• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Internet światłowód a internet mobilny (prędkość pobierania i wysyłania danych)

+1 głos
617 wizyt
pytanie zadane 6 września 2025 w Sieci komputerowe, internet przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)

Witam.

W poprzednim miejscu zamieszkania (nowoczesne osiedle) miałem internet światłowód w Orange.

W starej umowie Orange mam zapisane, że prędkość pobierania i wysyłania danych w Sieci stacjonarnej dla opcji do 600 Mb/s wygląda następująco:

* pobieranie danych: maksymalna 600 Mb/s, minimalna 150 Mb/s

* wysyłanie danych: maksymalna 100 Mb/s, minimalna 15 Mb/s

Postanowiłem wtedy przeprowadzić test mojej prędkości internetu światłowód po Wi-Fi w Orange. Uruchomiłem stronę https://speedtest.orange.pl/ i w poprzednim miejscu zamieszkania (nowoczesne osiedle) wyszły następujące wyniki tego mojego internetu światłowód po Wi-Fi w Orange:

W aktualnym miejscu zamieszkania (stara kamienica) mam teraz internet mobilny w Orange. Otrzymałem od nich nowy router 5G. W nowej umowie Orange mam zapisane, że szacunkowe maksymalne prędkości transmisji danych w Sieci mobilnej wyglądają następująco:

* pobieranie danych: 5G w paśmie C - 1050 Mb/s, 5G (współdzielenie pasma z 4G LTE) - 370 Mb/s

* wysyłanie danych: 5G w paśmie C - 150 Mb/s, 5G (współdzielenie pasma z 4G LTE) - 70 Mb/s

Postanowiłem dzisiaj przeprowadzić test mojej prędkości internetu mobilnego po Wi-Fi w Orange. Uruchomiłem stronę https://speedtest.orange.pl/ i w aktualnym miejscu zamieszkania (stara kamienica) wyszły następujące wyniki tego mojego internetu mobilnego po Wi-Fi w Orange:

Doradca w salonie Orange, z którym podpisywałem nową umowę - zapewniał mnie, że ten aktualny internet mobilny w Orange będę miał mniej więcej 3x szybszy w porównaniu do tamtego poprzedniego internetu światłowodu. Porównując starą i nową umowę - to w teorii ten internet mobilny jest niby szybszy. Porównując test prędkości poprzedniego internetu światłowodu oraz aktualnego internetu mobilnego - to coś mi tu nie pasuje.

Czy faktycznie test mojej aktualnej prędkości internetu mobilnego po Wi-Fi w Orange podaje prawidłowe wyniki czy w praktyce coś tu jest nie tak?

Będę wdzięczny za fachową pomoc.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 września 2025 przez devcody Użytkownik (500 p.)

Jeżeli masz światłowód i dobrze działa, to (prawie) zawsze będzie lepszy niż internet mobilny... Drugie, "5G (współdzielenie pasma z 4G LTE)" - współdzielenie zawsze traci na wydajności. Trzecie, być może to router mobilny ma kiepsie Wi-Fi (tak jak u mnie), sprawdź może po ethernecie.

komentarz 7 września 2025 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,640 p.)
Po tym weekendzie wybiorę się do salonu Orange. Skoro tamtejszy doradca zapewniał mnie, że będę miał mniej więcej 3x szybszy internet w porównaniu do tamtego światłowodu, to niech się sensownie wytłumaczy. Z tych testów wynika, że aktualny internet mobilny mam ponad 5x wolniejszy w porównaniu do tamtego światłowodu.

Jestem ciekaw jakie on będzie miał sensowne argumenty i co mądrego mi doradzi...
komentarz 8 września 2025 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)

@devcody, W Polsce 5g zawsze będzie współdzieliło pasmo z 4g, bo Polska jako kraj nie posiada Cora do 5g, więc nie obsługujemy czystego 5g.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,584 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 818 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 464 wizyt

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...