• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programista bez studiów w roku 2025 czy to możliwe ?

+1 głos
1,122 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2025 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kris 87 Nowicjusz (220 p.)
Czy  jescze w dzisiejszych czasach jest szansa zostania programistą bez stdudiów w dobie rozwijającego się dynamicznie AI i dużej konkurencji na rynku pracy dodam że mam ponad 30 lat a chciałbym pójść gdzieś w stronę php back-and.

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2025 przez Mihoteo Gaduła (3,640 p.)
Szukałem ostatnio pracy 3.5 roku temu. Z mojego doświadczenia o studia nikt mnie nie pytał, w pracy jednie musiałem dać papier by mieć szybciej 26 dni urlopowych. W większości rozmów kwalifikacyjnych albo musiałem rozwiązywać zadania w frameworku PHP, raz coś napisać w czystym PHP. Albo rozmawialiśmy o moim portfolio. Wydaje mi się, że studia już wtedy były trochę bezużyteczne pod kątem szukania pracy jeśli się niczym nie wyróżniało.
komentarz 18 lipca 2025 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Zależy w jakiej dziedzinie pracujesz. Jeżeli jesteś zwykłym CRUDowcem, to tutaj faktycznie żaden background nie jest potrzebny. Jeżeli robisz coś bardziej skomplikowanego studia mogą, a nawet muszą być pierwszym krokiem.
0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2025 przez EthanSullivan Początkujący (260 p.)
W PHPie nigdy nie trzeba było posiadać wyższego wykształcenia. W Pythonie przy analizie danych tak, bo w tym zatrudniały głównie banki inwestycyjne, w .NET czasami też, bo banki zatrudniały w tych językach. Czasem w JAVA był taki wymóg, bo korpo zagraniczne się czasem uparło. Ale generalnie pracodawcy mają przeważnie gdzieś twoje studia, liczy się bardziej doświadczenie i portfolio. No bo szanujmy się, web dev to nie rocket science, studia tutaj niczego nie wnoszą.
komentarz 18 lipca 2025 przez marcin99b Szeryf (86,330 p.)
Czasy kiedy korporacje wymagały studiów dawno minęły. Ostatnio takie wymagania widziałem chyba w 2017... no max 2019. Sam pracuje w banku, akurat w .net i nikt nawet nie poruszał tematu studiów.

Ale to że nikt nie porusza tematu, nie znaczy że ludzie nie mają studiów. Przeglądając internet łatwo jest trafić do bańki informacyjnej, w której każdy uczy się na własną rękę, ale w rzeczywistości prawie wszyscy z którymi pracowałem, albo mieli studia, albo studiowali.

Przeglądając internet, jakieś fora, discordy itd, poznałem mnóstwo osób które dostały się do programowania bez studiów, siedzieli po nocach i się uczyli z internetu, sam też jestem jedną z tych osób - ale w pracy, podczas mojej 7 letniej kariery, poznałem może z 2-3 takie osoby.

Podobny temat to robienie własnych projektów, w internecie można poznać mnóstwo ludzi którzy coś tam sobie dłubią wieczorami, a w codziennej pracy, trzeba mieć dużo szczęścia żeby trafić na kogoś takiego w zespole.
0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2025 przez kris 87 Nowicjusz (220 p.)
Tylko że nie mam komercyjnego doświadczenia w IT a dzisiaj w tej branży jest duża konkurencja i spadek ofert i nie wiem czy warto w to brnąć czy mam szansę się przebić ?
0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2025 przez marcin99b Szeryf (86,330 p.)
To w końcu według ciebie problemem jest AI czy studia? Bo według mnie to troche przeciwieństwo.

Dzięki internetowi, ludzie mogli się uczyć dużo wydajniej bez wychodzenia z domu, więc studia stały się mniej istotne, przestały być jedynym źródłem wiedzy.

AI to podobna rewolucja co internet, ja bym powiedział że to kolejny etap, bo korzyści i zagrożenia są te same, tylko silniejsze.

Dalej jest dużo głupot, dalej trzeba myśleć samodzielnie, dalej trzeba uczyć się jak korzystać z tych narzędzi, aby dawały dobre wyniki... po prostu zakres działania jest większy i wyniki dostaje sie szybciej.
0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2025 przez kris 87 Nowicjusz (220 p.)
Teraz w IT jest słabo i czytałem na forach że są zwolnienia i na jednego kandydata może być ponad 100 cv jak nie więcej oraz AI  ponoć zaczyna wykaszać juniorów z branży nie wiemi ile w tym prawdy dlatego zastanawiam się czy warto poświęcać czas w programowanie w obecnej sytuacji czy to prawda że programiści powoli stają się nie potrzebni ?
komentarz 3 sierpnia 2025 przez TOWaD Mądrala (6,800 p.)

To może automatyka, coraz gorsi inżynierowie projektują,co raz gorsze maszyny,( edit:: coraz oszczędniejsi inżynierowie, projektują coraz bardziej wyżyłowane maszyny) i coraz trudniej utrzymać maszyny przemysłowe w ruchu (to z obserwacji praktyki). Wyzwanie wielkie, a nie wszyscy automatycy po studiach, może po znajomości nie wiem.

A copilot ma to do powiedzenia link

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 505 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,673 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 4,915 wizyt

93,735 zapytań

142,671 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,297 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...