• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki procesor wybrać

HackNation - ogólnopolski hackathon
+1 głos
287 wizyt
pytanie zadane 13 lipca w Sprzęt komputerowy przez it_atari Użytkownik (690 p.)
Hejka, w niedalekiej przyszłości chcę zmienić sobie PC i zastanawiam się nad procesorem. Komputer będzie przeznaczony do najnowszych, wymagających gier, montowania filmów, amatorskiego tworzenia a przynajmniej prób tworzenia gier w Unreal Engine i ogólnej pracy w internecie. Z tego co zdążyłam doczytać to "podobno" procesory AMD powinny być lepsze, bo Intele się bardziej przegrzewają i takie tam. Natomiast nie mam pojęcia jaki wybrać ten procesor, aby sprostał moim oczekiwaniom a jednocześnie nie był nie wiadomo jak masakrycznie drogi i prądożerny. Zależy mi też, aby odpowiadał w miarę po równo moim wymaganiom co może być dosyć trudne, bo jeden procesor będzie świetny do gier, a inny będzie wymiatał przy tworzeniu w UE jednak ja chciałabym zachować ten balans. Może osoby bardziej obcykane w temacie mi podpowiedzą co wybrać i dlaczego? Dzięki z góry za pomoc.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 14 lipca przez Wiciorny Ekspert (282,580 p.)
wybrane 15 lipca przez it_atari

Najlepsza
To zależy jaką karte graficzną masz, jeśli będzie to jeden z nowszych Ge-Forców z DLSS, to tylko Intele, ale jeśli idziesz w kierunku Radeonów, to wtedy AMD jest lepszym rozwiązaniem, ja od wielu lat raczej jestem po stronie AMD i Radeonów, dlatego, że dla mnie - typowe gry FPS nie są ważne, a dla takich - przeznaczenie lepsze mają układy intela + GeForce

To o czym mówię, różnice i kompatybilność jest szczególnie zauważalna, przy naprawdę wymagających grach i gdy mowa o flagowcach/nowszych urządzeniach. Im starsza technologia karty, czy to GeForce, czy Radeon, tym mniejsze różnice w wykorzystaniu procesora, tym procesor i jego rodzaj/cipset traci na znaczeniu, bo i tak potencjał karty jest tu wąskim gardłem, taka sama sytuacja ma miejsce z płytą główną
Co nieco z kwietnia masz tutaj:
https://www.hp.com/us-en/shop/tech-takes/amd-intel-nvidia-comparison
benchmark GPU
https://www.tomshardware.com/reviews/gpu-hierarchy,4388.html
CPU
https://www.tomshardware.com/reviews/cpu-hierarchy,4312.html

Chyba, że twoim celem jest top of the top, planujesz wydać minimum te 10 000 na PC : to warto się zainteresować w okół
 AMD Ryzen 7 7800X3D and Nvidia GeForce RTX 5090, karta wspierana  dobrze wykorzsytanie AI / FP4 i DLSS 4, procesor 16-rdzeni który ma wbudowany cache pamięci)

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 281 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 795 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 289 wizyt

93,626 zapytań

142,549 odpowiedzi

323,034 komentarzy

63,129 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 1452p. - dia-Chann
  2. 1317p. - DziarnowskiJ
  3. 1292p. - Łukasz Piwowar
  4. 1291p. - CC PL
  5. 1254p. - raydeal
  6. 1219p. - robwarsz
  7. 1161p. - Maurycy W
  8. 1141p. - ssynowiec
  9. 1141p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 1134p. - Tomasz Bielak
  11. 1116p. - rucin93
  12. 1100p. - Mariusz Fornal
  13. 885p. - Dominik Łempicki (kapitan)
  14. 847p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
  15. 838p. - Wojciech Malicki
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...