• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zacząć REALNIE rozumieć sieci komputerowe?

0 głosów
136 wizyt
pytanie zadane 6 lipca w Sieci komputerowe, internet przez Sezam001 Nowicjusz (120 p.)
Cześć wszystkim,

Mam do Was pytanie jako do praktyków. Chcę dobrze i solidnie zrozumieć sieci komputerowe (docelowo pod kątem testów penetracyjnych) ale mam problem z nauką.

Kiedy próbuję czytać suchą teorię, model OSI, albo robię podstawowe pokoje sieciowe na TryHackMe, czuję, że to niczego mnie nie uczy. Mój mózg po prostu nie przyswaja wiedzy z samego tekstu czy interaktywnych opisów. Mam wrażenie, że coś tam wiem, ale nie widzę całego modelu i nie rozumiem, jak to wszystko ze sobą współpracuje.

Chciałem Was zapytać o parę rzeczy:

1. Jak Wy zaczęliście naprawdę rozumieć sieci? Czy był jakiś konkretny moment, projekt albo laboratorium, gdzie nagle wszystko Wam się "pokleiło" w całość?

2. Z czego korzystać przy nauce, jeśli jest się absolutnym wzrokowcem i praktykiem?

3. Jak powinienem o nich myśleć? Macie jakieś swoje ulubione analogie z życia wzięte, które pomagają zwizualizować sobie ruch pakietów, routing czy warstwy sieciowe?

4.Po czym poznaliście że zaczynacie rozumieć sieci coraz bardziej? Jaki był taki pierwszy kamień milowy w Waszej praktyce?

Dodam że czasem pojawia się u mnie w głowie takie coś jak bym trochę to rozumiał ale nie do końca, w którymś kościele dzwoni ale nie wiadomo w którym. Szczerze trudno jest mi to wytłumaczyć ale może ktoś z was miał coś podobnego i wie o co mi chodzi?

Macie jakieś porady?

Z góry dziękuję
1
komentarz 7 lipca przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,350 p.)
Dopytam. Manual (np. zaciskanie kabli, łączenie fizycznego sprzętu) opanowany? Python do testów penetracyjnych jest ci znany? Korzystasz z Packet Tracer'a od Cisco?
komentarz 7 lipca przez Sezam001 Nowicjusz (120 p.)
Z fizycznego sprzętu to na razie podpinałem tylko domowy router do modemu i dekodera ponieważ na co dzień nie mam dostępu do takiego sprzętu. Nie jestem też po żadnym technikum informatycznym tylko uczę się z czystej ciekawości i przyjemności. Co do pythona to mam go wstępnie ogarniętego aczkolwiek cały czas aktualizuje swoją wiedzę. Dodatkowo jeśli chodzi o packet tracera to kiedyś z niego korzystałem lecz uznałem że jest to raczej taki symulator do "zabawy" więc przeniosłem się na emulator GNS3 i aktulanie na nim się opieram.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 818 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 378 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 438 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez xeezz Nowicjusz (240 p.)

93,762 zapytań

142,717 odpowiedzi

323,368 komentarzy

63,359 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...