Witam.
Rozważam korzystać z internetu po kablu (kabel ethernet od routera do laptopa), jeżeli miałbym mieć szybszy internet niż po Wi-Fi. W Orange w mojej miejscowości otrzymałem nowy router TCL LINKHUB 5G HH515L do internetu mobilnego. Ten router ma z tyłu 2 osobne porty: LAN1/WAN oraz LAN2. Do tego routera nie otrzymałem anteny. Doradca w Orange z innego miasta zaproponował mi przez telefon zamówienie u nich anteny LTE MIMO 14 KAB-10M. Jedynym rozwiązaniem, aby podłączyć tą antenę do tego routera w celu wzmocnienia sygnału przyspieszając prędkość internetu jest adapter ethernet przez kabel koncentryczny. Doradca w Orange powiedział mi przez telefon, abym gdzieś zakupił adapter koncentryk ethernet, bo oni tam u siebie w Orange nie mają takiego adaptera. Niestety nie zaproponował mi żadnego konkretnego adaptera, więc postanowiłem sam poszukać na necie i znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/konwerter-epoe-ethernet-eoc-73-17777167110
Do tego routera nie ma możliwości podłączenia bezpośrednio anteny wzmacniającej sygnał, więc będzie potrzebny tutaj odpowiedni adapter.
Mam 3 pytania do Was:
1. Jeżeli miałbym podłączyć tą antenę do routera w celu wzmocnienia sygnału korzystając z odpowiedniego adaptera ethernet przez kabel koncentryczny - lepiej to podłączyć do portu LAN1/WAN czy LAN2?
2. Czy ten adapter z allegro jest odpowiedni do tego, aby ten router prawidłowo współpracował z tą anteną w celu wzmocnienia sygnału?
3. Jeżeli chciałbym mieć internet po kablu (kabel ethernet od routera do laptopa), to taki kabel lepiej podłączyć do portu LAN1/WAN czy LAN2?
Będę Wam bardzo wdzięczny za fachową pomoc.