• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakie jest wasze doświadczenie z Gentoo?

0 głosów
324 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2025 w Systemy operacyjne, programy przez whiteman808 Mądrala (5,560 p.)
edycja 25 lipca 2025 przez whiteman808
Witam wszystkich, którzy używali kiedyś Gentoo i mają obycie z linuksem, faktycznie idzie na distrach takich jak Slackware, Gentoo nauczyć się czegoś więcej w kwestii jak działa linux niż na takiej Fedorze, openSUSE, Debianie? Jest sens specjalnie kupować mocne CPU pod kompilację Chromium, Libreoffice, Firefoxa? Pytam bo nie wiem czy za dużo czasu nie poświęcam na dopieszczanie systemu a za mało na faktyczną pracę przez to używanie Gentoo no i nie wiem czy nie lepiej zamiast pchać się w threadrippery specjalnie pod kompilację Gentoo nie złożyć sobie sprzętu z jakimś topowym Ryzenem 9 i postawić na nim np. Debiana albo Archa. Dziękuję i pozdrawiam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2025 przez lnkoc Stary wyjadacz (14,060 p.)
Witaj,

kiedyś też zadawałem sobie pytanie czy warto uczyć się na Gentoo? Odpaliłem nawet kompilację KDE na Pentium 3 bodaj 450MHz i 64MB Ram. Nie będę jednak pisał jak to się wówczas skończyło. Moim zdaniem, jeśli chcesz uczyć się linuxa, to zaczynaj od prostych w obsłudze dystrybucji - Mint, Ubuntu. Później możesz sięgnąć np. po Debiana, a jak nadal będziesz czuł, że chcesz sięgnąć głębiej - samemu kompilując jądro systemu i środowisko graficzne, aplikacje to możesz korzystać z nieskompilowanych źródeł i samemu je skompilować z dystrybucji, którą wybierzesz.

Na pytanie czy jest sens kupować mocne CPU samemu spróbuj sobie odpowiedzieć.

Jeśli chodzi o zdobywanie samej wiedzy - mógłbym polecić Ci książki bodaj o tytułach "Zaawansowane programowanie w systemie Linux", "Linux. Programowanie systemowe"

Pozdr

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 326 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2024 w Systemy operacyjne, programy przez whiteman808 Mądrala (5,560 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 290 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 668 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2021 w Inne języki przez mattaha Użytkownik (690 p.)

93,695 zapytań

142,613 odpowiedzi

323,225 komentarzy

63,226 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...