• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Laptop na studia (cyberbezpieczeństwo)

0 głosów
544 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia w Bezpieczeństwo, hacking przez teeczka Nowicjusz (120 p.)
Cześć, dostałem się właśnie na Cyberbezpieczeństwo (zaoczne) i szukam laptopa, który przetrwa te studia. Nie zamierzam na nim grać ani montować wideo. Najważniejsze  rzeczy dla mnie

1.Cichy nie chcę, żeby na wykładach brzmiał jak odkurzacz.

2. Wirtualizacja – będę stawiał laby (Kali, Windows Server itp.), więc musi to uciągnąć.

3. Bateria – żeby wytrzymał cały dzień bądź z wejściem usb-c to podpinałbym powerbanka (nwm jak wygląda ładowanie na studiach)

Znalazłem ThinkPada T14s G1 z procesorem i7-10610U i 32 GB RAM. i teraz ważne pytanie czy te 4 rdzenie w 2026 roku jeszcze dają radę w cyber? Czy te 32 GB RAM nadrobi starszy procesor? bądź pomożecie znaleźć jakiś taki w okolicach dobrej ceny nie za drogo
komentarz 30 kwietnia przez cadbit Nowicjusz (120 p.)

Trochę ciężko stwierdzić co to znaczy:

jakiś taki w okolicach dobrej ceny nie za drogo

Jeżeli poważnie chcesz stawiać wirtualne środowiska do testowania to musisz wydać coś w okolicy 5k, bo zakładam że studia 3-5 lat i raczej nie będziesz co roku zmieniał sprzętu.
Ja osobiście jestem zwolennikiem natywnego systemu Linux i tam stawiania środowisk wirtualnych, od roku pracuje jednak na MacBookPro M4 i to była przepaść dla mnie jeżeli chodzi o możliwości zarządzania pamięcią w systemie MacOS - rozwalił mnie swoją wydajnością. Tylko że taki MacPro to okoli min 10 k.

To że nie będziesz grał w gry to Twoja sprawa. Ale sprzęty konfigurowane pod gaming to na prawdę dobry kierunek.
Oto lista kilku w okloicy 5k:

• ASUS TUF Gaming A16 Ryzen 7 RTX4050
  • Dell Inspiron 5620 i7-1255U 32GB

• Gigabyte Gaming A16 Ryzen 7 32GB
  • Lenovo LOQ 15 Ryzen 5 + RTX 5050

Nie wiem czy można podawać linki do sklepów ale jest taki jeden gdzie chłopaki konfigurują laptopy dowolnej marki po konsultacji z Tobą:
https://www.kuzniewski.pl/

komentarz 26 lipca przez Pumpkin2003 Użytkownik (900 p.)
Ogólnie rzecz biorąc brałbym pod uwagę tylko amerykańskie i tajwańskie marki, są najlepsze. Te z Korei i Japonii są na wymarciu (praktycznie nie obecne u nas, dziś coraz trudniej kupić Panasia, Vaio, Fujitsu, LG czy Samsunga), a reszta producentów nie jest warta zainteresowania.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 lipca przez quiet_delete Bywalec (2,200 p.)
Robię teraz laborki z Windowsa i 32GB jest tak ok. 3 serwery 2 klienty. Może jeszcze chciałbym mieć z 1-2 serwery ekstra. Po zrestartowaniu przeglądarki mogło by być dość miejsca.

Co do procka:
Używam stacjonarnego i5 14th gen 20 wątków (6hyper threading + 8 economic core).
Puszczenie update na raz na 3 serwerach nie obciążyło procesora w więcej niż 50%.
0 głosów
odpowiedź 26 lipca przez Pumpkin2003 Użytkownik (900 p.)
Jak chcesz lapka szczególnie dobrego pod AI (pod wirtualizację i home lab też się nada), do polecam szczzególnie tego ASUS-a:

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-asus-proart-gopro-edition-px13-hn7306eac-lx041x-13-3-oled-al-max-395-128gb-ram-1tb-ssd-windows-11-professional-fu

Idealny do odpalania lokalnie modeli AI, ma świetną cenę (jest tańszy od mini PC). Ogólnie super deal za 13k.

Jak za drogi jest wersja 64 GB RAM za niecałe 10k zł.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,945 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 594 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,165 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2022 w Sprzęt komputerowy przez hubert_19 Nowicjusz (120 p.)

93,777 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,381 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...