• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki router wybrać? MikroTik vs TP-Link

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
120 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia w Sieci komputerowe, internet przez Mavimix Dyskutant (8,490 p.)
Cześć, chcę sobie kupić router do celów edukacyjnych (głównie VLANy, Firewall i diagnostyka). Na studiach miałem zagadnienia związane z sieciami komputerowymi, więc coś tam umiem. Zastanawiam się między MikroTik hEX S, a TP-Link ER605. Który router byście wybrali? Może są jakieś inne godne polecenia do 300-400 złotych?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 8 kwietnia przez xyz26v Początkujący (260 p.)
Osobiście nie wybierałbym w tym momencie TP-Link (chyba, że mając na uwadze regularne pilnowanie aktualizacji, zmiany haseł itp). Branżowe źródła informacji ostrzegają przed atakami na DNS (nie chcę spamować linkami, łatwo znaleźć). Myślę, że warto mieć takie rzeczy na uwadze nawet w przypadku prywatnego sprzętu.

Życzę udanego wyboru.
komentarz 8 kwietnia przez Mavimix Dyskutant (8,490 p.)
A co myślisz o UBIQUITI ER-X-SFP?
komentarz 9 kwietnia przez xyz26v Początkujący (260 p.)

Nie chcę robić z siebie jakiegoś autorytetu od sprzętu (co innego pasja), ale jak popatrzyłem na parametry i cenę... Do prywatnego użytku bez większych szaleństw... Czemu nie? smiley

Uzupełniając pierwszą odpowiedź - chodziło mi bardziej o zwrócenie uwagi niż o wskazywanie palcem na to co nie jest warte zakupu. Co chwilę pojawia się jakaś informacja.

Pozdrawiam

komentarz 9 kwietnia przez Mavimix Dyskutant (8,490 p.)
Dzięki za odpowiedź :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,613 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2021 w Sieci komputerowe, internet przez pawel86g Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 343 wizyt
pytanie zadane 20 października 2017 w Sieci komputerowe, internet przez Extended Nowicjusz (120 p.)

93,718 zapytań

142,630 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,265 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...