• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Język programowania

0 głosów
353 wizyt
pytanie zadane 19 lipca w Inne języki przez diabełek 16 Nowicjusz (120 p.)

Od jakiegoś czasu interesuję się programowaniem i mam pewien dylemat. Jak można stworzyć własny język programowania? Chodzi mi o taki język, w którym można by było tworzyć aplikacje (m.in.gry) które były by rozbudowane możliwie jak najbardziej przy jak najmniejszym zużyciu procesora, pamięci ram, a także jak najmniejszym zapełnieniu dysków hdd lub ssd. Szukałem informacji na różnych forach internetowych i stronach z tutorialami, ale nie mogę nic znaleźć. Każdy mi pewnie powie że języki C,C++ i C#, Python, Java czy AI  są wystarczające do tworzenia oprogramowania. Możliwe, ale chcę stworzyć na bazie tych języków (a także Assemblera czy sztucznej inteligencji) własny, możliwie jak najbardziej wydajny język który sprawi że nawet najbardziej rozbudowane aplikacje które zostaną w takim języku stworzone, będą zajmowały jak najmniej miejsca na dysku. Prosiłbym moderatora forum o umieszczenie pod moim postem, post z linkami do tutoriali i forów  na których byłyby rzetelne informacje jak taki język stworzyć (fajnie byłoby gdyby linki do stron z tutorialami, i forami były od siebie oddzielone ( osobno tutoriale i osobno fora internetowe) i umieszczone od jak najprostszych informacji do jak najbardziej zaawansowanych)) a także z tytułami książek które mogły by mi w tym pomóc.

komentarz 20 lipca przez Pumpkin2003 Użytkownik (900 p.)
Osobiście skupiłbym się na tym co już jest gotowe ;)

Zobacz języki Zig, Odin, D, Rust czy podobne.

2 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 20 lipca przez Benek Szeryf (94,170 p.)

Prosiłbym moderatora forum o umieszczenie pod moim postem, post z linkami do tutoriali i forów  na których byłyby rzetelne informacje jak taki język stworzyć (fajnie byłoby gdyby linki do stron z tutorialami, i forami były od siebie oddzielone ( osobno tutoriale i osobno fora internetowe) i umieszczone od jak najprostszych informacji do jak najbardziej zaawansowanych)) a także z tytułami książek które mogły by mi w tym pomóc.

Jedną z umiejętności w tworzeniu własnego języka to jest bardzo dużo samozaparcia, regularność i wyszukiwanie informacji w celu zrobienia głębokiego researchu. Jeśli prosisz o znalezienie tematów, bo sam tego nie potrafisz zrobić, to tym bardziej nie stworzysz sensowego projektu. Ty nie utknąłeś na zaawansowanym zagadnieniu, Ty utknąłeś na elementarzu i już potrzebujesz wsparcia innych...

+4 głosów
odpowiedź 19 lipca przez WojAbuk Gaduła (3,660 p.)
Nie mam pojęcia, co chcesz zrobić. Na początek tworzenie języka należy zacząć od określenia, co ci nie pasuje w językach w które są dostępne. Tematu wyjaśniania składni raczej nie nie rozpiszę, bo każdy, kto potrafi napisać lepszą składnie niż w dostępnych językach sam by stworzył lepszy język, ale w temacie pisania kompilatorów jest wiele materiałów, a twój opis wskazuje że dla ciebie dobry by był https://llvm.org/docs/tutorial/ , ale nie wierzę że dasz radę stworzyć lepszy język niż, to co jest dostępne. Ja tworzę swój język, ale mój język, to jest po prostu modyfikacja Paskala z GC i wsparciem dla automatycznego różniczkowania kompilowany do Cmm i interoperacyjny z Haskellem, ale to jest bardziej kwestia budowy kompilatora, a nie samego języka.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 668 wizyt
0 głosów
6 odpowiedzi 2,292 wizyt

93,777 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,381 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...