Uważam, że to jest możliwe, ale po przeczytaniu Twojego posta, wydaje mi się, że w Twoim przypadku nie zadziała. Powód jest dość prosty, nie czujesz tego. To znaczy miałeś z tym styczność, ale dużo rzeczy zapomniałeś i w sumie zaczynasz jakby od nowa. Nie chodzi o to, by pamiętać każdy detal, ale z posta wprost wynika, że nie było tej chemii między Tobą a branżą IT, więc Twój mózg wymazał większość informacji typu jak układać te klocki.
Zgadzam się z Tobą, że pracujemy dla pieniędzy. Normalna sprawa. Jednakże z mojego punktu widzenia pieniądze w IT to nie jedyny powód, by ten zawód wykonywać. Chodzi mi też o to, że jak coś lubisz, to robisz to dobrze. Jesteś fachowiec, a pieniądze za tym idą same.
Obecnie na rynku jest ciężko. Niestety media zrobiły swoje i wykreowały bardzo duży hype na AI. W konsekwencji firmy inwestują pieniądze w te technologie, które są na dodatek drogie. Tną więc koszty przez redukcję zatrudnienia, jednocześnie kupując narrację, że LLM-y zastępują człowieka. Nie zastępują, chyba że firmy produkują bieda oprogramowanie, które jest szablonowym rozwiązaniem.