Ogólnie jak masz sprzęt AMD to sterowniki są już jądrze Linux i będą w każdej dystrybucji Linuksa zaraz po instalacji (no prawie każdej nie jestem pewny jak w Gentoo i wiem, że w LFS trzeba zainstalować i może są jeszcze jakieś wyjątki, ale z dystrybucji o istotnej popularność wszystkie mają sterowniki AMD tylko nie wiem jak z Gentoo).
Ogólnie jak chodzi o sterowniki, to dziś jest podobnie jak z Windows i nie wiem czy częściej natrafiam na problemy z sterownikami na Windows, czy Linuksie.
Jak mowa o wyborze dystrybucji, to osobiście jestem zwolennikiem Debiana dla początkujących, ale do gier jego konfiguracja może nie być taka łatwa. Manjaro osobiście nie znam, ale dość często słyszę jego krytykę, więc odradzam mimo, że sam jestem wielkim fanem ArchLinux. Jak coś to ArchLinux, Gentoo i LFS dla początkującego to samobójstwo. Jak już zawężałeś wybór do tych dwóch dystrybucji to wybierz Mint. W zasadzie większe znaczenie niż wybór dystrybucji ma wybór gałęzi jako początkujący masz do wyboru z grubsza dwie gałęzie RedHata i Debiana, a wybór między dystrybucją w ramach gałęzi jest drugorzędny. Jak myślisz o czymś do codziennego użytku RedHat masz do wyboru Fedorę i Nobara, a z gałęzi Debiana: Debian, Mint, Ubuntu, PopOS i Mint. Jeszcze z dystrybucji spokrewnionych z RedHat jest OpenSUSE, które też jest fajne, ale na nim sobie nie pograsz, więc je odrzucam z wyboru.