• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie aplikacji , czego się uczyć ?

+2 głosów
720 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2025 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez pasjonatkodu Nowicjusz (170 p.)
Chciałbym rozpocząć naukę programowania aplikacji mobilnych na Androida i iOS. Zastanawiam się od czego najlepiej zacząć i jakie technologie są obecnie najbardziej sensowne do nauki. Czy warto iść w Kotlin (Android), React Native, a może w Javę? Totalnie nie ogarniam , staram się odnaleźć co do czego, czat gpt różne rzeczy mi tu wypisuje.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 grudnia 2025 przez Edd Obywatel (1,430 p.)
Powoli jest też wprowadzany Swift for Android (to nie żart!), więc za 1-2 lata będzie można robić aplikacje na obie platformy tylko we Swift-cie, to będzie konkurencja dla KMP i coś co się spodoba szczególnie użytkownikom Apple, powstałe appki będą iOS-first / MacOS-first. Android przy okazji.

https://www.swift.org/blog/nightly-swift-sdk-for-android/
0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2025 przez marcin99b Szeryf (86,310 p.)

Czy warto iść w Kotlin (Android)

Tak, to teraz standard

a może w Javę

Nie, bo Kotlin zastąpił Jave (jeszcze nie w 100%, ale kierunek to zastąpienie)

React Native

To jest dobre dla ludzi którzy znają zwykłego reacta i przy okazji chcą zrobić prostą aplikacje na telefony, od razu na androida+ios. W innych przypadkach nie polecam, bo jest z tym sporo męczenia sie. Pod projekty wieloplatformowe dużo lepszy jest flutter (język dart) - też ma swoje ograniczenia, ale mniejsze, prościej zrobić coś porządnego.

A do IOS jest swift jako standard.

A, i żeby nie było, jako "prostą aplikacje" nie mam na myśli małej, tylko prostą mechanicznie - na rynku jest dużo aplikacji które są ogromne, ale ograniczone do samych prostych mechanizmów. Są też małe aplikacje, skupiające się na jednej funkcjonalności, która jest nietypowa i ma słabą obsługę w narzędziach wieloplatformowych. Kiedyś próbowałem robić aplikacje obsługującą dzwonienie w flutterze i ostatecznie i tak skończyłem mając osobną wersje na androida w kotlinie i na ios w switfcie, bo mimo że flutter miał jakieś biblioteki do obsługi połączeń, to wszystkie były niewystarczające.

1
komentarz 7 grudnia 2025 przez marcin99b Szeryf (86,310 p.)

junior, mid, senior

Tutaj podział jest irracjonalny, bo po co junior miałby przychodzić do biura a senior nie, skoro argumentem żeby junior był, jest to, że senior będzie łatwo dostępny?

branży 

Tylko tak w sumie, które branże miałyby być bardziej zdalne, a które bardziej biurowe? Pewnie ludzie którzy robią coś z embedded powinni być na miejscu, bo muszą testować kod na fizycznym sprzęcie... chociaż... kiedyś pracowałem przy oprogramowaniu do drukarek fiskalnych i po prostu dostałem drukarke do domu, z zestawem kabli żeby się z nią łączyć

dla wojska czy rządu raczej nie popracujesz z domu

Kolega pracował przy systemie dla wojska i nie było problemu z pracą zdalną, tylko że to była firma robiąca oprogramowanie na zlecenie wojska, a nie praca bezpośrednio w wojsku

Inny kolega robi w PKP i tam rzeczywiście jest wymóg przychodzenia do biura, ale podobno to troche zależy od tego jak kto się dogada, przy czym pracuje, jaką ma reputacje

Ja niedawno pracowałem przy wydajności platformy bankowej (rynek prywatny, ale projekt krytycznie ważny) i wszyscy pracowali zdalnie

komentarz 7 grudnia 2025 przez Edd Obywatel (1,430 p.)

Tutaj podział jest irracjonalny, bo po co junior miałby przychodzić do biura a senior nie, skoro argumentem żeby junior był, jest to, że senior będzie łatwo dostępny?

Generalnie zdalnej dla juniorów jest mniej niż dla seniorów.

1
komentarz 8 grudnia 2025 przez marcin99b Szeryf (86,310 p.)
Myśle że tutaj chodzi o konkretne zespoły

W sensie, że są zespoły które akceptują pracę zdalną i takie, które z jakiegoś powodu nie akceptują... nie wiadomo czemu, pewnie to ideologia menadżera albo pomysł zarządu

I pewnie te zespoły które mają obowiązek przychodzenia do biura, statystycznie częściej zawierają juniorów, bo jakoś nie pasuje mi scenariusz w którym w tym samym zespole, seniorzy mogą być całkowicie zdalnie, a juniorzy muszą przychodzić, żeby spędzać czas z innymi juniorami. Raczej cały zespół ma równe zasady, albo są "specjalne warunki" które dotyczą tylko pierwszych 2-3 miesięcy

Pewnie jest tak, że zespoły z juniorami, mają mniejsze średnie doświadczenie, przykładowo tam "senior" nie ma 20 lat doświadczenia, tylko bardziej 5 (czyli to mid nazwany seniorem żeby sie wyróżniał) - więc jest też niższa asertywność zespołu, jak ktoś rzuca pomysł pracy z biura to nikt nie kwestionuje bo wszyscy się boją

Nie wiem, zgaduje
komentarz 22 grudnia 2025 przez pasjonatkodu Nowicjusz (170 p.)

@marcin99b,   Tak sie zastanawiałem nad tym i patrząc na te oferty pracy na internecie dla Kotlina jest ich dość dużo. Z kolei fajnie by było robić aplikacje na dwie platformy jako freelancer a z drugiej strony jak coś sie posypie to zawsze mógłbym znaleźć pracę na etacie co do Kotlina.  Duże są różnice w kodzie między tymi językami to są zupełnie inne języki czy składnia jest podobna ? Może bym się nauczył dwóch , też to bym rozważył.

komentarz 22 grudnia 2025 przez marcin99b Szeryf (86,310 p.)
edycja 23 grudnia 2025 przez marcin99b
W skrócie - to zależy

A nie w skrócie, od kilkudziesięciu lat (w szczególności ostatnie 20) jest podejście, żeby języki były w miare podobne do siebie i w praktyce większość elementów jest wspólna, realne różnice to sposób zapisu tego samego, albo drobne różnice w tym jak rozbudowane są niektóre mechanizmy. Czasami jakiś język ma coś unikalnego, ale to pojedyncze funkcjonalności których łatwo jest się nauczyć. Większość programistów po kilku latach, specjalizuje się w jednym języku, ale dodatkowo mają 2, czasami nawet 3-4 w których są w stanie swobodnie pisać kod.

Wśród popularnych języków te różnice są najmniej odczuwalne, a w tej rozmowie były wymieniane tylko takie języki.

Większym problemem może być specjalizacja w tym jak działa android lub ios pod spodem. Gdybyś chciał być ekspertem od specyficznych projektów, to ciężko byłoby dokładnie znać oba systemy... ale dopiero podczas nauki zdecydujesz czy w ogóle chciałbyś znać się dokładnie na tym jak te systemy działają pod spodem. Teraz nie ma sensu się tym przejmować.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 539 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 3,979 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 545 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2020 w C i C++ przez Taachii Początkujący (330 p.)

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...