Work by Speech to mój darmowy anglojęzyczny program, który umożliwia pracę na komputerze za pomocą mowy. Jest najbardziej przydatny dla osób niepełnosprawnych, ale może też ułatwić pracę przy komputerze poprzez stosowanie komend takich jak: Open app_name, Switch to app_name, Show Desktop, Close That, Copy, Paste, Scroll up/down x times, Scroll left/right x times. Myszkę można kontrolować za pomocą siatki myszy, która dzieli ekran na max. 2450 figur. Siatka myszy uczy się jak użytkownik korzysta z każdej aplikacji i 49 najczęściej wybieranych figur zawiera tylko jeden znak do przeczytania (siatka korzysta z alfabetu fonetycznego NATO, więc np. literę d czyta się jako delta). Oprócz tego program pozwala na tworzenie własnych komend głosowych i dodawanie do nich różnego typu akcji oraz nagrywanie makr, które można dodawać do własnych komend głosowych. Sam przez miesiąc programowałem za pomocą mowy w Visual Studio korzystając z wczesnej wersji tego programu poprzez pisanie litera po literze i korzystanie z autouzupełniania - program wtedy nie posiadał dyktowania (nie spowalniało mnie to znacznie, ponieważ dużo czasu poświęcałem na zastanawianie).
Link do strony projektu: https://github.com/ProperCode/Work-by-Speech/
Czy interesuje was całkowite lub częściowe pracowanie za pomocą mowy? A może interesuje was wykorzystanie tego programu do innych czynności? (np. ktoś napisał mi, że gra za pomocą mojego programu w Microsoft Flight Simulator).