• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Automatyczny restart Windowsa 10/11 (laptop Dell) - co jest przyczyną?

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
116 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia w Systemy operacyjne, programy przez Krzysiek_34 Mądrala (6,620 p.)

Witam.

Od niedawna następuje automatyczny restart Windowsa na moim laptopie Dell. Do tego automatycznego restartu Windowsa dochodzi najczęściej wtedy, gdy:

* po uruchomieniu systemu nie ruszam kursorem po ekranie - przez max 8 minut

* nie uruchamiam przeglądarki internetowej ani nie uruchamiam żadnego programu - przez max 8 minut

Po upływie max 8 minut nagle następuje automatyczny restart Windowsa i pojawia się taki komunikat:

Zauważcie, że na dole widnieje komunikat o jakimś błędzie:

Stop Code: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (0x124)

Po szybkim zniknięciu tego komunikatu z powyższego zdjęcia, uruchamia mi się Windows.

Korzystam z laptopa Dell Vostro 3580. Procesor - Intel Core i5-8265U CPU @ 1.60GHz (1.80 GHz). Pamięć RAM - 8GB.

Gdy robię cokolwiek na laptopie, to bardzo rzadko następuje ten automatyczny restart systemu.

Od początku miałem Windowsa 10 Pro [typ systemu 64-bitowy] i dopiero od niedawna na tamtym Win10 następował ten automatyczny restart systemu. Postanowiłem pozbyć się tego Win10 (nowsze aktualizacje nic nie pomagały) - nie mogłem na nim uruchomić WhatsAppa i w dodatku wkurzał mnie ten automatyczny restart systemu.

Postanowiłem zainstalować Windowsa 11 Pro (wersja 24H2) [typ systemu 64-bitowy]. Niestety przy tej wersji 24H2 dalej następował ten automatyczny restart systemu.

Postanowiłem na nowo zainstalować Windowsa 11 Pro (wersja 25H2) [typ systemu 64-bitowy]. Niestety przy tej wersji 25H2 dalej następuje ten automatyczny restart systemu.

W serwisie komputerowym pracownik podpowiedział mi, że ciężko stwierdzić co jest przyczyną tego automatycznego restartu systemu na moim laptopie Dell. W serwisie komputerowym nie mogłem liczyć na fachową pomoc.

Ktoś wspomniał gdzieś tam na zagranicznej stronie internetowej, że ten automatyczny restart systemu następuje na laptopach Dell, ale na forach internetowych niektórzy piszą głupoty. Być może ta usterka pojawia się także na laptopach innych firm (HP, Acer, ASUS, Toshiba, Lenovo, Fujitsu). Nie mam zamiaru korzystać z pomocy czegoś takiego jak ChatGPT, bo sztuczna inteligencja nie poradzi sobie z rozwiązaniem takiej zaawansowanej usterki.

Mam 2 pytania:

1. Co jest przyczyną tego automatycznego restartu systemu na moim laptopie Dell Vostro 3580?

2. Czy ktoś z Was korzystając z laptopa Dell albo z laptopa innej firmy - miał do czynienia z takim automatycznym restartem systemu?

Będę Wam bardzo wdzięczny za fachową pomoc.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez mariusz1975 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 331 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2024 w Sprzęt komputerowy przez tubylec01 Obywatel (1,610 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 738 wizyt

93,718 zapytań

142,631 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...