• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Laptop na studia (cyberbezpieczeństwo)

0 głosów
125 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia w Bezpieczeństwo, hacking przez teeczka Nowicjusz (120 p.)
Cześć, dostałem się właśnie na Cyberbezpieczeństwo (zaoczne) i szukam laptopa, który przetrwa te studia. Nie zamierzam na nim grać ani montować wideo. Najważniejsze  rzeczy dla mnie

1.Cichy nie chcę, żeby na wykładach brzmiał jak odkurzacz.

2. Wirtualizacja – będę stawiał laby (Kali, Windows Server itp.), więc musi to uciągnąć.

3. Bateria – żeby wytrzymał cały dzień bądź z wejściem usb-c to podpinałbym powerbanka (nwm jak wygląda ładowanie na studiach)

Znalazłem ThinkPada T14s G1 z procesorem i7-10610U i 32 GB RAM. i teraz ważne pytanie czy te 4 rdzenie w 2026 roku jeszcze dają radę w cyber? Czy te 32 GB RAM nadrobi starszy procesor? bądź pomożecie znaleźć jakiś taki w okolicach dobrej ceny nie za drogo
komentarz 30 kwietnia przez cadbit Nowicjusz (120 p.)

Trochę ciężko stwierdzić co to znaczy:

jakiś taki w okolicach dobrej ceny nie za drogo

Jeżeli poważnie chcesz stawiać wirtualne środowiska do testowania to musisz wydać coś w okolicy 5k, bo zakładam że studia 3-5 lat i raczej nie będziesz co roku zmieniał sprzętu.
Ja osobiście jestem zwolennikiem natywnego systemu Linux i tam stawiania środowisk wirtualnych, od roku pracuje jednak na MacBookPro M4 i to była przepaść dla mnie jeżeli chodzi o możliwości zarządzania pamięcią w systemie MacOS - rozwalił mnie swoją wydajnością. Tylko że taki MacPro to okoli min 10 k.

To że nie będziesz grał w gry to Twoja sprawa. Ale sprzęty konfigurowane pod gaming to na prawdę dobry kierunek.
Oto lista kilku w okloicy 5k:

• ASUS TUF Gaming A16 Ryzen 7 RTX4050
  • Dell Inspiron 5620 i7-1255U 32GB

• Gigabyte Gaming A16 Ryzen 7 32GB
  • Lenovo LOQ 15 Ryzen 5 + RTX 5050

Nie wiem czy można podawać linki do sklepów ale jest taki jeden gdzie chłopaki konfigurują laptopy dowolnej marki po konsultacji z Tobą:
https://www.kuzniewski.pl/

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,791 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 558 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,114 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2022 w Sprzęt komputerowy przez hubert_19 Nowicjusz (120 p.)

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...