• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jaki kierunek IT wybrać

0 głosów
672 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2025 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Marcin Kowalski Nowicjusz (170 p.)
dzień dobry

jaki kierunek IT wybrać żeby mieć szanse na znalezienie pracy za 4 lata kiedy skończę szkołę? i czy wogóle opłaca mi się uczyć dalej IT skoro sytuacja na rynku pracy jest podobno tragiczna i raczej za 4 lata nie będzie lepiej. obecnie umiem bardzo dobrze html, css, js i jestem w trakcie nauki node.js

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 lipca 2025 przez Wiciorny Ekspert (283,440 p.)
Z takim założeniem, to nic się nie opłaca, nikt nie wywróży z kuli, nikt Ci nie powie. Znajdź coś, co chcesz robić i to rób :)
Może za 4 lata nic się nie zmieni, może wróci do tego co bylo, a może zmieni się bardzo wiele.
komentarz 18 lipca 2025 przez Marcin Kowalski Nowicjusz (170 p.)
tylko że nie chce potem być w sytuacji że wybrałem coś na co będzie tak dużo chętnych że znalezienie pracy będzie niemożliwe.
komentarz 18 lipca 2025 przez Wiciorny Ekspert (283,440 p.)
No to nie wybieraj czegoś co jest ryzykowne, tylko rób coś innego, nikt Ci nie wywróży- chcesz mieć pewność roboty, idz na medycynę i zostań chirurgiem w IT nic nie wiadomo i nie bedzie wiadomo
komentarz 18 lipca 2025 przez Marcin Kowalski Nowicjusz (170 p.)
okej.
0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2025 przez marcin99b Szeryf (86,440 p.)
Bardzo dobrze umiesz, czyli jak?

A co do kierunku, to najlepiej wybrać to w czym jest sie mocnym, żeby konkurencja w postaci tłumu ludzi nie była problemem. Obecnie sytuacja jest tragiczna dla ludzi, którzy przy wyborze kierowali się statystykami, a nie swoimi predyspozycjami - i zamiast zostać w czymś ekspertami, to stali się kolejnymi średniakami... a że dużo ludzi decydowało na podstawie tych samych statystyk, to teraz tych średniaków jest dużo.
komentarz 21 lipca 2025 przez Marcin Kowalski Nowicjusz (170 p.)
edycja 21 lipca 2025 przez Marcin Kowalski
uważam że bardzo dobrze (według mnie) umiem bo uczyłem sie tego od 1.5 roku. oglądałem kursy na YouTubie i po każdym odcinku praktykowałem zdobytą wiedzę. po skończeniu wszystkich kursów starałem sie robić własne strony, gry w canvas, robiłem egzaminy próbne inf 03. oprócz tego uczyłem sie tego co w kursach nie było omawiane, starałem sie poznać dokładnie całą składnie js, css, html czytając dokumentacje. jedyne co mi zostało do nauki to frameworki html, sass, typescript i inne tego typu technologie. zostały mi te 4 lata do końca szkoły i myślę że zdąże się tego nauczyć ale oprócz tego chce mieć coś innego do nauki żeby tego czasu nie zmarnować. chyab zrobię tak jak pan mówi tzn jeszcze bardziej doszlifuję frontend, i ewentualnie nauczę się backendu.
komentarz 22 lipca 2025 przez marcin99b Szeryf (86,440 p.)

uważam że bardzo dobrze (według mnie) umiem bo uczyłem sie tego od 1.5 roku. oglądałem kursy na YouTubie i po każdym odcinku praktykowałem zdobytą wiedzę. po skończeniu wszystkich kursów starałem sie robić własne strony, gry w canvas, robiłem egzaminy próbne inf 03. oprócz tego uczyłem sie tego co w kursach nie było omawiane, starałem sie poznać dokładnie całą składnie js, css, html czytając dokumentacje. jedyne co mi zostało do nauki to frameworki html, sass, typescript i inne tego typu technologie.

Czyli nie umiesz bardzo dobrze, tylko czujesz się komfortowo z podstawami 

komentarz 22 lipca 2025 przez Marcin Kowalski Nowicjusz (170 p.)
jeśli podstawami nazywasz czysty html, css, js, bez żadnych bibliotek, frameworków to tak.
0 głosów
odpowiedź 19 lipca 2025 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,350 p.)
Wybór kierunku na podstawie obecnej sytuacji na rynku to jak - znane od wieków w wojsku - szykowanie się generałów na minioną wojnę (oby do niej nie doszło, ale i tę ewentualność należy brać pod uwagę ...). Sytuacja geopolityczna jest dynamiczna (rym niezamierzony) i wpływa na rynek pracy. Nikt poważny nie powie ci, co będzie się opłacać za 4-5 lat. Jak ci pisali inni, po prostu rób to co lubisz, rób projekty nabieraj doświadczenia komercyjnego i zgłębiaj podstawy (algorytmika, struktury danych - one nigdy się nie zestarzeją i nie zdeaktualizują.
komentarz 21 lipca 2025 przez Marcin Kowalski Nowicjusz (170 p.)
chyba tak zrobię.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 626 wizyt
pytanie zadane 30 października 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Bart3on Użytkownik (620 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,268 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 658 wizyt
pytanie zadane 24 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez takowiec Nowicjusz (120 p.)

93,754 zapytań

142,714 odpowiedzi

323,356 komentarzy

63,348 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...