Cześć,
Potrzebuję pilnej pomocy, bo mam wrażenie, że mój router został zhakowany. Sytuacja jest bardzo dziwna. Zrobiłem pełny reset routera do ustawień fabrycznych, ale zamiast wrócić do domyślnych wartości, automatycznie przywrócił nietypową konfigurację, co bardzo mnie niepokoi.
Oto kluczowe objawy:
Trwała zmiana oprogramowania (firmware): Po resecie router od razu wraca do zmodyfikowanych ustawień, co sugeruje, że jego firmware jest zainfekowany. Normalnie, reset powinien go wyczyścić.
- Nietypowa konfiguracja sieci: Router jest w trybie podwójnego NAT (Network Address Translation). Ma adres 192.168.0.1 i łączy się z inną podsiecią 192.168.1.x, co nie ma sensu w domowej sieci.
- Lokalny serwer DNS: W ustawieniach routera widnieje lokalny serwer DNS o adresie 192.168.1.1. Podejrzewam, że to BIND9, który umożliwia DNS Spoofing i przekierowywanie ruchu na złośliwe strony.
- Otwarty port 58000: Skanowanie portów wykryło otwarty port 58000, który jest często powiązany z lukami w protokole UPnP i wykorzystywany w atakach.
Te wszystkie sygnały wskazują na to, że ktoś mógł przejąć kontrolę nad moim routerem. Obawiam się, że ruch jest monitorowany, a moje dane (np. hasła) mogą być w niebezpieczeństwie.
Zanim kupię nowy router, chciałbym się upewnić, że nie da się tego naprawić.
Pytania odnośnie ataku
Zastanawiam się, w jaki sposób mogło dojść do takiego ataku. Czy konieczna była fizyczna ingerencja w router? A może wystarczyło zdalne włamanie?
Podejrzewam, że atak mógł zostać przeprowadzony zdalnie, np. przez wykorzystanie jednej ze znanych luk w zabezpieczeniach (np. w protokole UPnP, o którym już wspominałem). Być może atakujący wykorzystał słabe hasło lub błąd w oprogramowaniu, aby wgrać zmodyfikowany firmware.
Moje pytania:
- Czy faktycznie jest to sytuacja, w której router jest skompromitowany?
- Czy istnieje jakakolwiek możliwość usunięcia złośliwego oprogramowania bez wymiany sprzętu?
- Czy jest coś, co mogę zrobić teraz, aby zminimalizować ryzyko, zanim kupię nowy sprzęt?
Proszę o wszelkie porady i wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc.