• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gdzie według was najepiej rejestrować nową domenę pl?

0 głosów
317 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia w Hostingi, domeny, usługi przez qax Dyskutant (8,180 p.)
Witam

Gdzie według Was na serio warto rejestować nową domenę krajową pl? Wybór spory ale haczyki rejestratorów pojawiawiących się na pierwszych pozycjach wyszukiwarek zdecydowanie odstraszają. Przyznam, że po niedługim zastanawianiu się moim wyborem stał się SeoHost.pl, nie tylko ze względu na atrakcyjną cenę ale w szczególności na jej stałość niezależnie od np. warunków gospodarczych. Chciałbym mieć gwarację, że jej roczny abonament nie będzie przekraczał powiedzmy 70-80 zł. Niestety, jestem zmuszony od nich uciekać, gdyż jak wskazuje sama ich nazwa zajmują się wyłącznie sprzedażą domen SEO czyli w myśl jedna domena - jeden adres IP serwera. Jednak ja wymagam czegoś więcej - np. wraz z podpinaniem domeny pod adres własnego serwera WWW miałbym jednocześnie jak największy dostęp do ustawień DNS domeny (czego SeoHost.pl już nie udostępnia). Także proszę Was o propozycje co chętnie byście na moim miejscu wybrali. Najbardziej pomocną odpowiedź napewno wynagrodzę.

Dzięki.

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 kwietnia przez coolxer Obywatel (1,580 p.)
wybrane 26 kwietnia przez qax

Najlepsza

Cześć,
Wydawało mi się, że przy domenie to nie miało aż takiego znaczenia, gdzie tak naprawdę kupisz (w przeciwieństwie do hostingu), poza oczywiście ceną odnowienia, ale jak widać są jakieś różnice. Ja mało kupuje i ogólnie korzystam, ale kiedyś wypatrzyłem hostido (https://hostido.pl/i wybrałem ich głównie właśnie ze względu na cenę (wtedy także hostingu). Jakieś tam opcje ustawień DNS ma, ale w przypadku moich stron przekierowuje je na cloudflare pages i tam nimi zarządzam, bo strony ostatnim czasem hostuję właśnie tam.

komentarz 18 kwietnia przez qax Dyskutant (8,180 p.)

Dziękuję za odpowiedź. smiley Wciąż czekam, może ktoś jeszcze ma inne propozycje?

+1 głos
odpowiedź 18 kwietnia przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
To może klasyk: OVH? Firma duża, wybór przeróżnych końcówek, ceny raczej z tych w porządku. Minusem jest czasem jakość i szybkość działania supportu, ale generalnie działa, sam korzystam. O wspomnianym w innej odpowiedzi Hostido też mam pozytywne zdanie, dobra oferta i sprawny support.

"wraz z podpinaniem domeny pod adres własnego serwera WWW miałbym jednocześnie jak największy dostęp do ustawień DNS domeny" - tzn. jakich ustawień konkretnie potrzebujesz? Jeśli domenę miałbyś w firmie A, a hosting w firmie B, to często i tak kończy się na tym, że zmienia się serwery DNS na firmę B i to tam zarządza pojedynczymi rekordami DNS. Oczywiście nie jest to konieczne, ale jeśli na tym hostingu chce się bezpośrednio wszystkim zarządzać, to wychodzi najwygodniej. Chyba że masz jakiś swój serwer osobno, pocztę gdzieś indziej osobno albo tak chcesz, to nie ma problemu, aby zostawić inne DNSy, np. OVH i tam zarządzać.
komentarz 19 kwietnia przez qax Dyskutant (8,180 p.)
Chciałbym aby serwer rejestratora na pewno znajdował się na terenie Polski, OVH, z czego mi wiadomo nie jest polską firmą. Domena będzie wskazywała na mały domowy serwer oparty prawdopodobnie na Orange Pi, tyle że mam zmienne IP więc będę musiał użyć dynamicznego DNS-u. Jak na razie hostido zapowiada się całkiem nieźle.
1
komentarz 19 kwietnia przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
edycja 19 kwietnia przez Arkadiusz Waluk
OVH ma w Polsce data center, spółkę czy oddział, ale oczywiście nie jest to firma wywodząca się od nas :) Więc jeśli zależy Ci na typowo polskim dostawcy to nie będzie to OVH, Hostido już może być.

Jeśli chodzi o DDNS, to wiem że OVH na pewno wspiera to u siebie natywnie: https://help.ovhcloud.com/csm/pl-dns-dynhost?id=kb_article_view&sysparm_article=KB0051648 ale chcąc to zintegrować np. bezpośrednio przez router może się okazać, że nie każdy wspiera akurat OVH. Wtedy co prawda zawsze można zrobić to ręcznie odpalając coś do aktualizacji np. na Orange Pi skoro i tak będzie. No albo przez jakiś inny serwis typu przykładowo No-IP i podpiąć pod domenę u dowolnego rejestratora, więc raczej nie jest to czynnik decydujący.

W sumie to jeszcze jeden drobny plus dużego dostawcy jak OVH: chcąc uzyskać darmowy SSL od LetsEncrypt typu wildcard trzeba weryfikacji domeny przez DNS. Dla OVH zrobisz to od ręki, globalna firma, więc jest gotowiec: https://eff-certbot.readthedocs.io/en/latest/using.html#dns-plugins Mniejszych rejestratorów zapewne nie znajdziesz. To dotyczy tylko wildcarda, czyli obejmującego wszystkie subdomeny, standardowy certyfikat dla zamkniętej listy nie wymaga tego i może mieć weryfikację po HTTP.
+1 głos
odpowiedź 20 kwietnia przez sentinell Nowicjusz (200 p.)
Przeanalizuj sobie, ktora firma ile bierze za przedłużenie domeny, bo to chyba będzie Cie interesowało.
+1 głos
odpowiedź 21 kwietnia przez niezalogowany

@qax, Polecamy Smarthost.pl jeżeli musi być coś polskiego. Korzystamy od lat, są jednym z pionierów na polskim rynku. Dobre oceny, rzeczywiste SLA i łatwość dostępu do obsługi.

0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia przez Pumpkin2003 Początkujący (440 p.)
Dobre ceny na .pl mają:

- aftermarket.pl

- premium.pl

( oba powyższe serwisy mają giełdy domen! )

- ovh.pl

i kilka innych, przy czym to się zmienia bardzo często. Te powyższe serwisy od lat mają OK ceny.

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 705 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2021 w Hostingi, domeny, usługi przez WireNess Stary wyjadacz (11,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 595 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 749 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez shrek Nowicjusz (240 p.)

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...