• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoc - Asus x53s

0 głosów
170 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2025 w Systemy operacyjne, programy przez Moniq221 Nowicjusz (120 p.)
Witam,

Dawni nie używałam mojego laptopa. Po włączeniu pojawia się komunikat widoczny w załączniku. Czy ktoś potrafi mi pomóc. "Reboot and Seleck proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key"

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2025 przez neo1020 Stary wyjadacz (10,470 p.)
W najlepszym przypadku kolejność bootowania się zresetowała bo np. padła bateria cmos, wejdź w  bios i sprawdź czy twój dysk wg. jest widoczny, poszukaj czegoś jak HDD/SSD jeśli jest widoczny, trzeba go ustawić boot żeby był na miejscu nr 1.

coś jak

1 Windows Boot Manager lub HDD/SSD - nazwa twojego dysku

2 USB

3 Network

Opcja 2. jeśli dysk jest widoczny ale nie startuje Windows, prawdopodobnie padł bootloader, wtedy potrzebujesz pendrive z windowsem, wersja live i tam trzeba szukać "rozwiązywanie problemów -> napraw" a ile używasz windowsa

Opcja 3. dysk padł, pacjent nie żyje

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 4,161 wizyt
pytanie zadane 4 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez PatrykKowolik Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 734 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2022 w Sprzęt komputerowy przez RybaYT23 Początkujący (250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 680 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2024 w Sieci komputerowe, internet przez Galius Nowicjusz (120 p.)

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...