• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Znacie jakieś darmowe rozszerzenie do blokowania reklam w Chrome/Firefox?

0 głosów
669 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2025 w Sieci komputerowe, internet przez Krzysiek_34 Mądrala (6,570 p.)

Witam.

Od niedawna przestało działać rozszerzenie do blokowania reklam uBlock Origin w przeglądarce internetowej Chrome/Firefox. Postanowiłem dodać do przeglądarki rozszerzenie AdGuard. Pobrałem ze strony adguard.com/pl/ instalkę do tego rozszerzenia i zainstalowałem to. Przez max tydzień ten Adguard blokował mi reklamy, bo miał status jako ochrona włączona. Niestety zaraz po zainstalowaniu zauważyłem, że ten AdGuard jest jako Trial (wersja próbna).

Za każdym razem po ponownym uruchomieniu systemu pojawia mi się taki komunikat:

Nie wiedziałem, że to rozszerzenie do blokowania reklam będzie wymagało wykupienia licencji. Niestety darmowy uBlock Origin przestał już działać.

Czy znacie jakieś darmowe i dobre rozszerzenie do blokowania reklam w Chrome/Firefox?

Będę bardzo wdzięczny za fachową pomoc.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 lipca 2025 przez pr0way Nałogowiec (42,220 p.)
Wiem, że temat dotyczy Chrome ale Brave (odpowiednik na tym samym silniku) dosyć dobrze radzi sobie z reklamami. Na YouTube (szczególnie w wersji mobilnej) spokojnie wycina reklamy w filmach a na dodatek pozwala na oglądanie na wyłączonym ekranie.

Wydaje mi się, że nawet piHole nie jest tak skuteczny jak to co oferuje Brave. Dodatków do przeglądarki nigdy nie stosowałem więc ciężko mi coś doradzić.
komentarz 23 lipca 2025 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)

jak to co oferuje Brave

Dodatków do przeglądarki nigdy nie stosowałem

To... też jest dodatek do przeglądarki, po prostu zainstalowany domyślnie.

https://github.com/brave/adblock-rust

A ich format reguł jest AFAIK w zasadzie kompatybilny z regułami uBO (które obecnie są w miarę standardem).

komentarz 24 lipca 2025 przez pr0way Nałogowiec (42,220 p.)
Ciekawe, tego nie wiedziałem. Przez krótki czas miałem okazję coś tam dłubać w różnych projektach i jednym z źródeł przychodu byl właśnie AdSense więc trochę sceptycznie podchodzę do tematu blokowania reklam ale wiem, że dla niektórych jest to must-have. W każdym razie są miejsca w których nie da się inaczej :)
0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2025 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)
uBO cały czas radośnie działa na FF. Tylko Chrome popełnił kroki żeby go nie wspierać.

Na Chromie od tego samego autora istnieje uBlock Origin Lite, ma po prostu trochę mniej ficzerów. Natomiast społeczność ogólnie sugeruje, że jeśli zależy Ci na jakości blokowania reklam (...nie wspominając o monopolu gugla), to lepiej po prostu się przesiąść na Firefoxa na stałe.
komentarz 23 lipca 2025 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,570 p.)

Na Chromie powinno zadziałać to rozszerzenie:

https://chromewebstore.google.com/detail/ublock-origin-lite/ddkjiahejlhfcafbddmgiahcphecmpfh

Niedługo przesiądę się na Firefoxa.

A wcześniej działające na Chromie rozszerzenie uBlock Origin zadziała aktualnie na Firefoxie?

1
komentarz 23 lipca 2025 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)

uBO cały czas radośnie działa na FF.

komentarz 24 lipca 2025 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,570 p.)

To rozszerzenie uBlock Origin na szczęście działa na Firefoxie, a uBlock Origin Lite działa na Google Chromie. Dzięki za przydatne info.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 973 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 291 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2020 w Offtop przez fff Gaduła (4,000 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 824 wizyt

93,695 zapytań

142,613 odpowiedzi

323,225 komentarzy

63,226 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...