• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony internetowej i podpowiedzi

0 głosów
315 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia w HTML i CSS przez Kozamee Nowicjusz (120 p.)
edycja 10 stycznia przez Kozamee
Cześć!! Zaczynam poważniejszą przygodę w tworzeniu stron po technikum i działam teraz aby stworzyć stronę dla znajomego. Stronę mam już praktycznie zrobioną. Czy chciałby ktoś z was zerknąć na kod i coś doradzić? I czy znalazła by się osoba która pomoże mi z hostingiem?

kod na github: https://github.com/MarcinKozanecki/GreenPao.git
Co do hostingu to nie wiem jaki wybrać i jak już się kupi to jak to wrzucić.
komentarz 10 stycznia przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,430 p.)
To może po prostu pokaż nam tutaj ten kod? Podaj linka jeśli masz gdzieś już postawioną tą stronę i wystarczy ocena frontendu, jeśli nie to może wrzuć całość na Githuba? Każdy, kto tu zajrzy, może wtedy dorzucić od siebie jakąś opinię.

Podobnie w temacie hostingu - napisz jakie masz pytania, jeśli ktoś będzie wiedział to spróbuje Ci odpowiedzieć.
1
komentarz 10 stycznia przez Kozamee Nowicjusz (120 p.)
Dzięki już poprawiłem

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 stycznia przez Comandeer Guru (607,560 p.)
  1. Nie ma czegoś takiego jak [rel="website icon"]. Jest [rel=icon]. W zamierzchłych czasach było [rel="shortcut icon"] i podejrzewam, że dlatego Twoja wersja działa (przeglądarki znajdują element link, który ma w rel ciąg icon i ignorują resztę).
  2. Obecna wersja hamburgera jest niedostępna. To powinien być przycisk, najlepiej będący na początku elementu nawigacyjnego.
  3. .menu mogłoby być elementem nav.
  4. Można by przemyśleć strukturę nagłówków oraz podział na sekcje. Np. .oferty to mógłby być article, a poszczególne karty – section. Dodatkowo nagłówki powinny lecieć po kolei (a nie, jak masz teraz, h2 a potem od razu h4) i nie zawierać rzeczy, które nie są nagłówkami (jak "Sprawdź szczegóły!").
  5. <p><i class="fas fa-phone"></i><b>  Telefon: </b>883 530 250</p>
                <p><i class="fas fa-envelope"></i><b>  e-mail: </b>pm.greenpao@gmail.com</p>
                <p><i class="fas fa-map-marker-alt"></i><b>  Adres: </b>Grochowy 113, Grochowy, Poland</p>

To wręcz krzyczy "jestem listą dl":

<address>
    	<dl>
    		<dt>
    			<i class="fas fa-phone" aria-hidden="true"></i>
    			Telefon:
    		</dt>
    		<dd>
    			<a href="tel:+48883530250">883 530 250</a>
    		</dd>
    		<dt>
    			<i class="fas fa-envelope" aria-hidden="true"></i>
    			E-mail:
    		</dt>
    		<dd>
    			<a href="mailto:pm.greenpao@gmail.com">pm.greenpao@gmail.com</a>
    		</dd>
    		<dt>
    			<i class="fas fa-map-marker-alt" aria-hidden="true"></i>
    			Adres:
    		</dt>
    		<dd>
    			Grochowy 113, Grochowy, Poland
    		</dd>
    	</dl>
    </address>

Przy okazji dodałem inne poprawki:

1. Ikonki mają [aria-hidden=true], żeby czytniki ekranowe na pewno ich nie czytały.

2. Poszczególne dane kontaktowe zostały podlinkowane.

3. Całość otoczyłem w address.

6. Jeśli masz linki, w których jest tylko obrazek, to ten obrazek NIE MOŻE mieć pustego [alt]. Dla czytnika ekranowego taki link jest wówczas bez etykiety. W takim przypadku [alt] powinien wyjaśniać, dokąd prowadzi link.

7. Tak na oko nie sprawdzasz wgl, jaki typ pliku został przesłany panelem admina. Nie ma też żadnego zabezpieczenia przed nadmiernymi próbami logowania. Połączenie tych dwóch elementów sprawia, że można zrobić niefajne rzeczy na serwerze (np. wgrać skrypt PHP, który wyciąga plik /etc/passwd).

8. A co jeśli trzeba będzie kiedyś zmienić wygląd strony? Jak już używasz PHP, to fajnie by było też mieć jakiś system szablonów, żeby zmieniać rzeczy w jednym miejscu, a nie na wszystkich podstronach osobno.

9. Dodatkowo pomyślałbym o ładnych adresach, czyli np. /realizacje zamiast /realizacje.php. Tutaj trzeba by pewnie odpowiednio skonfigurować serwer, np. mod_rewrite pod Apache czy odpowiednik pod nginxa i inne. Możesz też od razu poczytać o routingu.

0 głosów
odpowiedź 11 stycznia przez jarekcda Początkujący (290 p.)
Tu masz kilka sprawdzonych darmowych hostingów może coś wybierzesz https://topremont.pl/dom/wlasny-blog-za-darmo.php

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 9 września 2019 w Offtop przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 818 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2019 w HTML i CSS przez Jjjin Użytkownik (850 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 488 wizyt

93,672 zapytań

142,593 odpowiedzi

323,149 komentarzy

63,199 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...