Moim zdaniem patrzenie na backend w projektach AI jako „jaki język do AI” to trochę niepoprawne, błędne podejście. AI to tylko jeden z elementów systemu, a backend dobiera się przede wszystkim do tego, co aplikacja ma robić i jakie ma wymagania biznesowe. To czy wykorzystujesz AI, czy nie- nie ma nic z tym wspólnego, bo niezależnie od technologii wykorzystanie AI, będzie zbliżone i funkcjonować będzie tak samo.
W dzisiejszych aplikacjach mikroserwisowych ( mocno rozbudowanych i mocno dostosowanych do potrzeb klienta) w większych rzadko kończy się na jednym backendzie, mam na myśli też jednej technologii backendowej. Najczęściej modele np pisane w Pythonie działają jako osobny serwis, a właściwy backend aplikacji (czyli logika biznesowa, autoryzacja, billing, komunikacja z frontendem) jest napisany w czymś innym.
I popularność technologii np takiej jak wspominasz TypeScript/Node.js nie wynika, że ma coś wspólnego z AI, tylko dlatego, że świetnie sprawdza się jako warstwa API i „klej” całej aplikacji – ogarnia requesty, integracje, user flow, a sam model jest po prostu jednym z serwisów, do którego się odwołuje.
Inne jężyki np GO - sprawdzi się pewnie w czymś, co wymaga ( nie jestem przekonany i pewny, bo nie znam sie na Go) ale czymś związanym z wydajnościa, gdzie jest duży workload aplikacji,
Java też jest bardzo popularna i dalej w aplikacjach typu enterprise jest dominantem, króluje ze względu na audytnowane rozwiązania, sprawdzone frameworki - wsparcie w wydaniach, performance też ma w miare dobry, ale dalej jak pisałem to jest kwestia potrzeb
Dlatego wybór backendu nie zależy od tego, że to projekt AI, tylko od potrzeb aplikacji (skala, latency, złożoność logiki, zespół). AI jest po prostu kolejnym komponentem, a nie czymś, co narzuca cały stack technologiczny.
U nas np. w projekcie mamy mikroserwis który ma kilka backendów, kilka rodzaj ow baz, zdarza się, że mikroserwisy mają całkiem inne technologie, jedne są napisane w Javie, inne w Rubym, czy jest to dobre? I tak i nie, komplikuje to złożoność, powoduje, że czasami naistotniejszy jest interfers API i komunikacja, ale każdy zespół pracuje nad innym serwisem, więc jeśli developerzy mają specjalizacje w danej technologii to jest to do pogodzenia ze złożonością, a AI wykorzystujemy w taki sam sposób niezależnie