• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z nietypową numeracją wierszy w SQL

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
394 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2025 w SQL, bazy danych przez qax Dyskutant (8,130 p.)

Hej. Dawno już pracowałem z bazami danych a teraz mam drobny problem z wymyśleniem odpowiedniego zapytania SQL. Być może istnieje prostsze rozwiązanie, jednak w głowie pozostały same podstawy, dlatego mój problem wydaje mi się trochę nietypowy - w każdym bądź razie - może ktoś tutaj pomoże?

Załóżmy, że mamy jedną prostą tabelę "services" z kilkoma różnymi rekordami:

CREATE TABLE services (
  service_id INT AUTO_INCREMENT KEY,
  number_order INT,
  name VARCHAR(100)
);

INSERT INTO services(number_order, name) VALUES (3, 'Trzecia usługa');
INSERT INTO services(number_order, name) VALUES (1, 'Pierwsza usługa');
INSERT INTO services(number_order, name) VALUES (2, 'Druga usługa');
INSERT INTO services(number_order, name) VALUES (6, 'Szósta usługa');
INSERT INTO services(number_order, name) VALUES (7, 'Siódma usługa');
INSERT INTO services(number_order, name) VALUES (13, 'Trzynasta usługa');

Teraz możemy wyświetlić zawartość tej tabeli, ale warunkiem jest została uporządkowana według kolejności pola "number_order" rosnąco oraz jego wartości do 10 włącznie:

SELECT service_id, number_order, name
FROM services
WHERE number_order <= 10
ORDER BY number_order ASC;

Wynik jest oczywisty:

service_id number_order name
2 1 Pierwsza usługa
3 2 Druga usługa
1 3 Trzecia usługa
4 6 Szósta usługa
5 7 Siódma usługa

OK. Jednak chciałbym uzyskać wynikową tabelę zwracającą zawsze 10 rekordów. Czyli w przypadku powyższej bazy danych szukam odpowiedniej kwerendy zwracającej dokładnie poniższy wynik:

number name
1 Pierwsza usługa
2 Druga usługa
3 Trzecia usługa
4 NULL
5 NULL
6 Szósta usługa
7 Siódma usługa
8 NULL
9 NULL
10 NULL

To tak jakby ta tabela "sercives" w bazie danych była połączona z abstrakcyjną tabelą z rekordami od 1 do 10. Znalazłem takie coś:

WITH RECURSIVE cte (number)
AS (
SELECT 1
UNION ALL
SELECT number + 1
FROM cte
WHERE number < 10
)
To generuje wiersze od 1 do 10:
number
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Może trzeba iść w tym kierunku, jak poniżej:

SELECT * FROM cte;
WITH RECURSIVE cte AS (
  SELECT 1 AS number
  UNION ALL
  SELECT number + 1
  FROM cte, services
  WHERE cte.number = services.number_order
  AND number < 10
)
SELECT * FROM cte;

Tyle, że w tym przypadku dostanę jedną kolumnę i co dziwne - tylko 4 rekordy:

number
1
2
3
4

Ma ktoś jakieś pomysły? Dodam, że technologia musi być kompatybilna z MySQL. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Powyższy przykład jest dostępny na tym linku SQLFiddle.

komentarz 30 sierpnia 2025 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)
Czy na 1000% to _musi_ być napisane w SQLu? Bo jestem przekonany że obsłużenie tego w aplikacji po odebraniu wyników z bazy będzie prostsze (i wydajniejsze) niż myki z CTE.
komentarz 30 sierpnia 2025 przez qax Dyskutant (8,130 p.)
Wiem, ja też nie chciałbym utrudniać sobie sprawy i wspomóc się np. językiem PHP, jednak moja aplikacja jest tak skonstruowana, że najwygodniej byłoby odebrać gotowe dane z BD. Poza tym to ostatni z problemów w moim zapytaniu SQL, który na chwilę obecną przekroczył już 300 linii kodu. Myślę, żeby wszystkie dane wygenerować za pomocą jednej długiej kwerendy, a z wydajnością wcale nie jest aż tak najgorzej.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2025 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,470 p.)
wybrane 30 sierpnia 2025 przez qax

Najlepsza

Jeśli dobrze zrozumiałem, to moim zdaniem koncepcja z with jest dobra, ale jeżeli masz możliwość (bo nie wiem co masz dalej) to ja bym sobie to odwrócił. Najpierw w with "wygenerował" te 10 rekordów z kolejnymi numerkami - tu nie do końca miałem pomysł, ale patrząc na to co podałeś wyżej i szukając wyszło, że faktycznie można wymyślić konstrukcję tego typu:

SELECT 1 AS n
UNION ALL
SELECT n+1 FROM numbers WHERE n < 10

co może i dziwnie wygląda, ale faktycznie powinno działać. Następnie bym po prostu zrobił selecta z tego co zwróci CTE (nie w ramach niego, tylko już poza nim), a do tego już zwykłego left joina do services.number_order. W ten sposób zawsze w odpowiedzi będzie tyle rekordów, ile wygeneruje CTE, a tylko do istniejących doklei dane z drugiej tabeli z joina.

Chociaż zgodzę się z komentarzem Adriana, że to wygląda jak robione trochę na siłę. Różne dziwne rzeczy się już jednak widziało, więc jeśli faktycznie taka jest potrzeba, to w ten sposób bym próbował.

2
komentarz 30 sierpnia 2025 przez qax Dyskutant (8,130 p.)

Wielkie dzięki za podpowiedź. Dopiero teraz wieczorem mogłem zrobić eksperyment i jak się okazało ostateczne zapytanie SQL wcale nie wygląda skomplikowanie smiley. Prawidłowa konstrukcja przedstawia się następująco:

WITH RECURSIVE cte AS (
  SELECT 1 AS number
  UNION ALL
  SELECT number + 1
  FROM cte
  WHERE number < 10
) SELECT number, name FROM cte
LEFT JOIN services z
ON cte.number = z.number_order

Kto chce, może się przekonać na własne oczy: SQLFiddle. Pozdrawiam.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 273 wizyt
pytanie zadane 20 października 2023 w SQL, bazy danych przez Piotrek2713 Mądrala (5,520 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 719 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 426 wizyt

93,717 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,261 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...