Mam kilku znajomych którzy szli w kierunku automatyki i wszyscy poza jednym, ostatecznie skończyli pracując przy informatyce. To ludzie z różnych roczników i większość przeszła na informatyke jeszcze przed pandemią, czyli przy "starym rynku" (przed nagłym boomem na IT).
Główny problem to właśnie to o czym sam mówisz
Powiem szczerze, że nie do końca orientuje się na temat automatyki i robotyki. Sam nie miałem przyjemności działania w tej branży. Kierunek ten brzmi dla mnie ciekawie
Czyli, jeśli chcesz się nauczyć czegoś z informatyki, to po prostu siadasz do internetu i sie uczysz. Większości rzeczy można się nauczyć na każdym sprzęcie. Do podstawowego programowania wystarczy wszystko, do sieci dużo nie trzeba, wystarczy packet tracer i virtualbox (w zależności jakie eksperymenty chcesz robić). Jeśli chcesz pójść w stronę grzebania w sprzęcie to jest troche drożej i mam wrażenie że docelowo mniej opłacalnie, ale jeśli chcesz, to można kupić jakieś stare tanie części i pobawić się w składanie, diagnostykę, czyszczenie itd. Wiedzy na każdy temat masz mnóstwo za darmo w internecie, a płatne materiały to głównie streszczenia tej darmowej wiedzy... chociaż w sumie, w czasach czatów AI, często bardzo dużo informacji można wyciągnąć z samego AI, bo robi ci szybkie podsumowania internetu, nie trzeba samodzielnie przeglądać 50 stron tak jak kiedyś.
A jeśli chcesz uczyć się czegoś trudniej dostępnego, co wymaga drogiego sprzętu (czyli wspomniana automatyka i robotyka) i ma kulturę ukrywania wiedzy (bo szkolenia drogie), to... jest ciężko. Od kolegi wiem że dużo szkoleń wygląda tak, że płacisz kilka tysięcy, ktoś ci mówi informacje które tak na prawde są proste ale sam byś na nie nie wpadł, a później je ukrywasz, bo przecież nie po to płaciłeś tyle kasy, żeby oddawać wiedzę za darmo. Łatwo wpaść w pułapkę braku rozwoju, bo szkolenia są drogie, a dochody nie są aż tak duże, bo nie daje się aż takiej wartości biznesowej.
bardziej stabilnego rynku oraz mniejszej konkurencji
W informatyce masz mnóstwo dziedzin a prawie wszyscy początkujący idą w kierunkach które brzmią na najprostsze. Wystarczy wybrać coś co nie jest masowo reklamowane na każdym kroku i już ma się większą stabilność i mniejszą konkurencję. Ja na przykład od kilku lat siedzę w kluczowych systemach w bankowości i jakoś nie zauważyłem żeby były problemy na rynku, za to koledzy którzy poszli w "ładny i fajny frontend" i specjalizacje w "prostych aplikacjach dla małych firm", narzekają na kryzys.
ale zdaję sobie sprawy z dużej konkurencji na rynku
Ta konkurencja mam wrażenie że z roku na rok jest coraz słabsza - a dokładniej, rozmawiając z ludźmi narzekającymi na brak pracy, mam wrażenie że standardy wiedzy wśród kandydatów z roku na rok są coraz niższe, mimo że w rzeczywistości dostęp do wiedzy jest coraz prostszy i wkładając tyle samo energii co dawne roczniki, mogliby mieć solidną wiedzę.
czy jednak faktu długiego siedzenia przy komputerze
To dość realny problem, ale jeśli nie pracujesz w biurze tylko zdalnie, to możesz zawsze dostosować ilość aktywności w ciągu dnia do swoich potrzeb. Start kariery to dużo prostych zadań przez które trzeba się "przeklikać". Jest mało myślenia ale za to dużo fizycznego klikania w komputer, ale z wzrostem doświadczenia, coraz więcej zadań wymaga myślenia i planowania, a rzeczywiste klikanie to tylko kawałek pracy. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby podczas zastanawiania się nad jakimś problemem, spacerować po mieszkaniu. Tak samo nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić sobie bardziej aktywną przerwę. Ja na przykład w pokoju obok mam drążek do podciągania i poręcze do pompek, jak czuje że mam już zmęczoną głowę i dużo więcej nie wymyślę, to idę poćwiczyć. Tak samo mam stojące biurko... może to dużo nie daje, ale kiedyś czytałem że 8 godzin aktywnego stania, jest porównywalne z 2 godzinami spokojnego spaceru (stojąc mimowolnie się ruszasz bo ciężko byłoby wytrzymać 8h bez ruchu, a to nabija dodatkową aktywność).
Czy warto się pakować trochę w nieznane jakim jest dla mnie AiR czy pójść w IS
To będzie kontrowersyjna opinia, ale zastanów się jak wygląda twoja sytuacja życiowa i na ile możesz sobie pozwolić. Przy takich analizach zazwyczaj głównym czynnikiem który ludzie biorą pod uwagę, jest potencjał rynkowy i tutaj informatyka zdecydowanie wygrywa, ale nie każdy musi kierować swoje życie w kierunku tego co wypada lepiej w analizie.
"z informatyki idzie mi bardzo dobrze, sam zdaję ją też na maturze, na fizykę też zbytnio nie narzekam" - Po tym wnioskuję że nie czułeś potrzeby samodzielnej nauki wieczorami, żeby możliwie najwcześniej zacząć zarabiać i budować karierę. Możliwe że jesteś w na tyle komfortowej sytuacji finansowej, że możesz wybrać kierunek który wypada gorzej, ale wydaje ci się ciekawszy. Automatyka to nadal będzie dobry wybór pod względem kariery, bo to coś co rzeczywiście uczy cię pracy w jakimś zawodzie. To nie jest "kierunek-hobby" jak socjologia albo politologia.
Zastanów się też w którą stronę myślisz, bo prawdopodobnie wybrałeś już jedną stronę i teraz tylko próbujesz zracjonalizować wybór. Możliwe że wybrałeś informatykę i czekasz na argumenty że jest bardziej opłacalna, ale możliwe też że wybrałeś automatyke i czekasz na argumenty, że jest bardziej przyszłościowa albo zdrowa dla organizmu. Jak odpowiednio długo poszukasz to znajdziesz mocne argumenty za obiema stronami. Osobiście mam wrażenie że czujesz że informatyka tutaj wygrywa i jest oczywistym wyborem, a automatyka brzmi jak pewnego rodzaju przygoda, coś niecodziennego. Może warto się też zastanowić, skąd masz konkretne opinie o tych kierunkach i na ile są zgodne z rzeczywistością, a na ile to efekt marketingu, bo każdy kierunek jest reklamowany jako super pomysł na idealne życie. Może o automatyce słyszałeś głównie "fajne" historie, a z informatyki te historie były bardziej zbalansowane.