• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pierwszy Linux. Sterowniki

0 głosów
191 wizyt
pytanie zadane 4 października w Systemy operacyjne, programy przez Freddy Początkujący (250 p.)
Cześć chciałbym prosić was o pomoc.

Chcę obok Windowsa zainstalować Linuxa mam na oku albo Manjaro ewentualnie Linux Mint chyba że macie jakieś propozycje :D ale do rzeczy ogólnie jestem zielony w świecie Linuxa kiedyś coś tam się bawiłem, uczyłem komend w terminalu itp ale to nic chodzi mi o to czy są do linuxa sterowniki bo obecnie martwie się że nie znajde sterowników albo będą jakoś źle działać mam AMD Ryzen 7 5800X i karte Radeona 6800xt na Windowsie wiadomo wszystko jakoś lata ale czy na Linuxie też jakoś w miarę automatycznie instalują się sterowniki takie podstawowe jakieś do płyty itp dzwięk jak to jest ogólnie ?

Graczem jakimś specjalnym nie jestem ale od czasu do czasu uruchomić bym chciał jakąś gierke typu GTA IV czy V itp

Pytam was o to bo chce wypróbować którąś z tych dystrybucji jak wszystko będzie ok to porzucić już Windowsa bo troszkę mnie denerwuje. Dajcie znać co i jak z tym czy są sterowniki aktualne czy jest tak że jedne działają drugie nie (loteria) :D

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 października przez WojAbuk Gaduła (3,320 p.)
Ogólnie jak masz sprzęt AMD to sterowniki są już jądrze Linux i będą w każdej dystrybucji Linuksa zaraz po instalacji (no prawie każdej nie jestem pewny jak w Gentoo i wiem, że w LFS trzeba zainstalować i może są jeszcze jakieś wyjątki, ale z dystrybucji o istotnej popularność wszystkie mają sterowniki AMD tylko nie wiem jak z Gentoo).

Ogólnie jak chodzi o sterowniki, to dziś jest podobnie jak z Windows i nie wiem czy częściej natrafiam na problemy z sterownikami na Windows, czy Linuksie.

Jak mowa o wyborze dystrybucji, to osobiście jestem zwolennikiem Debiana dla początkujących, ale do gier jego konfiguracja może nie być taka łatwa. Manjaro osobiście nie znam, ale dość często słyszę jego krytykę, więc odradzam mimo, że sam jestem wielkim fanem ArchLinux. Jak coś to ArchLinux, Gentoo i LFS dla początkującego to samobójstwo. Jak już zawężałeś wybór do tych dwóch dystrybucji to wybierz Mint. W zasadzie większe znaczenie niż wybór dystrybucji ma wybór gałęzi jako początkujący masz do wyboru z grubsza dwie gałęzie RedHata i Debiana, a wybór między dystrybucją w ramach gałęzi jest drugorzędny. Jak myślisz o czymś do codziennego użytku RedHat masz do wyboru Fedorę i Nobara, a z gałęzi Debiana: Debian, Mint, Ubuntu, PopOS i Mint. Jeszcze z dystrybucji spokrewnionych z RedHat jest OpenSUSE, które też jest fajne, ale na nim sobie nie pograsz, więc je odrzucam z wyboru.
komentarz 5 października przez Freddy Początkujący (250 p.)
To mówisz na taki początek będzie lepszym wyborem Linux Mint.

Odpaliłem w sumie te dwa Manjaro XFCE i Mint XFCE bardziej jakoś do gustu mi podchodzi Manjaro chociaż jak mówisz mogą być z nim jakieś problemy to chyba zainstaluje tego Mint obok Windowsa na próbę zobaczę jak to będzie chodzić i czy poradzę sobie z nim.

Ale tez wydaję mi się ze Mint ma lepsze community jeżeli chodzi o jakaś pomoc czy coś ale mogę się mylić.
komentarz 5 października przez WojAbuk Gaduła (3,320 p.)
Ogólnie nie dziwie się, że Manjaro ci się podoba, bo to w założeniu jest uproszczona wersja ArchLinux, a ArchLinux to na chwilę obecną moja ulubiona dystrybucja, ale jak pisałem często słyszę negatywne opinie o Manjaro, a sam nigdy z niego nie korzystałem.

Co do community, to Arch ma jedno z silniejszych community w świecie Linuksa, ale z problemami specyficznymi dla Manjaro możesz mieć problem znaleźć pomoc, a podobno jest ich całkiem sporo.
0 głosów
odpowiedź 5 października przez Mihoteo Gaduła (3,640 p.)
Odnosząc się tylko do fragmentu pytania. Do gamingu możesz sprawdzić dystrybucję bazzite. Gry raczej powinny działać jeśli nie mają kernel level anty cheatow jeśli z poziomu steama będziesz aktywował protona.
komentarz 6 października przez Freddy Początkujący (250 p.)
No dobra nie będę już was dłużej męczył :D zainstalowałem Minta i próbuje swoich sił w nim jak będę się czuł już w miarę komfortowo w świecie Linuxa to może przejdę na ArchLinux.

Dziękuję wam za pomocne odpowiedzi ;]

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 299 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 356 wizyt

93,605 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,096 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...