• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór kierunków studiów

Konkurs Mistrz Programowania
0 głosów
311 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2025 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MattSe Nowicjusz (120 p.)
Hej. Wybieram się na studia i zastanawiam się nad dwoma kierunkami:
- Informatyka w Inżynierii Komputerowej na PK
lub
- Elektronika i Telekomunikacja na AGH

Nie wiem, który kierunek wybrać bo jednak bardziej interesujący dla mnie jest syllabus IwIK ze względu na więcej informatyki i programowania. Z drugiej strony jednak AGH jest uczelnią o zdecydowanie lepszej renomie od PK. Na EiT jest troche programowania i informatyki jednak jest tego o wiele mniej niż na IwIK. Może ktoś studiuje lub studiował na tych kierunkach i może coś o nich powiedzieć? Jakie są plus i minusy tych kierunków?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2025 przez EthanSullivan Początkujący (260 p.)
Ale odpowiedz sobie najpierw na pytanie co cię bardziej interesuje, bo przecież na politechnice na tym kierunku będziesz mieć profil bardziej informatyczny, z naciskiem na programowanie, systemy komputerowe, architekturę komputerów, sieci komputerowe, a także trochę elektroniki (ale tylko tyle, ile potrzeba do zrozumienia sprzętu).

Ten z AGH to kierunek bardziej elektroniczny, z naciskiem na sygnały, układy elektroniczne, telekomunikację, sieci bezprzewodowe, ale też z elementami informatyki.

Jaką ścieżkę kariery byś wolał?

Poza tym ja mam wrażenie, że jeśli chodzi o programowanie, to więcej na uczelni jest w tym matematyki niż programowania.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 457 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2018 w Offtop przez fortuna Początkujący (310 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,404 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 448 wizyt

93,652 zapytań

142,574 odpowiedzi

323,089 komentarzy

63,168 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...