• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zarządzanie czasem w projektach zwinnych (ankieta)

+2 głosów
127 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Filip2248 Dyskutant (8,880 p.)

Hej! Prowadzę badania na temat zarządzania czasem w projektach zwinnych (Agile) w procesie wytwarzania oprogramowania. Będę bardzo wdzięczny za wypełnienie anonimowej ankiety, która powinna zająć 5-10 minut :)

https://forms.gle/PsuCErZ3cqKipNDz7

Ta ankieta jest dla Ciebie, jeśli jesteś członkiem zespołu wytwórczego (np. Programista, Tester, Analityk, UX/UI Designer, Team Lead lub Project Manager).

Będę również niezwykle wdzięczny za udostępnienie innym osobom, które pracują w zespołach zwinnych!

Z góry wielkie dzięki!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 sierpnia przez Wiciorny Ekspert (283,500 p.)
Podziel się wynikami jak ukończysz, powiem szczerze, że bardzo mnie to ciekawi, ja na przestrzeni lat zmieniłem stosunek do metodyk o 180 stopni, i to co 10 lat temu uważałem, za istotne i ciekawe, aktualnie uważam za niepotrzebne komplikowanie, uzupełnianie metryk i tabelek, a brak realnego wpływu, a wrećz negatywny wpływ na jakość pracy i to co jest dostarczana.

Często to przerost formy nad treścią, skupianie się na metodyce, a nie na tym co istotne.
0 głosów
odpowiedź 6 dni temu przez marcin99b Szeryf (86,480 p.)
Zastanawiam sie jakie wnioski można wyciągnąć z tych odpowiedzi, bo mocno stawiają na badanie siły wpływu, ale nigdzie nie da sie zaznaczyć czy to jest wpływ pozytywny czy negatywny

Spotkania typu refinement, review, planning, potrafią trwać po 2, czasami nawet 3 godziny. Jeśli zespół jest na nich rzeczywiście aktywny, to są męczące i wymagają zrobienia przerwy po nich, czasami to jest pół godziny, ale zdarza sie że godzina, czyli realnie pojedyncze spotkanie potrafi zabrać 3-4 godziny, czyli połowa dnia na jeden typ spotkania, czyli 3 typy spotkań, to już 3 połówki dni.

Organizowanie ich na końcu dnia nie ma dużego sensu bo zespół będzie już zmęczony, a zrobienie ich w pierwszej połowie dnia, spowoduje że ludzie będą mieli mniej energii na faktyczną prace (zazwyczaj druga połowa dnia jest leniwa).

Jak zespół chce robić wszystko "prawidłowo", to czasu na robienie zadań jest za mało... czyli wpływ jest ogromny i w ankiecie to będzie nieodróżnialne z silnym wzrostem produktywności

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 555 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2016 w Algorytmy przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 451 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 288 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2018 w HTML i CSS przez pattryk95 Nowicjusz (160 p.)

93,777 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,381 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...