• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

2 osobne porty w routerze 5G: 'LAN1/WAN' oraz 'LAN2' - do czego najlepiej służą?

0 głosów
586 wizyt
pytanie zadane 11 września 2025 w Sieci komputerowe, internet przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)

Witam.

Rozważam korzystać z internetu po kablu (kabel ethernet od routera do laptopa), jeżeli miałbym mieć szybszy internet niż po Wi-Fi. W Orange w mojej miejscowości otrzymałem nowy router TCL LINKHUB 5G HH515L do internetu mobilnego. Ten router ma z tyłu 2 osobne porty: LAN1/WAN oraz LAN2. Do tego routera nie otrzymałem anteny. Doradca w Orange z innego miasta zaproponował mi przez telefon zamówienie u nich anteny LTE MIMO 14 KAB-10M. Jedynym rozwiązaniem, aby podłączyć tą antenę do tego routera w celu wzmocnienia sygnału przyspieszając prędkość internetu jest adapter ethernet przez kabel koncentryczny. Doradca w Orange powiedział mi przez telefon, abym gdzieś zakupił adapter koncentryk ethernet, bo oni tam u siebie w Orange nie mają takiego adaptera. Niestety nie zaproponował mi żadnego konkretnego adaptera, więc postanowiłem sam poszukać na necie i znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/konwerter-epoe-ethernet-eoc-73-17777167110

Do tego routera nie ma możliwości podłączenia bezpośrednio anteny wzmacniającej sygnał, więc będzie potrzebny tutaj odpowiedni adapter.

Mam 3 pytania do Was:

1. Jeżeli miałbym podłączyć tą antenę do routera w celu wzmocnienia sygnału korzystając z odpowiedniego adaptera ethernet przez kabel koncentryczny - lepiej to podłączyć do portu LAN1/WAN czy LAN2?

2. Czy ten adapter z allegro jest odpowiedni do tego, aby ten router prawidłowo współpracował z tą anteną w celu wzmocnienia sygnału?

3. Jeżeli chciałbym mieć internet po kablu (kabel ethernet od routera do laptopa), to taki kabel lepiej podłączyć do portu LAN1/WAN czy LAN2?

Będę Wam bardzo wdzięczny za fachową pomoc.

komentarz 11 września 2025 przez adrian17 Mentor (355,160 p.)
edycja 11 września 2025 przez adrian17

...nie rozumiem. Skąd teraz bierzesz internet? Skąd teraz się bierze to obecne wifi?

Jeśli chcesz mieć internet po kablu, to po co mówisz o antenie i "wzmacnianiu sygnału"?

Po co Ci ten adapter? To brzmi mega dziwnie.

Do tego routera nie otrzymałem anteny.

Bo do typowego internetu stacjonarnego w mieszkaniu nie jest potrzebna?

EDIT: oh, bo to nie jest typowy internet stacjonarny w mieszkaniu, tylko z 5G. Ale wciąż, o co chodzi z anteną...? W takim routerze nie ma gdzie czegoś takiego podłączyć. AFAIK ta "przejściówka" nie robi tego co myślisz.

komentarz 11 września 2025 przez adrian17 Mentor (355,160 p.)
Już z góry wiesz że jakość 5G którą masz z tego routera jest za słaba?

Nie masz w domu dostępu do normalnego wyjścia kablowego?
komentarz 11 września 2025 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)
Wcześniej mieszkałem na nowoczesnym osiedlu, miałem tam światłowód z Orange i szybkość internetu po Wi-Fi wynosiła mi ok 350 Mb/s. To był jeden z nielicznych plusów. Wyprowadziłem się stamtąd, bo miałem daleko do miasta, do sklepów i ogólnie nie pasowało mi tam mieszkać.

Teraz aktualnie mam internet mobilny z Orange i szybkość internetu po Wi-Fi wynosi mi max 70 Mb/s. To jest 5x wolniejsza prędkość internetu w porównaniu do tamtego światłowodu. Teraz aktualnie mieszkam w kamienicy, mam blisko do miasta i do sklepów. Gdy wejdę w konfigurację tego routera, to na 5 kresek od sygnału, aktywne są tylko 3 kreski. W nowej umowie z Orange mam zapisane, że szacunkowe maksymalne prędkości transmisji danych w Sieci mobilnej wyglądają następująco:

* pobieranie danych: 5G w paśmie C - 1050 Mb/s, 5G (współdzielenie pasma z 4G LTE) - 370 Mb/s

* wysyłanie danych: 5G w paśmie C - 150 Mb/s, 5G (współdzielenie pasma z 4G LTE) - 70 Mb/s

Doradca w Orange zapewnił mnie, że ta antena wzmocni mi sygnał do pięciu kresek i będę miał szybszą prędkość internetu - nawet 150 Mb/s.

Wolałbym mieć internet po WiFi, bo nie musiałbym umieszczać kabla ethernet na podłodze. Podobno po ethernecie (bez tej anteny wzmacniającej sygnał) uzyskałbym tylko minimalnie szybszą prędkość internetu - max 80 Mb/s i stałą prędkość łącza, bez wahań prędkości.

Czy faktycznie zakup odpowiedniego adaptera ethernet przez kabel koncentryczny i otrzymanie od nich z Orange tej anteny - umożliwi mi chociaż 2x szybszy internet po Wi-Fi?
komentarz 11 września 2025 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)

@adrian17, 

Niestety nie mam w domu dostępu do normalnego wyjścia kablowego, bo to jest typowa kamienica (stare budownictwo). Dziwne, bo mam blisko do miasta i dość blisko do centrum. Podobno ta antena dobrze sobie radzi ze słabszym sygnałem, jeżeli w danym mieszkaniu jest nienajlepszy zasięg.

W tamtym poprzednim mieszkaniu na nowoczesnym osiedlu miałem w ścianie zamontowane gniazdo ze złączem LAN i kabel ethernet miałem podpięty od gniazda pod router światłowód.

W tym aktualnym mieszkaniu nie mam gniazda ze złączem LAN. Ten router 5G mam jedynie podłączony do prądu przy pomocy fabrycznego zasilacza i tyle.

komentarz 12 września 2025 przez Oscar Nałogowiec (29,420 p.)

@Krzysiek_34, Coś ten doradca Ci nakłamał. Chciałbyś wpuścić sygnał z anteny przez gniazdko RJ45? Jeśli już coś to chodziło o to byś na swoim routerze nie korzystał z sieci komórkowej, tylko zastosował w sumie inny moduł radiowy 5G<>Ethernet i podłączył to do gniazdka WAN w swoim routerze. Ale tam będzie już szła zwykła sieć komputerowa, nie sygnał radiowy, więc twój router nie pokaże siły sygnału 5G - to najwyżej będzie mógł pokazać ten drugi moduł. W sumie to propozycja sprowadza się do podłączenia innego czegoś na kształt access-pointa tyle że nie Wifi a 5G, może też być po prostu drugi router 5G, taki który może korzystać z anteny zewnętrznej, ale w takim wypadku ten co masz jest zupełnie zbędny. Nie wiem jak coś takiego się nazywa "handlowo", więc w tym nie pomogę. Zwróc uwagę, że nawet gniazda i wtyczki w tym co ci proponują nie pasują do siebie, ten konwerter na klasyczne gniazdka BNC a antena ma zakończenia N i to dwa (pewnie na dwie polaryzacje sygnału).

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 940 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 913 wizyt
pytanie zadane 24 października 2021 w Sieci komputerowe, internet przez Jan Kilanowski Nowicjusz (120 p.)

93,759 zapytań

142,716 odpowiedzi

323,364 komentarzy

63,357 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...