• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pierwsza praca w IT bez doświadczenia w branży.

0 głosów
158 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez arek2007100 Nowicjusz (120 p.)
Witam wszystkich.

Widziałem podobne wpisy na forum, ale nie do końca odpowiadały na moje pytanie. Dotyczyły raczej kwestii programowania.

Jestem osobą, która skończyła 32 lata, ale nigdy nie pracowala w IT. Moje życie potoczyło się tak, że na studia informatyczne było mi nie po drodze. Mimo, że informatyka ogólnie od dziecka byla moją pasją. Potrafiłem naprawiać komutery stacjonarne kolegom mimo tego, ze sam nie posiadalem go w domu (np.wymiana podzespołów, rozwiązywanie problemów z win xp czy stawianie systemu na nowo). W moim przypadku programowanie to juz raczej nie wchodzi w grę. Bardzo interesuje mnie mnie administracja i bezpieczeństwo sieci. Chciałbym sie spróbować w tym temacie. Moje pytanie to od czego zacząć naukę? Czy zrobienie certyfikatów pomogło by mi w znalezieniu jakieś pracy ? Czy w ogóle ktoś patrzy na takie osoby bez skończonej szkoły w danym kierunku? Byłbym nawet skłonny ja skończyć tylko nawet nie wiem od czego zacząć. Chciałbym naprawdę zmienic swoje życie, bo czuje sie juz tak bardzo wybrakowany. Obecnie pracuje jako elektryk przy budowie kamperow luksusowych. Nie obawiam sie pracy fizycznej i manualnej. Hobbystycznie w zaciszu domowym naprawiam konsole do gier, głównie starsze i jesli sie uda instaluje w nich custom firmware.

Przepraszam, ze moja wypowiedź jest mało spójna i chaotyczna, ale jestem introwertykiem i nie zbyt często udzielam sie na forach.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 czerwca przez Wiciorny Ekspert (283,440 p.)

Powiem Ci szczerze, że nie wygląda to ani bardzo źle, ani bardzo dobrze.

Masz 32 lata, pracujesz jako elektryk, dłubiesz przy konsolach, potrafisz rozwiązywać problemy sprzętowe i od dziecka siedzisz w komputerach. To jest jakiś fundament. Natomiast trzeba też uczciwie powiedzieć, że wejście dziś do IT bez doświadczenia i bez wykształcenia kierunkowego jest dużo trudniejsze niż jeszcze kilka lat temu. (Jeszcze kilka lat temu, powiedziałbym, że wykształcenie kierunkowe jest jakby niepotrzebne, teraz coraz wiecej ofert w wymaganiach ma studia kierunkowe, co mnie troche dziwi, ale takie prawo rynku).

Jeżeli myślisz o administracji i bezpieczeństwie sieci, to trzeba nastawić się raczej na długi proces. To nie są już czasy, kiedy po trzymiesięcznym kursie człowiek dostawał pracę. Dzisiaj często potrzeba 1–2 lat naprawdę regularnej nauki, robienia własnych projektów, laboratoriów i zdobywania wiedzy, zanim zacznie się realnie konkurować na rynku.

Plusem jest to, że akurat administracja i sieci bardziej premiują praktykę niż papierek. Certyfikaty typu CompTIA, CCNA  potrafią pomóc, szczególnie jeśli nie masz studiów. Nie gwarantują pracy, ale pokazują, że coś konkretnego umiesz i potrafisz się uczyć, czy masz zapał- to też ważne w czasach AI 

Wspomniane przez Ciebie studia? Mogą pomóc, ale moim zdaniem nie są konieczne. W wieku 32 lat bardziej liczy się czas, który jesteś w stanie poświęcić po pracy. Jeśli masz rodzinę, obowiązki i możesz uczyć się 5 godzin tygodniowo, to droga będzie dłuższa. Jeśli jesteś w stanie poświęcać 15–20 godzin tygodniowo przez rok lub dwa,  to jesteś w zupełnie innej sytuacji i to wygląda zgoła inaczej.

Trzeba też pamiętać, że IT bardzo szybko się zmienia - sam czasami się zadziwiam, jak szybko ewolułuje wszystko teraz. Dzisiaj dużo mówi się o automatyzacji, chmurze i AI, więc sam administrator „od klikania” będzie miał coraz trudniej. Natomiast ludzie od sieci, bezpieczeństwa, infrastruktury czy automatyzacji nadal będą potrzebni, tylko wymagania rosną i to przebicie jakby na "Juniora" zaciera się już czasem na osobę, która ma kilka lat doświadczenia. 

Nie skreślałbym Cię, a przynajmniej nie to jest moim celem ,też nie che studzić zapału. Właściwie bardziej martwiłbym się o motywację niż o wiek. laugh

Znam osoby, które weszły do IT po trzydziestce, ale praktycznie wszystkie poświęciły na to ogrom czasu i przez dłuższy okres traktowały naukę jak drugi etat. ( Miały też bakap finansowy na tyle, żeby pozwolić sobie na to, nie kierowały się też kasą w IT)

Dochodząc do konkluzji, bo trochę się rozpisałem - to da się, ale trzeba patrzeć na to realistycznie. Nie „kurs i praca za pół roku”, tylko raczej rok albo dwa systematycznej pracy i stopniowego budowania wiedzy. Jeżeli jesteś gotowy poświęcić temu sporą część wolnego czasu i zaakceptować, że początkowo możesz zaczynać od niższych stanowisk, to moim zdaniem warto spróbować.
Budować też musisz kontakty, np. z poziomu LinkedIn

komentarz 24 czerwca przez arek2007100 Nowicjusz (120 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Podejrzewam, ze większość tutaj czytając wpis taki jak mój ma mnie za wariata. Jednak w życiu czasem dochodzi sie do takiej ściany lub inaczej chęci rozwoju czy jakieś wewnętrznej potrzeby, ze decyduję sie na takie kroki. Większość z was zdaje tez sobie sprawę po tym co przeczytało, ze dla mnie takie wejście do it i praca w branży to jak atak na van damme szpagatami. Chciałbym chociaż spróbować. Analizowałem dłuższy czas za i przeciw, ale jesli nie spróbuję to będę żałował. Czas jest tu kluczowy, bo muszę poświęcić go także rodzinie.

Przechodząc do meritum. Chciałbym dowiedzieć sie skąd wziąć rzetelną wiedze i od czego zacząć jesli chcialbym zacząć prace jako administrator sieci i bezpieczeństwa i to najlepiej systemów linux.

Wiem ze jest tu sporo specjalistów tej dziedziny i osób inteligentnych więc liczę na małą pomoc. Chciałbym za wszystko z góry podziękować serdecznie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 314 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2020 w Ogłoszenia, zlecenia przez wpa Nowicjusz (140 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 319 wizyt

93,762 zapytań

142,717 odpowiedzi

323,368 komentarzy

63,359 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...