Hej, w tym roku wybieram się na studia i aktualnie jestem wpisany na listę studentów na 2 uczelniach na kierunek informatyka- uniwersytet jagielloński na wmii oraz politechnika krakowska na wiim. Wpisałem się na listę studentów na obu uczelniach ponieważ nie mogę się zdecydować która wybrać.
Słyszałem sporo opinii ze ogólnie na uj jest ciężej ponieważ bardzo mocno cisną na matematykę, gdzie na pk jest pod tym względem lepiej. Podobno też na pk mają takie bardziej praktyczne nauczanie a na uj teoretyczne. W stronę pk przekonuje również to że ma się po nich tytuł inżyniera, gdzie na uj jest to licencjat.
Z drugiej jednak strony na 1 semestrze na politechnice jest w sylabusie fizyka co mnie martwi gdyż moja wiedza z fizyki w zasadzie nie istnieje, miałem bardzo niski poziom w szkole więc będąc szczerym moja wiedza z fizyki wynosi okrągłe 0. Obawiam się że przez właśnie tą fizykę mogę wylecieć z tych studiów ponieważ po 1 nie umiem nic z niej a po 2 nigdy nie było mi z tym przedmiotem po drodze.
Mam więc pytania do osób które studiują/studiowały informatykę na uj na wmii:
1. jaki jest poziom na uj?
2. czy tytuł licencjata na uj to przeszkoda w przyszłym poszukiwaniu pracy?
3. czy mając zdaną maturę rozszerzona z matematyki na 68% będzie mi ciężko poradzić sobie z matematyką na uj?
oraz pytania do osób które studiowały informatykę na pk na wiim:
1. jaki jest poziom na pk?
2. jaki faktycznie jest poziom tej fizyki? co jest tam wymagane i czy jest to do nauczenia dla osoby która przez caly okres liceum nie rozumiała jej? Najlepiej gdyby wypowiedziała się osoba która nie jest dobra z fizyki żebym miał dobry ogląd na swoją sytuację.
Z góry dziękuję za wszystkie udzielone sugestie i porady