• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaka jest najlepsza wersja programu WinRAR na Windows 11?

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+1 głos
158 wizyt
pytanie zadane 22 marca w Systemy operacyjne, programy przez Krzysiek_34 Mądrala (6,620 p.)

Witam.

Dopóki korzystałem z Windowsa 7, a później z Windowsa 10 - to używałem programu WinRAR (32-bit) jako starej wersji 3.60. WinRAR to dobry program do obsługi archiwów w formacie RAR, ZIP itd itd. Z racji tego, że korzystam już z Windowsa 11 (typ systemu 64-bitowy), to teoretycznie powinienem używać programów wydanych na 64-bitowy system operacyjny. Na tamtym poprzednim Win7 i Win10 ta stara wersja WinRAR nie sprawiała mi żadnych problemów.

Mam 2 pytania:

1. Czy można używać starej dobrej wersji WinRAR (32-bit) na dzisiejszym aktualnym Windowsie 11 czy taka stara wersja 3.60 tego programu może w przyszłości powodować jakieś problemy w prawidłowym działaniu?

2. Jeżeli nie warto używać starej wersji programu (32-bity) na Windowsie 11 (64-bity), to jaka jest najlepsza wersja tego WinRAR (niekoniecznie najnowsza) na Windowsa 11?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 marca przez Wiciorny Ekspert (283,260 p.)

Teoretycznie możesz dalej używać tej starej wersji 32-bit na Windowsie 11 – system bez problemu odpala takie programy, dlaczego miałby nie odpalać, raczej to nie działa, tak jak np. z sytuacją deprecjonowanie systemów Windows 

Natomiast problemem nie jest tu rodzaj „32-bit vs 64-bit”, tylko to, że to jest bardzo stara wersja., przez  co, może nie wspierać nowszych formatów, rodzajów kompresji, to zależy jakie są Twoje potrzeby pracy, jeszcze do tego dochodzą kwestie bezpieczeństwa (stare wersje miały różne podatności), to bym brał pod uwagę, szczególnie jak bawisz się w pobieranie rzeczy z nieznanych źródeł, jakiś craców, gier, spakowanych niby "materiałów- do nauki z nieznanego źródła' itp. - więc do prostych rzeczy pewnie zadziała, ale na dłuższą metę raczej średni pomysł. 

Co do drugiego pytania, imo moim zdaniem lepiej po prostu wziąć jakąś nowszą wersję WinRARa, najlepiej 64-bit – nie musi być najnowsza, ale coś względnie świeżego (np. z ostatnich kilku lat).
Różnice w działaniu raczej na plus, a obsługa praktycznie taka sama jak w tej starej, więc nie ma się czego uczyć od nowa.

komentarz 2 kwietnia przez Krzysiek_34 Mądrala (6,620 p.)
OK, dzięki.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,791 wizyt
pytanie zadane 26 września 2017 w Systemy operacyjne, programy przez arekdev Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,295 wizyt

93,718 zapytań

142,630 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,265 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...