• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux pochodzenia ArchLinux problem z dwoma monitorami.

0 głosów
143 wizyt
pytanie zadane 23 października w Systemy operacyjne, programy przez Nekudu Początkujący (480 p.)
Witam zaczynam taka przygodę z Linuxem postawiłem na dystrybucje opartą na ArchLinux mam taki problem mianowicie mam dwa monitory jeden wiekszy drugi troche mniejszy i jak chce aby przesuwać sie pomiedzy nimi do lewej krawedzi czyli ten drugi mniejszy ustawiam na lewo w ustawienaich a głowny jest jako głowny normalnie i nawet ustawione jest "Ekran jako głowy".  To gdy tak ustawiam wszystkie ikonki itp zostają automatycznie przerzucone na monitor po lewej stronie zamiast zostać na głownym znowu gdy zamienie je miejscami tzn głowny dam na lewo a mniejszy zostawie na prawo to jest ok.

W Windowsie miałem normalnie i działało a w Linux nie wiem może coś trzeba doinstalować mam je podłączone jeden na HDMI ten pomocniczy ekran a głowny na DP jest. Zna ktoś rozwiązanie tego problemu ?
komentarz 23 października przez WojAbuk Gaduła (3,320 p.)
Nikt nie zna, bo nie podałeś kluczowej informacji, a mianowicie jakiego środowiska graficznego używasz.
Informacja o menadżeryzm okien też jest przydatna, ale jak jej nie podasz, to założymy, że korzystasz z domyślnego dla danego środowiska graficznego.
W przypadku managerów okien, które działają zarówno na xorg i wayland należy wskazać z czego korzystasz.
W wielu przypadkach można zgadywać po dystrybucji, ale dystrybucji też nie podałeś. My z tego opisu nie wiemy prawie nic o twojej konfiguracji.
komentarz 23 października przez Nekudu Początkujący (480 p.)
Uzywam Xfce4 a Linux to CachyOS.

Jeszcze zapomniałem dodać niby w tym linux tzn w jądrze Linuxa są sterowniki do mojej karty graficznej Radeon 7700 niby wszystko działa ale wiatraki się nie krecą na karcie gdzie w Windows sie kreciły nic nie zmieniałem SmartFan itp

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 1,254 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez MrTomek_ Użytkownik (570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 243 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 333 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez lameguy Użytkownik (640 p.)

93,604 zapytań

142,526 odpowiedzi

322,991 komentarzy

63,087 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...