• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy to rzeczywiście Virus ? czy fałszywy alarm.

0 głosów
195 wizyt
pytanie zadane 14 października w Systemy operacyjne, programy przez Freddy Początkujący (250 p.)

Dzień dobry. 

Chciałbym was prosić o weryfikacje tego skanu na VirusTotal czy to jest groźny virus czy po prostu te programy Antivirusowe widzą to jako Virus? Zna się ktoś na tym i mogłby coś powiedzieć czytałem na google to niby Virus ale są też takie opinie ze to fake komunikaty itp

https://ibb.co/5grymbsW  - Screen VirusTotal. 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 października przez Osse Stary wyjadacz (10,550 p.)

Objaśnienie komunikatu " – komunikat wyświetla się zarówno wtedy, gdy antywirus wykryje adware (wirusa wyświetlającego uporczywe reklamy), jak i niebezpiecznego trojana. Przeskanuj : adwcleaner 

komentarz 14 października przez Freddy Początkujący (250 p.)
Rozumiem.

Czyli to może być to i to a nie da się jakoś stwierdzić czy to jest jakiś niebezpieczny trojan czy jakis adware itp ?
komentarz 14 października przez Osse Stary wyjadacz (10,550 p.)
edycja 14 października przez Osse

Co do Artemis : link  Przeskanuj tym link  to skaner na wirusy trojańskie

komentarz 15 października przez Freddy Początkujący (250 p.)
Widzę właśnie że to virus ale czy może tak być ze po prostu AVAST i ten drugi program rozpoznaja to jako virus a inne nie ?

Bo malwarebytes nic nie wykryło niby czysty plik ale jak pokazuje skan na VirusTotal skan pokazał ze coś tam jest może to być fake ?

A wydaje mi się ze ten malwarebytes jest lepszym programem niz avast czy avg.
komentarz 16 października przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
To nie jest kwestia lepszy czy gorszy. Kiedyś spotkałem w mediach informacje o tym, że jakaś firma softwarowa pozwała producenta programu antywirusowego o to, że jej program antywirusowy wskazuje na oprogramowanie tej pierwszej firmy jako podejrzane. To oprogramowanie fizycznie robiło coś podejrzanego (keyscanner albo coś takiego) ale jako swoje "właściwe" działanie. To trochę jak z wyszukiwarkami np. google - czasami sąd nakazuje google ukrycie jakiś wyników. W sumie sąd nakazuje oszukiwanie klientów - ukrycie prawdziwych informacji. Można to też określić jako wymuszenie konkretnej interpretacji faktów - program coś dziwnego robi, ale w danym przypadku uznaje się to za normalne. Między innymi z tego powodu różne programy antywirusowe mogą pokazywać różne wyniki.
komentarz 16 października przez Freddy Początkujący (250 p.)
Aha ok czyli lepiej nie ryzykować instalacji tego pliku. Bo różnie to bywa. Może to być "lekki" virus albo w najgorszym wypadku komputera nie będzie można uruchomić : )

A nie zakładając kolejnego tematu zapytałam tutaj próbuje ustawić jakoś słuchawki bo mam takie od telefonu i tam jest mikrofon w nich ale gdy podłączam je do komputera z tyłu do gniazda zielonego wyświetla sie komunikat "Głośnik przedni jakoś tak " próbowałem różnych poradników ale nie działa mikrofon a co ciekawe gdy podłączyłem te słuchawki do laptopa to mikrofon działa. Może ktoś wie jak to skonfigurować albo może coś trzeba zainstalować bo ogólnie all sterownik mam aktualne.

Podobne pytania

–3 głosów
0 odpowiedzi 489 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Tadzio001 Obywatel (1,640 p.)
–2 głosów
4 odpowiedzi 961 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2016 w Bezpieczeństwo, hacking przez Piregus98 Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 370 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2023 w Urządzenia mobilne przez z1gsss Nowicjusz (120 p.)

93,605 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,096 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...