• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Budowa oraz programowanie własnych dronów - Co musiałbym wiedzieć od czego zaczynać?

+1 głos
512 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez pasjonatkodu Nowicjusz (170 p.)
Czy jest tu jakaś osoba która zaczynałą od podstaw budowanie dronów, programowanie. Chciałbym się dowiedzieć od czego musiałbym zacząć aby to robić jakie kursy przejść. Jestem w trakcie szukania przyszłego zawodu, znam podstawy języka Python jak na razie. Jak wygląda ten proces szkolenia?
komentarz 8 stycznia przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Obie rzeczy, to dwie różne skrajności. Albo drony i tutaja mamy elektronikę i fizykę. Albo programowanie i tutaj można wpleść fizykę. Nie znajdziesz sensownego kursu "zaprojektuj i zaprogramuj drona od zera".
1
komentarz 8 stycznia przez pasjonatkodu Nowicjusz (170 p.)
masz na myśli ze zakres wiedzy jest zbyt duży aby to ogarnąć jedno i drugie ?
komentarz 8 stycznia przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Jednocześnie? Tak. Ogólnie? Jesteś w stanie to ogarnąć. Ale podstawy w każdej dziedzinie, która byłaby tutaj potrzebna są czasochłonne i wymagające.
1
komentarz 8 stycznia przez pasjonatkodu Nowicjusz (170 p.)
Nie no w każdej dziedzinie to może nie, ja bym chciał mówić mu co ma robić dla takiego drona/robota to mnie jara :D , wiesz tu sprawdzić jak coś działa to wpisać tamto zrobić. Kod + manualne majsterkowanie budowanie,  takie rzeczy.  I tak sobie pomyślałem o tym bo jednak robić coś czego sie nie lubi to wiesz...
komentarz 9 stycznia przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Zacznij od nauki programowania lub zabawy elektroniką. Jeżeli Ci się spodoba, to pójdziesz w tym dalej. Jeżeli nie, to nie zmarnujesz za dużo czasu.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia przez marcin99b Szeryf (85,890 p.)

ja bym chciał mówić mu co ma robić dla takiego drona/robota to mnie jara :D , wiesz tu sprawdzić jak coś działa to wpisać tamto zrobić

W takim razie może rozwiązanie to nie drony, tylko coś w stylu lego mindstorms - masz teoretycznie gotowe komponenty z których składasz roboty, ale nadal jest duże pole do własnego kombinowania

Albo jeszcze lepiej - arduino. Lego są fajne ale mogą nie brzmieć poważnie dla ludzi z zewnątrz, a arduino będzie brzmieć jak coś poważnego i będziesz mieć tam więcej niskopoziomowego myślenia.

Albo jeszcze krok dalej i wybranie czegoś typu esp32, nadal hobbystyczny sprzęt, ale brzmi poważniej niż arduino.

Tylko musisz się zastanowić, czy to na pewno jest typ projektów które chcesz robić, bo programowanie takich rzeczy mocno się różni od kodu do jakiego się przyzwyczaiłeś, ucząc się podstaw pythona. Spróbuj, ale nie zdziw się jak się rozczarujesz (dużo programistów nie lubi embedded, bo jest często aż zbyt wymagające).

Czy jest tu jakaś osoba która zaczynałą od podstaw budowanie dronów

Ja mam plan zbudowania własnego drona hobbystycznie, ale to nie jest typ projektu dla początkujących, bo tak jak było napisane w komentarzach, to dość problematyczny typ projektu jeśli robisz go samodzielnie, musisz uczyć się umiejętności z wielu dziedzin jednocześnie, a one rzadko się łączą na rynku pracy (nawiązuje do fragmentu " Jestem w trakcie szukania przyszłego zawodu")

Masz gotowe instrukcje jak zbudować własnego drona i masz gotowe oprogramowania do sterowania dronem. Często nawet masz zestawy z których możesz zbudować wszystko i wgrać oprogramowanie, które jest dostosowane do tego konkretnego zestawu. To fajna zabawa, bo w ciągu jednego wieczoru możesz mieć coś w pełni działającego, ale to nie jest budowanie własnego drona, tylko składanie go z instrukcji, nie nauczysz się wtedy z czego wynikają konkretne rozwiązania, a jedynie przykręcisz kilka części, może pobawisz się lutownicą, połączysz kilka kabelków, może uzupełnisz konfiguracje w jakimś pliku i gotowe.

komentarz 28 stycznia przez TOWaD Mądrala (6,770 p.)
Ale poszedłem na rozmowę i:

-Czy umie Pan AutoCad LT?
-SolidWorks?
komentarz 28 stycznia przez TOWaD Mądrala (6,770 p.)
PS. Fakt że CAD + mały skrypt, to potężne narzędzie.
komentarz 28 stycznia przez Edd Użytkownik (770 p.)
Pracy we FreeCAD to jeszcze długo nie będzie, ale narzędzia dobiera się do różnych zastosowań i potrzeb i portfela.

Dziś już o AutoCAD LT tak bardzo, często nie pytają jak kiedyś, raczej Inventora.

Możliwości FreeCAD są ogromne, a z programami Python - nieograniczone :)
komentarz 28 stycznia przez Edd Użytkownik (770 p.)

@TOWaD,  Oprócz FreeCAD również Rhino3D i Blender pozwalają pisać makra (tzn. z tanich, łatwo dostępnych i darmowych CAx i modelerów; bo prawie każdy soft tego typu ma makra). Do Rhinoceros i Blender (które nie są prawdziwymi CAD) powstają różne ciekawe dodatki, np. do projektowania skrzydeł samolotów, całych samolotów (także ultralekkich) czy szybowców oraz do modelowania kadłubów łodzi, jachtów, katamaranów, etc.

https://www.youtube.com/watch?v=UsXZFmykoBc

www.orca3D.com 

komentarz 1 lutego przez Edd Użytkownik (770 p.)

@marcin99b, 

Ja mam plan zbudowania własnego drona hobbystycznie, ale to nie jest typ projektu dla początkujących

Co ci chodzi po głowie? 

Jakiego typu? Jakie przeznaczenie? Podaj trochę szczegółów.

0 głosów
odpowiedź 16 stycznia przez Edd Użytkownik (770 p.)
Poczytaj na forum RC-FPV.pl - jest tam wielu modelarzy, pasjonatów FPV i różnych latadeł i tam dostaniesz dużą dawkę wiedzy na temat projektowania (w tym oprogramowania) własnego drona.
komentarz 27 stycznia przez Edd Użytkownik (770 p.)
Jeszcze dodam, że w "Magazyn Programista" Nr 6 / 2025 masz opisany model drona. Warto sięgnąć po ten magazyn!

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 479 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2016 w Nasze projekty przez annaaa Nowicjusz (150 p.)
+2 głosów
6 odpowiedzi 3,907 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2015 w Offtop przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 1,960 wizyt

93,672 zapytań

142,593 odpowiedzi

323,149 komentarzy

63,199 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...