• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szukam działającej (w miarę nowej) libki python pod WHOIS (dla domen pl eu i com), Najchętniej Py, C# lub Java

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
139 wizyt
pytanie zadane 20 marca w Python przez Edd Obywatel (1,400 p.)

Cześć,.

Szukam działającej (w miarę nowej) libki python (lub C# czy Java) pod WHOIS (dla domen pl eu i com, może też inne). Te które znalazłem nie podają wszystkich potrzebnych informacji, a niektóre wręcz nic nie pokazują.

Dzięki!

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 24 marca przez Wiciorny Ekspert (283,260 p.)
wybrane 24 marca przez Edd

Najlepsza
Z WHOIS-em ogólnie jest taki problem, że to nigdy nie było ustandaryzowane i każda domena/TLD zwraca trochę inny format, więc parsowanie tego to często loteria – stąd te biblioteki, które „raz działają, raz nie”
Ja mogę tylko z Javy coś zasugerować, mianowicie  Apache Commons Net (WhoisClient) https://commons.apache.org/proper/commons-net/apidocs/org/apache/commons/net/whois/WhoisClient.html

Natomiast nie ma bibliteki np. w Javie, która ogarnie Ci wszystkie TLD, więc pewnie trzeba będzie dopisać jakieś własne podyfikacje z poziomu kodu, nie wiem jak w Pythonie.
Jednak problem raczej jest nie w bibliotece tylko w samym WHOIS – jak potrzebujesz stabilnych danych, to serio rozważ RDAP
komentarz 24 marca przez Edd Obywatel (1,400 p.)
Wiem, już zrobiłem w międzyczasie research.  Europejski WHOIS nie wypluwa wszystkich danych, tylko wybrane (mało potrzebne), a nie ma kluczowych danych (dat wygasania domeny). Daty są na ich stronie, której nie pozwalają scrapować :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 270 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 897 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 868 wizyt

93,718 zapytań

142,631 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...