ponieważ kod jest za długi.
komentarz 15 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Strona na tabelach... Wołać archeologów laugh

komentarz 15 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Przepisz to na dzisiejszy standard, bo naprawisz jedną rzecz wyskoczy 10 kolejnych.
komentarz 15 września 2015 przez Arkam Nowicjusz (170 p.)
Problem w tym, że nie jestem programistą PHP, ze strony korzystam od wielu lat i będę korzystał jeszcze co najwyżej rok czasu, więc nie ma sensu wszystkiego przepisywać, muszę tylko jakoś "załatać" ten błąd ze stopką i strona jakoś wytrzyma te ostatnie tchnienia :)
komentarz 15 września 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ehlert, komentarz roku xD
komentarz 15 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Haha dzięki, Erykdevil

komentarz 15 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Chcociaż ok. Lepsze tabele niż iframe'y yes

–1 głos
odpowiedź 15 września 2015 przez rquadratis Użytkownik (960 p.)
Domknij albo wyrzuć <b>/b> w stopce i sprawdź.
komentarz 15 września 2015 przez Arkam Nowicjusz (170 p.)

Nie pomaga, znalazłem jednak poniekąd źródło problemu. Jeżeli zawartość $main_content jest zbyt mała wywala ww. błąd, po dodaniu przykładowo

 

$main_content .= '<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>';

strona wyświetla się normalnie 

komentarz 15 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To jest leczenie objawów a nie przyczyny problemu. To co pokazałeś to nic innego jak walnięcie x lini w dół, co jest karygodne.
komentarz 15 września 2015 przez Arkam Nowicjusz (170 p.)
Dlatego nie napiasłem, że znalazłem rozwiązanie problemu. Chodziło mi raczej o to, że problem występuje gdy długość linii w zawartości $main_content jest zbyt krótka.
komentarz 15 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Problemem jest to, że strona jest przygotowana pod dane szerokości na sztywno, dlatego jeżeli coś wyrzucisz nagle się sypie.  Zapewne na róznych przeglądarkach strona różnie też wygląda.

 

Problemem jest u ciebie ta tabela, mimo że strona nie jest zbudowana na tablekach (o zgrozo jak by była) to zmienna MainContent jest tutaj winowajcą.  Tablea służy do wyświetlania danych tabelarycznych a nie normalnego tekstu.
komentarz 15 września 2015 przez Arkam Nowicjusz (170 p.)
ok już rozumiem w czym problem, dzięki wszystkim za pomoc + tak wiem prehistoryczny kod :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 324 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2016 w Inne języki przez tirex Gaduła (4,430 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 423 wizyt
pytanie zadane 18 września 2017 w HTML i CSS przez Liryk Użytkownik (650 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2017 w HTML i CSS przez Patryk Kożuchowski Początkujący (460 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...