• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Projekty na zapoznanie z tablicami i switchami

0 głosów
226 wizyt
pytanie zadane 14 września w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Pomze Nowicjusz (190 p.)
edycja 14 września przez Pomze
Cześć, podążając z kursem C++ na kanale pasja informatyki przy odcinkach związanych z funkcją switch oraz z tablicami zacząłem mieć pewne problemy z pełnym zrozumieniem i wykorzystaniem czego się nauczyłem w praktyce.

Chciałbym zapytać czy znacie jakieś proste zadania/projekty lub strony z nimi, które mogę napisać dla potrenowania szczególnie switchy i tablic.

Z góry dziękuję.
2
komentarz 14 września przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,270 p.)
Doprecyzuj pytanie: jakie języki cię interesują, ponieważ - o ile podstawy są ogólnie takie same - różnią się w szczegółach obsługi interesujących cię konstrukcji. Typowym ćwiczeniem, w którym wykorzystasz switch jest prosty kalkulator: podajesz symbol działania (operator) i liczby, na działasz (operandy), a switch przełącza cię (stąd nazwa) pomiędzy poszczególnymi procedurami obsługi działań.

Przy okazji - switch to instrukcja wyboru, a nie funkcja.
komentarz 14 września przez Pomze Nowicjusz (190 p.)
edycja 14 września przez Pomze
Dziękuję, miałem dodać pytanie w kategorii C++ i po zmianie na inną nie zorientowałem się, że brakuje informacji o języku. Zaktualizowałem post.

No i również dziękuję za pomysł z kalkulatorem, uczę się samodzielnie, więc dopiero znajduję nawet powszechnie znane i oczywiste dla większości projekty. Jest on już w samym poradniku ale inaczej będzie spróbować go całkowicie na surowo bez pomocy z rozpoczęciem.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 września przez icytower Bywalec (2,250 p.)
dla pocwiczenia tablic mozesz sprobowac napisac skrypt ktory ma filtrowac imiona i dzielic je meskie i zenskie (tablice imion sam musisz stworzyc i zahardkoduj ja sobie) liste imion polskich na pewno znajdziesz w internecie.

taki najprostesy przyklad.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 252 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2019 w C i C++ przez BlackAge Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,637 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2015 w C i C++ przez szymek6786 Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 652 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2016 w C i C++ przez Damian Sobieski Początkujący (440 p.)

93,604 zapytań

142,528 odpowiedzi

322,995 komentarzy

63,090 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...