Hej robię programik z tego poradnika: https://www.youtube.com/watchv=y6GOYVTVvqo&list=PLOYHgt8dIdoxx0Y5wzs7CFpmBzb40PaDo&index=4 Nie działa System ("cls") w Visual Studio Code. W terminalu Windowsowym działa a w Visual Studio Code nie działa dlaczego?
Używam Windows 11 Home x64.
#include <iostream> #include <windows.h> #include <stdlib.h> #include <cstdlib> #include <stdio.h> #include <conio.h> using namespace std; int main() { for (int i=15; i>=0; i--) { Sleep(1000); system ("cls"); cout << i << endl; } cout << "JEBUT"; return 0; }
To jest pierwsza opcja i u mnie nie działa, bo korzysta z funkcji specyficznych dla Windows, a jak pisałem ja używam Linuksa.
#include <iostream> #include <windows.h> #include <conio.h> using namespace std; void clearScreen() { HANDLE hStdOut = GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE); COORD coord = {0, 0}; DWORD count; CONSOLE_SCREEN_BUFFER_INFO csbi; GetConsoleScreenBufferInfo(hStdOut, &csbi); FillConsoleOutputCharacter(hStdOut, ' ', csbi.dwSize.X * csbi.dwSize.Y, coord, &count); SetConsoleCursorPosition(hStdOut, coord); } int main() { for (int i=15; i>=0; i--) { Sleep(1000); clearScreen(); // zamiast system("cls") cout << i << endl; } cout << "JEBUT"; return 0; }
System("Clear-Host") to jest odpowiednik System ("cls") w PowerShell. Oba polecenia robią to samo z tego, co zrozumiałem w dokumentacji, ale jedno działa w PowerShell, a drugie w CMD.
Problem jest w tym jaką powłokę uruchamiasz w terminalu VSC
zobacz na zdjęcie niżej i sprawdź u siebie gdzie masz (Default), cls obsługiwany jest wyłącznie przez PowerShell i Command Prompt
93,718 zapytań
142,630 odpowiedzi
323,262 komentarzy
63,265 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj
Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.