• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wymiana zasilacza w komputerze stacjonarnym

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+1 głos
161 wizyt
pytanie zadane 11 marca w Sprzęt komputerowy przez NatPanda Nowicjusz (130 p.)
Dzień dobry,

mam aktualnie w komputerze zasilacz Silentium PC Vero L2 Bronze 500W, jednakże on już szwankuje (buczy/działa jak traktor) przy uruchomionym komputerze i chciałabym go wymienić na inny model, czy powinnam wymieniać na dokładnie ten sam model tj. marki Silentium PC czy jest to obojętnie, byleby dobrze podłączyć? Mam aktualnie na oku Endorfy Vero L5 700W, tylko pytanie czy będzie wszystko działać po zmianie zasilacza, czy są one kompatybilne? Pytam też ze względu na to, że samodzielnie się tym zajmuję tj. rozkręcę, wyjmę stary i włożę nowy zasilacz i fajnie by było, jakby komputer jednak odpalił oraz działał bezproblemowo.
Czy ewentualnie polecacie jakiś konkretny inny zasilacz do max 300 zł?

Z góry dziękuję ślicznie za pomoc.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 11 marca przez Edd Obywatel (1,400 p.)

SilentiumPC to średniawy sprzęt, jakby był markowy to bym polecił oczyszczenie zasilacza z kurzu, ale tak może lepiej go wymienić :)

Polecam (dobry stosunek jakość / cena) zasilacze: Seasonic, Chieftec, Corsair, Gigabyte, MSI. Z tańszych może być KRUX czy Modecom.

Zasilacz powinien pasować dowolnej firmy ;)  Aczkolwiek w zależności z którego roku jest komputer mogą być pewne różnice w okablowaniu (zmieniają się powoli standardy zasilaczy).  Np. karty GPU mają coraz to inne gniazda. Zmieniają się powoli (BARDZIEJ powoli) też inne wtyczki.

Ale generalnie zapytaj o ATX 3.0 lub bardziej przyszłościowy (choć nie zawsze jest sens) ATX 3.1, co najmniej 80 PLUS®Bronze (lub lepszy) i dobrze mieć wpinane kable (wtedy masz te kable które potrzeba i tylko te w obudowie - dobra rzecz!). Jak chcesz niedługo wstawić sobie porządną kartę GPU, to może się przydać zgodność z PCIe 5.0.

Ogólnie w sklepie którym będziesz kupować podaj typ starego zasilacza i coś Ci sprzedawca w podanym budżecie dobierze. Warto też podać typ GPU. Co do konkretnych modeli nie podam zbyt wiele, bo nie jestem na bieżąco z rynkiem zasilaczy :) 

Tak na szybko znalazłem:

https://www.ceneo.pl/174255108;0280-0.htm

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 197 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2020 w Sprzęt komputerowy przez Damean Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 297 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,466 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2021 w Sprzęt komputerowy przez jkm9182 Nowicjusz (220 p.)

93,718 zapytań

142,631 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...