• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prywatność w kontekście wysyłania zaszyfrowanych maili

+3 głosów
544 wizyt
pytanie zadane 13 września 2025 w Bezpieczeństwo, hacking przez Andreasan Nowicjusz (150 p.)
Hejka,
chcę wysłać pewnej osobie maila z informacjami o mnie, z wrażliwymi szczegółami z mojego życia. W tym celu założyłem sobie konto na tutamail - reklamują się jako pilnujący prywatności. No ale ta osoba ma maila @gmail, a z całym szacunkiem, ale firmie Google to w ogóle nie ufam. No i teraz moje pytanko: wysyłam tego maila ze swojej skrzynki (zakładając że ona jest wiarygodna), email jest zaszyfrowany i trafia do skrzynki gmaila. Czy będzie możliwość podejrzenia treści tego maila przez osoby trzecie/pracowników gmaila/ jakieś teoretyczne służby specjalne, czy jednak jest to tak szyfrowane, że tylko właściciel konta ma dostęp do treści? Wiadomo, bardziej mnie to interesuje, jak to wygląda w praktyce niż w teorii, chociaż czy przynajmniej w teorii jest taka prywatność zagwarantowana?
komentarz 13 września 2025 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Problemem nie jest samo szyfrowanie - jeśli w miarę współczesne algorytmy to na razie nikt tego nie złamie. Problemem jest jak prześlesz klucz szyfrujący. Jeśli znasz klucz publiczny adresata możesz wysłać maila, by tylko on mógł odszyfrować i przeczytać, ale musisz być pewny co do klucza - zasadniczo to załatwia certyfikat, ale chyba służby mogą (mają takie prawo) wystawić fałszywy certyfikat.
komentarz 17 września 2025 przez Distracted_bez_hasła Początkujący (400 p.)
Może ustal z tą osobą szyfr i następnie maila tak zaszyfruj. Jak nie ufasz, że ktoś szyfr będzie znał, to zewnętrznie go uzgodnij z tą osobą na dc, fizycznie lub inaczej.

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 września 2025 przez pr0way Nałogowiec (42,220 p.)
edycja 26 września 2025 przez pr0way

W praktyce wygląda to tak:

Czyli z szyfrowania nici. Choć nie do końca - można jeszcze wejść w Ustawienia (koło zębate w lewym dolnym rogu) > Sekcja "Ustawienia użytkownika" > Wiadomości e-mail > Wysyłanie wiadomości i zmienić Tryb domyślny na Poufna.

Wtedy uzyskujemy coś na wzór częściowego szyfrowania - przydatne właśnie gdy chcemy wysłać wiadomość do kogoś kto nie korzysta na co dzień z prywatnych skrzynek takich jak tutanota, protonmail itd. Wtedy w oknie nowej wiadomości mamy dodatkowe pole:

Druga osoba otrzymuje taką wiadomość, u mnie akurat trafiła do SPAMU choć nie jest to zasadą:

Oczywiście ten ktoś musi odwiedzić link i wpisać hasło które mu prześlesz (pamiętaj - najlepiej innym kanałem komunikacji - np. skoro tutaj wymieniacie się wiadomościami e-mail to może SMS albo ustalony podczas spotkania face-to-face odzew).

Jeżeli interesują Cię inne bardziej uniwersalne (nie wymagające posiadania przez jednego/obu uczestników rozmowy konta u dostawcy "prywatnych" maili) sposoby na szyfrowanie wiadomości wraz z pełnym wyjaśnieniem ich działania myślę, że nie ma lepszych materiałów niż te:

- https://www.youtube.com/watch?v=aJKUaYz_wQs

- https://www.youtube.com/watch?v=_T9ZE0uyxJU

Aktualnie nie wiem czy nie jest lepszym pomysłem korzystanie z jakiś komunikatorów E2EE.

+1 głos
odpowiedź 22 września 2025 przez whiteman808 Mądrala (5,560 p.)
Ogarnij sobie jak działa pakiet GnuPG i kryptografia asymetryczna. W skrócie to generujecie sobie dwie pary kluczy, jeden publiczny używany do szyfrowania i prywatny do odszyfrowywania wiadomości. Na windowsa jest dostępny program gpg4win, kiedyś w thunderbirdzie było rozszerzenie Enigmail teraz chyba natywnie wspiera szyfrowanie
–2 głosów
odpowiedź 16 września 2025 przez icytower Bywalec (2,270 p.)
ja bym w ogole nie ufal. na Twoim miejscu przeslalbymnto nie mailem tylko przy uzyciu jakiejs aplikacji korzystajacej z p2p i oczywiscie zaszyfrowal.
–2 głosów
odpowiedź 16 września 2025 przez lnkoc Stary wyjadacz (14,060 p.)
Wybaczcie, jeśli odbierze to ktoś za złośliwość, ale skoro to są osobiste sprawy, to czy nie prościej byłoby skorzystać z zanikającej w dzisiejszych czasach sztuce epistolografii?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 975 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,903 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 360 wizyt

93,733 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,293 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...