• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Automatyczny restart Windowsa 10/11 (laptop Dell) - co jest przyczyną?

0 głosów
228 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia w Systemy operacyjne, programy przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)

Witam.

Od niedawna następuje automatyczny restart Windowsa na moim laptopie Dell. Do tego automatycznego restartu Windowsa dochodzi najczęściej wtedy, gdy:

* po uruchomieniu systemu nie ruszam kursorem po ekranie - przez max 8 minut

* nie uruchamiam przeglądarki internetowej ani nie uruchamiam żadnego programu - przez max 8 minut

Po upływie max 8 minut nagle następuje automatyczny restart Windowsa i pojawia się taki komunikat:

Zauważcie, że na dole widnieje komunikat o jakimś błędzie:

Stop Code: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (0x124)

Po szybkim zniknięciu tego komunikatu z powyższego zdjęcia, uruchamia mi się Windows.

Korzystam z laptopa Dell Vostro 3580. Procesor - Intel Core i5-8265U CPU @ 1.60GHz (1.80 GHz). Pamięć RAM - 8GB.

Gdy robię cokolwiek na laptopie, to bardzo rzadko następuje ten automatyczny restart systemu.

Od początku miałem Windowsa 10 Pro [typ systemu 64-bitowy] i dopiero od niedawna na tamtym Win10 następował ten automatyczny restart systemu. Postanowiłem pozbyć się tego Win10 (nowsze aktualizacje nic nie pomagały) - nie mogłem na nim uruchomić WhatsAppa i w dodatku wkurzał mnie ten automatyczny restart systemu.

Postanowiłem zainstalować Windowsa 11 Pro (wersja 24H2) [typ systemu 64-bitowy]. Niestety przy tej wersji 24H2 dalej następował ten automatyczny restart systemu.

Postanowiłem na nowo zainstalować Windowsa 11 Pro (wersja 25H2) [typ systemu 64-bitowy]. Niestety przy tej wersji 25H2 dalej następuje ten automatyczny restart systemu.

W serwisie komputerowym pracownik podpowiedział mi, że ciężko stwierdzić co jest przyczyną tego automatycznego restartu systemu na moim laptopie Dell. W serwisie komputerowym nie mogłem liczyć na fachową pomoc.

Ktoś wspomniał gdzieś tam na zagranicznej stronie internetowej, że ten automatyczny restart systemu następuje na laptopach Dell, ale na forach internetowych niektórzy piszą głupoty. Być może ta usterka pojawia się także na laptopach innych firm (HP, Acer, ASUS, Toshiba, Lenovo, Fujitsu). Nie mam zamiaru korzystać z pomocy czegoś takiego jak ChatGPT, bo sztuczna inteligencja nie poradzi sobie z rozwiązaniem takiej zaawansowanej usterki.

Mam 2 pytania:

1. Co jest przyczyną tego automatycznego restartu systemu na moim laptopie Dell Vostro 3580?

2. Czy ktoś z Was korzystając z laptopa Dell albo z laptopa innej firmy - miał do czynienia z takim automatycznym restartem systemu?

Będę Wam bardzo wdzięczny za fachową pomoc.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 21 kwietnia przez niezalogowany

Spotkaliśmy się z tym problemem wielokrotnie. Według naszej wiedzy przyczyną takich restartów nie jest windows, sterownik czy aktualizacje. Jest to często zgłaszana usterka użytkowników Dell Vostro 3580. WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR to usterka sprzętowa dotycząca czterech rzeczy:

1. Procesor
  2. VRM czyli sekcja zasilania
  3. Chipset
  4. Kontroler zasilania

Prawdopodobnie, gdy procesor po 8 minutach przechodzi w tak zwany stan oszczędzania energii (C-states) ujawnia się usterka przy niskim obciążeniu. Pana komputer wymaga po prostu naprawy na płaszczyźnie zasilania. Do czasu naprawy jest pewne obejście, które może nie zadziałać - ale nie szkodzi spróbować: 

W harmonogramie zadań stworzyć zadanie, które co 5 sekund będzie wywoływać:
cmd.exe /c echo ping

W ten sposób procesor nie przejdzie w stan C i do czasu naprawy "jakoś" Pan  będzie dawał radę. Warto skopiować sobie na zewnętrzny dysk już teraz ważne dane, gdyby zasilanie padło do reszty. Można również włączyć procesor na 100% w ustawieniach zasilania oraz wyłączyć hibernację.

komentarz 22 kwietnia przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)
Dnia 9 kwietnia dałem mojego laptopa Dell do serwisu komputerowego, bo wykonywał się ten automatyczny restart Windowsa 11. Serwisant zainstalował mi na nowo Windowsa 11. Przez ponad tydzień wszystko działało jak należy. Po 9 dniach (18 kwietnia) zaczął się znowu wykonywać automatyczny restart Win11 i następnego dnia było jeszcze gorzej, bo nawet nie mogłem uruchomić systemu (na samym zasilaczu). Dopiero przedwczoraj 20 kwietnia ten Win11 jakimś cudem uruchomił się w serwisie komputerowym (na samej baterii). Od dwóch dni wszystko działa jak należy.

Serwisant zapewniał mnie, że mój zasilacz od laptopa Dell jest oryginalny i 100% sprawny. Wspomniał, że ten zasilacz nie był przyczyną tego automatycznego restartu Windowsa 11.

Serwisant zapewniał mnie także, że nie będzie konieczne użycie pasty termoprzewodzącej na procesorze tego laptopa Dell, bo przeprowadził diagnostykę tego sprzętu i niby ten laptop jest 100% sprawny.

Na koniec wspomniał jeszcze, że jeżeli w przyszłości znowu wykona mi się ten automatyczny restart Win11, to mam zrobić przywracanie systemu.

Czy w tej sytuacji warto robić przywracanie systemu, później od nowa konfigurować ten system i następnie od nowa instalować programy?
komentarz 22 kwietnia przez niezalogowany

@logano, Witamy Pana

Przywracanie systemu nie zmieni błędu, który się u Pana pojawia. Błąd nie dotyczy systemu. lecz uszkodzonej sekcji zasilania w okolicach płyty głównej. Zasilacz nie jest częścią tej sekcji. Doprowadza jedynie do niej prąd. Tym samym jest bateria, ona jedynie akumuluje prąd i doprowadza do tej sekcji prąd. Przez 8 minut działania, ani zasilacz, ani bateria nie zmieniają swojego stanu, jeśli są zepsute ich zmiana ulega raz, a po pozbyciu się ich problem ustaje. Zatem problem tkwi na płycie przy procesorze, chipsecie, kontrolerze zasilania.

Komputer warto oddać do serwisu, który sprawdzi Panu sekcje zasilania. Opinia serwisu, który Pan uzyskał raczej informuję nas o tym, że nie jest to serwis specjalistyczny. Należy poszukać kogoś jak Pan Daniel Rakowiecki ( mikroskop, miernik, mosfet ).

Życzymy skutecznej naprawy i dużo cierpliwości.

komentarz 22 kwietnia przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)

Ok, dzięki.wink

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 231 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez mariusz1975 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 337 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2024 w Sprzęt komputerowy przez tubylec01 Obywatel (1,610 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 778 wizyt

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...